A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A kerékpárút építése is kezdetét vette Zircen


Egymással párhuzamosan több, közlekedési, turisztikai és közétkeztetés fejlesztését célzó beruházás zajlik a városban, melyeket közösen tekintett meg dr. Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője, Ottó Péter polgármester és Hellebrandt Ferenc alpolgármester.


Zirc Városi Önkormányzat 497,5 millió forint összegű támogatást nyert el a „Fenntartható közlekedésfejlesztés Zircen” elnevezésű TOP-os projektjére. Ennek legnagyobb eleme a meglévő kerékpárút és Kardosrét városrész között épülő, közel két kilométer hosszúságú, gyalogos-kerékpáros út, mely a régóta fennálló igény szerint beköti a Zirci Ipari Park északi területét (a Szakképző iskola tanműhelyét) a város biztonságos gyalogos-kerékpáros közlekedésébe.

A fejlesztés alapvetően hivatásforgalmi célú, emellett turisztikai célokat is szolgál és a környezettudatos közlekedést is propagálja a nagyléptékű beruházás.

A kivitelezés már kezdetét vette, várhatóan ez év végéig be is fejeződik. Az építés során különböző műszaki kihívásokkal kell szembenézni, hiszen a kerékpárutat a Cuha-patak felett, a 82-es főúton és kétszer vasútvonalon is át kell vezetni, valamint több helyen szükséges a meglévő kerítések, támfalak átépítése.

Balról jobbra: Ottó Péter polgármester, Hellebrandt Ferenc alpolgármester és dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő az épülő kerékpárúton, amely a belterületi kerékpárutat köti össze Kardosrét városrésszel


A projekt másik fontos, szintén jelentős lakossági igényt kielégítő eleme az Alkotmány utca közlekedésbiztonsági fejlesztése, amely szintén folyamatban van. Ugyanennek a projektnek a részeként a buszpályaudvaron kiszolgáló épület is létrejön, melynek kivitelezése heteken belül megkezdődik. Időközben megszületett a kormányzati döntés, melynek értelmében önkormányzatunk 74,6 millió forintos többlettámogatásban részesül közlekedésfejlesztési beruházásának megvalósítására, ennyivel kerül megemelésre a projekt támogatási összege.


Még ebben az évben parkoló is épül a városközpontban a „Komplex turisztikai fejlesztés Zircen” elnevezésű projekt részeként. A turisztikai fejlesztés látványosabb szakasza jelenleg a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban zajlik. A projekt megvalósítására összességében 418 507 450 forint támogatást kapott az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében.


Ezzel párhuzamosan járdafelújításokra is sor kerül a városban a Belügyminisztériumhoz benyújtott, önkormányzati feladatellátást szolgáló nyertes pályázat keretében. A Köztársaság utca déli (apátság melletti) oldalán a Rákóczi tér és az idősek otthona bejárata közötti szakasz kivitelezése már megkezdődött. A Kossuth Lajos utca nyugati oldalán, a Bakonybéli utca és a benzinkút közötti szakasz fejlesztése is elkészül a tervek szerint ezen a nyáron.


Az általános iskolai konyha felújítása is folyamatban van, mely nagyrészt minisztériumi támogatással, mintegy 21 millió forintos bekerülési költséggel valósul meg. A beruházás részeként belső felújítás-átalakítás, napelemes rendszer telepítése és eszközök beszerzése történik meg. A projekt befejezése a következő tanév kezdetére várható.


Kelemen Gábor