A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Kalózok hajóznak a zirci oviban


A Balaton-Bakony Kocka Klub tagjainak LEGO-gyűjteményéből nyílt időszaki kiállítás a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsődében. A tárlat anyaga időről időre cserélődik, az üveges kerengő első vendégei a kalózok, a többi meglepetés marad a gyerekek előtt.


Alig lehet visszaterelni a gyerkőcöket a kalózok által megszállt tenger partjáról az óvodai csoportszobákba. Bekukkantanak az üveg mögé, mutatják, hogy melyik a kedvenc hajójuk, és mindig felfedeznek valami újdonságot, hiszen a lényeg igazán a részletekben rejlik.

Nem először ad helyet a régen raktárként funkcionáló üveges kerengő kiállításnak: a teljesség igénye nélkül voltak itt már babák, mackók, retro játékok, most pedig egy kockákból felépített kalózbirodalom színesíti a palettát, igényesen berendezve a klubtagok által. A Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde a gyerekek nagy örömére meginvitálta a Balaton-Bakony Kocka Klubot, akik örömmel tettek eleget a felkérésnek, és a letakart ablakok mögött nekiláttak a terepasztal építésének. Az óvodások így az építőmunkálatokból nem láttak semmit, a hajók útját nem kísérhették nyomon, meglepetésként érte őket ez a játékba öntött kalandvilág.

Megvan a gyerekeknek a kedvencük a LEGO-birodalomban, örömmel nézik újra és újra


– Reméltük, hogy a meglepetés ereje is növeli kicsit az élményt a gyermekek számára. Sajnos nem látjuk a mosolyukat és a lelkesedésüket, pedig ez fontos lenne nekünk. A dolgozók és az emlékkönyv segítségével kapunk visszajelzést – mondta el érdeklődésünkre Pallagi László klubtag, a tárlat egyik rendezője. Hozzátette azt is, egyedi eset, hogy óvodában állítják ki az alkotásaikat, amiben sokat segített, hogy a zirci óvoda megfelelő kiállítási területtel rendelkezik.


A járványhelyzet a Balaton-Bakony Kocka Klub alkotásainak megjelenésére is rányomta a bélyegét, az utolsó időszaki tárlatuk több mint egy évvel ezelőtt nyílt. A klub számára a kiállítások mindig fontos közösségi eseménynek számítanak és az érdeklődőkkel is közvetlen a kapcsolatuk, aminek a jelenlegi körülmények nem kedveznek. Éppen ezért nagyon örülnek, hogy az óvoda segítségével ilyen időszakban is örömet tudnak szerezni a gyerekeknek.


A LEGO történetében a kalózok mintegy harmincéves múltra tekintenek vissza. Nem volt célja a klubnak a teljes szériát megjeleníteni, de a középső asztalon a szigetek és az erőd mellett így is megjelenik a kalóz téma összes legendás vitorlása, két oldalt pedig ízelítőt láthatunk a ’90-es évek készleteiből. Harminc-negyven naponta cserélik az anyagot, de a következő témát és annak kezdő dátumát titok övezi. Búzás Panni, Svéd Benett és Magasházi Márk, a Harangvirág csoport tagjai láthatóan nem unják ezt a tárlatot, pedig már egy ideje látható, ugyanakkor izgatottan várják a következő kiállításokat, kíváncsiak, hogy vajon mivel lepik meg őket legközelebb, egyikük arra tippel, hogy rendőrök jönnek majd a kalózok után.

A kalóz téma összes legendás vitorlása bemutatásra kerül az óvodai tárlaton


Pallagi László szerint a LEGO játék és fejlesztő eszköz is egyben: – Mindenképpen hasznosabb egy óra játék a kockákkal, mint egy rajzfilm előtt ülni sokadszorra. Szeretem, amikor óvodások építenek. Még nem maximalisták, mindegy nekik a szín és néha a forma is. Három összerakott kockába is bele tudják képzelni a békát, és játszani is tudnak vele.

A Balaton-Bakony Kocka Klub kéri, hogy aki teheti, írja meg élményeit a kiállítás vendégkönyvébe, a bbkk@bbkockaklub.hu e-mail címre vagy a Facebook-oldalukra.


Kelemen Gábor