A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Kárpátaljai Szolidaritási Program a Regulyban!


Iskolánk, a Pápai Szakképzési Centrum Reguly Antal Szakképző Iskolája és Kollégiuma a „Határtalanul! Kárpátaljai Szolidaritási Program” keretében Kárpátaljára látogatott.


Az első napon tantestületünk, valamint a Csillagösvény-utazás Kft. hozzájárulásával 401 ezer forint adományt adtunk át a Macsolai Napsugár Óvoda vezetőjének, mely összegből majd az óvoda udvarára játékokat vásárolnak. Az adományon kívül mesekönyveket, festékeket, tisztítószereket is ajándékoztunk az intézménynek.Az óvoda által szervezett fogadás során kollégáink kötetlen beszélgetést tartottak az óvoda dolgozóival, vezetőjével és a település polgármesterével.


A második napot a munkácsi vár látogatásával kezdtük, amely Kárpátalja egyik legismertebb történelmi emléke. Ezután egy rövid vezetett túra keretében végigjártuk a Felsőgereben település közelében található Árpád-vonal felújított bunker részét. Szikrázó napsütésben érkeztünk kora délután a Vereckei-hágóra, ahol a 2008-ban felavatott millecentenáriumi emlékműnél elhelyeztük a megemlékezés koszorúját.Hazafelé Szolyván, a Málenkij robot emlékparkban egy koszorúval emlékeztünk az elhurcolt áldozatokra.A nap utolsó programjaként a beregszentmiklósi, a XV. század elején épült reneszánsz várkastély egy részét, és a hozzátartozó parkot néztük meg.


A harmadik napon elsőként Kárpátalja egyik legszebb és legjellegzetesebb református templomát tekintettük meg egy helyi idegenvezető segítségével Csetfalván.Innen az utunk a tiszaújlaki Turul-emlékműhöz vezetett, melyet a Rákóczi-szabadságharc első nyertes ütközetének helyén emeltek 1906-ban. Talapzatába a történelmi Magyarország 36 vármegyéjéből hoztak földet.A következő kárpátaljai nevezetességet, a huszti várromot egy rövid, de annál nehezebb gyalogtúrával értük el. A vár fontos szerepet töltött be többek között a Rákóczi-szabadságharc idején is, mára már csak a romjai maradtak. A nap utolsó látnivalója a Huszt város melletti, Iza település volt, ahol a helyi mesterek fűzfavesszőből készült használati tárgyait, bútorait csodálhattuk meg.


A negyedik napon egy rövid munkácsi piaclátogatás után indultunk haza, és a késő éjszakai órában érkeztünk meg.


Horváth Csaba

projektvezető

A teljes képes beszámolót ITT tekinthető meg