A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Jubilált az egyházzenei kórustalálkozó Zircen


Huszadik alkalommal került megrendezésre városunkban az egyházzenei kórustalálkozó a Nyugdíjasok „Életet az Éveknek” Veszprém Megyei Egyesület szervezésében. A rendezvénynek hagyományosan a ciszterci bazilika adott otthont.


Csaba Lilla, a közreműködő Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB munkatársa köszöntötte elsőként a vendégeket, s vezette a műsort.


„Aki énekel, az kétszeresen imádkozik”, és egy egyházzenei kórustalálkozón mi sem lehetne igazabb ennél, hiszen az énekben egész személyünk, a szívünk, a lelkünk, a testünk is benne van

– mondta köszöntőjében Bérczi L. Bernát, a Zirci Ciszterci Apátság apátja. Kiemelte a kórusok befektetett munkáját, lelkesedését, amely a találkozás alkalmával megsokszorozódik. Tartalmas programot, egymásból való töltekezést kívánt a rendezvény minden résztvevőjének.

Vörösmarty Éva, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik hozzájárulnak a már két évtizedes múltra visszatekintő rendezvény megvalósulásához.

Istent dicsérni gyűlnek össze a kórusok immár huszadik éve – hangsúlyozta Pék László, a házigazda Zirc Városi Nyugdíjas Klub vezetője. Méltatta az alapítókat, a megyei nyugdíjas egyesületet, amelynek a kezdetektől éves programjai között szerepel a kórustalálkozó. Megtiszteltetésnek nevezte, hogy

annak idején Zirc városára esett a helyszínválasztás, és azóta is az ország egyik legcsodálatosabb barokk temploma adhat otthont a rendezvénynek.

Majd megemlékezett azokról az egykori fellépőkről, akik már nem lehetnek közöttünk.

Az ünnepi köszöntőket követően a résztvevő nyolc kórus dalcsokra emelte a jubileum fényét.

Zárásként egy meglepetés-duett is elhangzott Géring Klára és G. Noé Judit előadásában.

Az ajkai Harmónia Nyugdíjas Klub nyitotta meg a fellépők sorát


A rendezvény végén Pék László megköszönte a dalkörök felkészülését, szép szereplésüket, és rövid művészettörténeti betekintést is adott az alkalomnak immár huszadik éve helyet adó bazilikáról. Majd Paulics István, a Nyugdíjasok „Életet az Éveknek” Veszprém Megyei Egyesületének elnöke értékelte az elhangzottakat, és a jubileumi találkozó alkalmából a zirci nyugdíjasklub vezetőjével közösen emléklapot és gravírozott díszpoharat nyújtottak át köszönetképpen, elismerésük jeléül minden kórusvezetőnek és Ottó Péternek, a házigazda város polgármesterének, aki mindig megtiszteli jelenlétével a Zirc életét színesítő programot.

Paulics István, a Veszprém megyei nyugdíjas egyesület elnöke mondta a zárszót

A kórustalálkozó a hagyományokhoz hűen a katolikus magyarság néphimnuszával, a Boldogasszony Anyánk című dal közös eléneklésével zárult.


Cikk: Kelemen Gábor

A tudósítás elkészítésében közreműködött: Csaba Lilla