A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Jubilált és töretlen népszerűségnek örvend a zirci judotábor

Tizedik alkalommal került megszervezésre a judotábor Hajtós Bertalan olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok judós és a Vincze Judo Club Zirc közös szervezésében. A népszerűség töretlen, ezúttal is nagyon sok judoka érkezett városunkba, hogy felkészüljön az őszi versenyszezonra.


Az edzéseknek immár hagyományosan a Pápai SZC Reguly Antal Szakképző Iskola és Kollégium tornaterme adott helyet, hétfőtől egészen péntekig a tatami uralta a terepet a sportlétesítményben.


-Mintegy százötven versenyző jött el az ország különböző klubjaiból, tehát a zirci edzőtáborra továbbra is nagy az érdeklődés – mondta el részünkre Hajtós Bertalan, a zirci judotábor vezetője. Hozzátette, kifejezetten élvezik a gyerekek a küzdelmeket, a földharcot, állóharcot, és reméli, hogy szép eredményeket érnek majd el az itt elvégzett munkával a szeptemberben induló országos bajnokságon.


Egy egészen friss eredményt is megoszt velünk a szakember, egy teljesen vak judós kislány harmadik helyezést ért el a rotterdami Európa-bajnokságon. Ő vele ezúttal Salgótarjánban készültek fel a kontinensviadalra, de tavaly részt vett a zirci edzőtáborban, most pedig a világbajnokságra készül.

Tizedik alkalommal készülnek fel a judokák Zircen az őszi versenyszezonra Hajtós Bertalan szakmai irányításával

Különböző korosztályok, fiúk és lányok is képviseltetik magukat a táborban, valamennyien egy cél jegyében

A nagy létszám miatt évről évre a judokák elszállásolása okozza a legtöbb fejtörést a házigazda Vincze Judo Club Zirc számára,

Vincze Ferenc elnök azonban megnyugtat, idén is sikerült megtalálni mindenkinek a helyét: a bázis ezúttal is a szakképző iskola kollégiuma, de vannak, akik a régi postás üdülő helyén működő szálláshelyen pihenik ki a napi két edzés fáradalmait.


Mivel idén egy kisebb jubileumot is megért a zirci judotábor, kicsit a kezdetekre is visszatekintünk:

a klubvezető emlékei szerint az első alkalom mintegy 75-80 fő részvételével került megrendezésre, amely létszám aztán a következő években folyamatosan emelkedett, előfordult, hogy kétszáz fölé ugrott az „ittalvós” edzőtáborozók száma. A járványhelyzet azonban rányomta a bélyegét az egész judoéletre, és bár egyetlen alkalom sem maradt ki a tábor 2014 óta íródó történetében, a létszám valamelyest csökkent az elmúlt években – zárja értékelését Vincze Ferenc, aki testvérével, Vincze Lajossal töretlen hittel és kitartással végzi munkáját, jelenleg mintegy 50-60 judokával foglalkoznak Zircen.


Közülük ketten meg is szakítják a kedvünkért a párharcot, és már keresik is, hogy merre van a kamera. Kaszás Botond és Hózler Ákos kilencévesek és már óvodás koruktól kezdve látogatják a zirci judoedzéseket, a táborban viszont először vesznek részt. Mindketten a fejlődés lehetőségét látják benne, és azért az ismeretségeket is fontosnak tartják a távolabbról érkező sporttársakkal. Már sikerélményük is volt, mesélik, hogy egy-egy második helyezésnek örülhettek a versenyeken.

Ismeretségek is születnek a zirci judotáborban – szemben Hózler Ákos, a Vincze Judo Club Zirc ifjú versenyzője

A Szentes Pollák DSE törzsvendégnek számít városunk nyári dojójában, Kalydi Zoltán és tanítványai a kezdetektől fogva Zircen készülnek fel a versenyszezonra, ezúttal tizenegyen utaztak az Alföldről a Bakonyba. Nagyon jól érzik itt magukat, bár a tanítványai nevében ebben a pillanatban nem szeretne nyilatkozni a klubvezető, mert a háttérben éppen a harcukat vívják a tatamin. Abban viszont biztos, hogy az itt kapott szakmai munkának hasznát veszik majd a versenyeken.

Szinte már úgy ismerik városunkat, mint a tenyerüket, de az apátságot idén sem hagyták ki, az arborétum hangulata pedig ismételten magával ragadta a szentesi csapatot, amely Egerben kezdi meg majd az őszi versenyszezont.


Kelemen Gábor