A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A káresemények emelkedő száma sem riasztotta el a zirci tűzoltókat

Nem kevesebb, mint százharminc esetben kellett ténylegesen beavatkoznia a Zirci Önkormányzati Tűzoltóságnak az elmúlt évben. A műszaki mentéseknél és a szaporodó tűzeseteknél történő helytállás mellett tűzoltótáborban, tűzoltóversenyen működtek közre szervezőként, az elmúlt évi gazdálkodásukat pedig a stabilitás jellemezte. Az állomány egyik tagját ki is tüntette a város.


Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete áprilisi munkaterv szerinti ülésén elfogadta a Zirci Önkormányzati Tűzoltóság pénzügyi és szakmai beszámolóját az elmúlt évre vonatkozóan, egyben elismerte a tűzoltóság személyi állományának magas színvonalú és kiegyensúlyozott szakmai munkáját.


– Nagyon fontos és megnyugtató az önkormányzat erkölcsi elismerése

– hangsúlyozza ifj. Szelthoffer Ferenc tűzoltóparancsnok, aki a Városháza gyűlésén ki is fejezte köszönetét a képviselő-testületnek és Ottó Péter polgármesternek, hiszen mint mondja, nélkülük nem működhetne a tűzoltóság.

Összetartó csapat: a Zirci Önkormányzati Tűzoltóság Nádai Tamás tű. alezredessel, a Veszprémi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnokával és Szelthoffer Ferenccel, a tűzoltóság elnökével a Városházán

Az önkormányzati tűzoltóság parancsnoka négyéves távlatban vizsgálva megállapítja, hogy

a káresemények folyamatosan emelkedő tendenciát mutatnak.

Hozzáteszi, hogy az úgynevezett „szezonális” esetek már eltűnőben vannak, például nemigen kell már nagy hóból kamiont kiszabadítani, ugyanakkor a szélsőséges időjárási körülmények, a nagy szélviharok következtében többször riasztották a tűzoltókat kidőlt fákhoz, és a családi házakban a tűzesetek száma is növekedett.


Más és más okból keletkeztek a lakástüzek, ezért a parancsnok a megelőzésre hívja fel a figyelmet, füstérzékelő, szén-monoxid érzékelő eszközök beszerzését javasolja.

E tekintetben jó példával is előállt a Zirci Önkéntes Tűzoltó Egyesület, hiszen karácsony előtt, dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselőjének támogatásával füstérzékelő készülékekkel sikerült felszerelni a zirci társasházakat.


A Zirci Önkormányzati Tűzoltóság 2022. évi gazdálkodása stabilnak volt mondható,

az állami normatíva mellett a járás önkormányzatai csaknem kivétel nélkül biztosították a működésükhöz szükséges támogatást. Az idei évre nézve viszont már több a bizonytalanság, az energiaválság-helyzet a tűzoltóságra is kihatással van. Éppen a napokban tárgyalta a köztestület a költségvetést, Ifj. Szelthoffer Ferenc reményét fejezi ki, hogy ha szűkös kerettel is, de gazdaságilag teljesíthető lesz a 2023-as esztendő. A költségek csökkentése érdekében a tűzoltók is mindent megtesznek, ott takarékoskodnak, ahol csak lehet és a laktanya villamoshálózatának korszerűsítését is végrehajtották egy eredményes pályázatnak köszönhetően. Ugyanakkor nemcsak az energia-, hanem az üzemanyagáremelkedések is nehezítették a helyzetüket, az erre a célra betervezettnek a másfélszeresét kellett kifizetniük tavaly.


A 2022-es év volt az első, amikor nem csak tűzoltó egyesületek, hanem önkormányzati tűzoltóságok is pályázhattak laktanyafejlesztésre.

Éltek is a lehetőséggel, aminek köszönhetően megújult a vizesblokk és az imént már említett villamoshálózat-korszerűsítés is végbement az épületben. Ugyancsak eredményes pályázat révén, csaknem egymillió forintos természetbeni támogatással egy hiánypótlónak számító búvárszivattyúval is bővíteni tudták a szertárt.

Az új eszköz nagyban megkönnyíti a munkájukat és a jobb minőségű beavatkozást is elősegíti.

Ifj. Szelthoffer Ferenc parancsnok és a „2022. év Zirc Város Tűzoltója” díjjal kitüntetett Pej József tartja kezében az újonnan beszerzett eszközt, amely tíz milliméter magasságig ki tudja szivattyúzni a vizet az épületekből és vízvételezésre is alkalmas

A parancsnok kitért egyik beosztottjára, a képviselő-testületi ülésen a „2022. év Zirc Város Tűzoltója” kitüntetésben részesülő Pej Józsefre is, akivel kapcsolatban hangsúlyozza,

megérdemelten vehette át az elismerést, hiszen évről évre kiegyensúlyozottan teljesít.

A köztestület elnöke a benyújtott személyi javaslatában a díjazott gépjárművezető kiváló helyismeretét is méltatta, amivel meggyorsítja a káresemények felszámolását. Megtudhattuk azt is, hogy ebben a lovaglásnak is szerepe van, melyet lánya szerettetett meg a díjazott tűzoltóval. Lóháton ülve ugyanis több olyan utat fedeztek fel a vadregényes Bakonyban, amely a tűzoltóknak is segítségükre volt a helyszínre történő vonulásaiknál.


A bajtárs örömében többen is osztoztak a Városházán, megint csak összetartásáról tett tanúbizonyságot a tűzoltócsapat.

A személyi állomány is stabilnak mondható, jelenleg tizenegy főből áll, és három-négyfős szolgálati csoportokban dolgoznak, a szolgálati idő pedig kitölti a nap huszonnégy óráját.


Ifj. Szelthoffer Ferenc örömmel emlékezik vissza elmúlt évben a Zirci Önkormányzati Szolgáltató Központtal együttműködve első alkalommal megvalósított tűzoltótáborra is. Olyan érdeklődés kísérte a programot, hogy a húszfős kezdeti limitet harminc főre kellett megemelniük. Fontosnak tartja, hogy

a gyerekek szórakoztató módon, élményekkel gazdagodva ismerkedjenek meg a szakmával:

ennek megfelelően volt tematikus sorverseny, habparty, jártak a budapesti tűzoltómúzeumban, a veszprémi tűzoltóságon, szemtanúi lehettek egy próbariasztásnak és egy külterületi mentés pillanatait is átélték.

Az egyhetes tábor során egy külterületi mentésnek is szemtanúi lehettek a gyerekek. Az előre leszervezett „színpadi jelenetről” nem tudtak előre, így megtapasztalhatták, mi történik, ha hirtelen következik be egy baleset (Kép forrása: ZÖT)


A tűzoltóság parancsnoka végül azt is hangsúlyozza, hogy

a Németh Tamás Tűzoltólaktanya mindenki előtt nyitva áll, szeretettel várják az iskolásokat, óvodásokat, családosokat, arra biztat mindenkit, hogy nyugodtan csengessenek be hozzájuk.

Szombaton például nagytakarítást végeznek, pénteken kisgépes karbantartást – szabad péntek, szabad szombat: bátran forduljanak be a Petőfi utcában a gépjárműfecskendők irányába, akik kíváncsiak a zirci „lánglovagok” életének mindennapjaira.


Kelemen Gábor