A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Kéményt sepertek, pókhálót fontak, kalózkodtak


Újabb nagy sikerű gálaműsorral örvendeztette meg közönségét a Ritmus Tánc- és Mozgásművészeti Egyesület.


Az egyesület évadzáró gálájának ezúttal is a Hit Gyülekezete rendezvényterme adott helyet, a szép számmal összegyűlt vendégeket Csizmadia Géza műsorvezető köszöntötte.


Olyannyira felduzzadt az egyesület tagjainak a száma, hogy idén két gálát is rendeztek,

az első a vidéki csoportok bemutatkozására fókuszált, a helyiek mellett Bakonynána, Veszprémvarsány és Bakonyszentlászló települések táncos csoportjai léptek színpadra.Fotók: Gregor Zoltán

Aztán következett a több korosztályt felvonultató zirci bázis, a mini-, gyermek- és junior csoportokkal, szóló, duó és csoportos produkciókkal, melyek egy része szerepelt már versenyen, de számos olyan előadás is feltűnt, mely most debütált a nagyközönség előtt.


A „Kalózok” kötöttek ki elsőként a színpadon, s nem véletlenül érdemelte ki a gyermekcsoport látványos koreográfiája a nyitótáncot: ezzel a produkcióval a Magyar Látvány- és Sporttánc Szövetség Országos Bajnoksága profi kategóriájának mezőnyébe magas pontszámmal feljutottak. Azok után, hogy megmutatták, milyen magasba emelkedett a Ritmus-hajó vitorlája, a kezdő lépéseket is megismerhettük: az egyesület legifjabb generációjának három kis tüneménye ajándékozta meg első fellépésével a közönséget.Aztán sorra léptek színpadra a lányok különféle kellékeikkel, a színpadi fények táncoló pókokat, kéményseprőket, katonákat, kémeket világítottak meg, és egy rózsát is kihajtott a mozgásművészet kreatív tárháza. Az idei év egyik legsikeresebb produkciója, a Harisnyás Pippik sem maradhatott ki az ünnepi műsorból, Földesi Eszter pedig megmutatta, hogy a koreográfia címe ellenére nem volt álom az országos bajnokságon profi kategóriában elért első helyezése. A pörgős, lendületes, nem utolsósorban látványos előadásokba a közönség is bekapcsolódott: lábukat a lányok által beleültetett ritmus, kezüket a folyamatos taps járta át.


Mindez csak fokozódott a fináléban, amikor az összes táncos színpadra lépett. Kicsik, nagyok egyszerre köszöntötték a nagyérdeműt, s minden egyes műsorszámból felvillantottak egy kis részletet, mintegy összefoglalót adva az évadzáró táncos óra legfontosabb történéseiből.


A főszereplők mellé aztán megérkeztek azok is, akiknek elévülhetetlen érdemeik vannak az elért eredményekben, nevük elhangzását a tanítványok kitörő lelkesedése kísérte: Finta Dóra, az egyesület vezető-koreográfus táncpedagógusa, Horváth Péter, a gyerekek akrobatika oktatója, Mrázik Mira, az egyesület tánc- és koreográfus asszisztense, Szilizlicsenkó Erzsébet, aki egyszemélyben versenytáncosa és segédoktatója a „ritmusos” csapatnak, nem utolsósorban Vincze Kitti, aki oktatási szinten folyamatosan bekapcsolódik az egyesület életébe.


Vincze Lajosné egyesületi elnök a tőle megszokott szerénységgel ezúttal is a háttérben maradt, nem lépett a színpadra, hiszen amit létrehozott, az úgyis oda volt varázsolva.

A műsorvezető tolmácsolta az egyesület vezetőségének köszönetét a szülők és a támogatók irányába, akik évről évre segítik a munkájukat. A csodálatos jelmezeket Tóth Józsefné „Vali néni” alkotta meg, a gyönyörű színpadi díszlet pedig Varga Mónika nevéhez fűződött. Az egyesület főbb támogatói közé tartozik Zirc Városi Önkormányzat, a Vincze Judo Club Zirc és a Hit Gyülekezete.


A gálaműsor zárásaként az egyesület díjat adott át azon növendékeknek, akiket társaik a szavazataik alapján méltónak találtak az elismerésre az egyes korcsoportokban. Az év táncosa díjat vehette át a mini korosztályból Földesi Eszter, Fodor Linett, Hunyadvári Virág és Borbás Blanka, a gyermek korcsoportból Simon Rebeka, a juniorok közül pedig Kuti Panna.


Kivívták társaik elismerését és átvehették az egyesület díját kitartó munkájuk elismeréseképpen, balról:

Kuti Panna, Földesi Eszter, Hunyadvári Virág, Borbás Blanka, Fodor Linett, Simon Rebeka


A Ritmus Tánc- és Mozgásművészeti Egyesület a 2018–2019-es versenyszezonban is tovább bővítette érmei és elismerései már eddig is színes palettáját. Az egyesület tagjai 85 arany-, 32 ezüst- és 36 bronzérmet gyűjtöttek a különböző versenyeken. Az Országos Bajnokságon 6 arany-, 7 ezüst- és 3 bronzéremmel, valamint négy negyedik és két ötödik hellyel gazdagodtak. Nyertek „legjobb koreográfus”, „legjobb egyesület”, „legjobb táncos”, „legszebb mosoly”, „legjobb kosztüm”, „legjobb előadó”, „legszínvonalasabb produkció”, „legjobb művészi előadás”, illetve „legnagyobb reménység” különdíjakat. A gálaműsorban bemutatásra került több olyan koreográfia, melyet a Magyar Látvány- és Sporttánc Szövetség területi kvalifikációján és az országos döntőben is különdíjjal jutalmazott. Huszonhárom koreográfiával indulnak az Európa-bajnokságon, melyre a héten kerül sor Balatonfüreden, s az ünnepi gála felemelő pillanatai után ezen a rangos a versenyen zárják a tavaszi szezont.


Kelemen Gábor