A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Kedvezőbb foglalkoztatási mutatók, még több ügytípus


A Veszprém Megyei Kormányhivatal Zirci Járási Hivatalának működéséről tartott tájékoztatót Kropf Miklós hivatalvezető Zirc Városi Önkormányzat közmeghallgatásán.


Megtudtuk, hogy

a 2015. évben a Zirci Járási Hivatal összesen 6900 érdemi határozatot hozott. Ez idén csökkenést mutat, október 31-ig 4785 határozat született.

A Foglalkoztatási Osztályon az éves ügyiratszám mintegy tizenöt százalékos csökkenést mutat, ami azzal magyarázható, hogy országos szinten nő a foglalkoztatottság szintje, és kevesebben kényszerülnek felkeresni a Foglalkoztatási Osztályt. A munkanélküliség csökkenésében pedig a legkedvezőbb adatot az mutatja, hogy míg 2015-ben összesen 560 személy került bevonásra közfoglalkoztatásba, 2016-ban már csak 299 fő. Mindemellett a Foglalkoztatást Helyettesítő Támogatásban részesülők száma – mióta ezen ellátás a Járási Hivatalok hatáskörébe került – negyedére csökkent, jelenleg a járásban 32 fő jogosult ilyen ellátásra. Az elsődleges munkaerőpiacra 222 főt közvetítéssel vontak be ebben az évben az osztályról.

Ügyintézés a József Attila utcában található Foglalkoztatási Osztályon – egyre kedvezőbbek az adatok a foglalkoztatást illetően, az éves ügyiratszám csökken (Képünk illusztráció)


A Hatósági Osztályon szintén jelentős ügyiratszám csökkenés volt tapasztalható, ami elsősorban azzal indokolható, hogy 2015-ben fogadta el az Országgyűlés a hadigondozotti ellátások ügycsoportban a hatályos törvényt, és az elmúlt év második felében ez jelentősen megemelte a hivatalhoz forduló ügyfelek számát. A Kormányablakban viszont jelentős emelkedés mutatkozik mind az érdemi döntések, mind az ügyfelek tekintetében: míg 2015-ben 13 400 ügyfél kereste fel a Kormányablakot, az idei év első tíz hónapjában ez a szám 16 300 főre ugrott – szolgált a számadatokkal Kropf Miklós.


Tájékoztatójában beszélt arról is, hogy 2016. január 1-jétől a bürokrácia és az állami rezsicsökkentés keretében ingyenessé vált a személyi igazolvány, lakcímkártya és az első jogosítvány kiállítása, amivel idén a zirci járás területén 3 340 000 forint maradt az állampolgárok zsebében. A hivatal működését még egy adattal érzékeltette: 2015-ben a 6900 döntéssel szemben összesen kilenc fellebbezés érkezett és ebből kettőnek adott helyt a másodfokú eljárás, míg 2016-ban hét fellebbezés történt, és ebből egyetlen alkalommal sem állapította meg a másodfok az elsőfokú eljárás jogszabálysértését.


A közmeghallgatást megtisztelte jelenlétével dr. Kovács Zoltán államtitkár, térségünk országgyűlési képviselője is, és arról adott tájékoztatást, hogy

a Kormányablak bővülni fog az elkövetkezendőkben a NAV ügyfélszolgálattal, a jelenlegi, mintegy 1200 ügytípus pedig 1600 fölé emelkedik az év végéig. Új szolgáltatások bevezetésével még gyorsabbá, hatékonyabbá és egyszerűbbé válhat az ügyintézés.

A Kormányablaknál jelenleg 1200 ügytípussal foglalkoznak, s ez a szám 1600-ra emelkedik az év végéig (Képünk illusztráció)


Kelemen Gábor