A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Jubilálás, címvédés, hasznos ismeretek


Környékbeli általános iskolák felső tagozatosai számára hirdették meg, végül három megyéből is érkeztek csapatok a tizenötödik alkalommal megrendezett zirci természetismereti vetélkedőre.


A majd másfél évtizedes múltra visszatekintő, évről évre igen népszerű tudáspróba a Bakonyi Természettudományi Múzeum Baráti Köre, az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma és az „Együtt a Könyvtárért” Alapítvány közös szervezésében valósult meg, a rendezvénynek pedig az idei évben is a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat adott keretet.


„Valószínű, hogy valamit jól csinálunk, mert idén is sikerült új települések iskoláit megszólítanunk és a régiek is visszajönnek hozzánk”

– fogalmazott dr. Kutasi Csaba, a házigazda MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának igazgatója megnyitóbeszédében, nem véletlenül, hiszen a helyi iskola csapata mellett Veszprémvarsányból, Litérről, újoncként Pétfürdőről és Felcsútról is érkeztek csapatok.


A technikai információkat hallgatják a diákok, melyeket Iliáné Rechner Szilvia múzeumi munkatárs ismertetett


A felkészüléshez a múzeum segítséget biztosított, egyrészt szakirodalommal, a főbb témakörök ismertetésével, valamint minden csapat számára tartottak egy tárlatvezetést a kiállításban, ami a felkészülés fontos része volt. Középpontban most is a Bakony élő- és élettelen világa, valamint a 2019. év fajainak beható ismerete állt. A változatos feladatok összeállításában és a lebonyolításban a múzeum szinte minden munkatársa részt vett.


„Madarat tolláról…” – a vetélkedő gyakorlati jellegű feladatán a gyerekek kis muzeológussá válhattak


Mindegyik csapat igen felkészültnek bizonyult, s végig izgalmas volt a verseny. Az utolsó feladat előtt az első két hely sorsa már eldőlni látszott, de a dobogó harmadik fokára kerülésért az utolsó pillanatig szoros volt a küzdelem.

A vetélkedőn címvédés történt, a legtöbb pontot a Veszprémvarsányi Fekete István Általános Iskola és A.M.I. csapata gyűjtötte, így zsinórban harmadik alkalommal vehették át a győztesnek járó tortát.


A győztes és címvédő veszprémvarsányi általános iskola csapata Kassai Edina tanárnő vezetésével


Idén se távozott senki üres kézzel, a dobogós helyezettek többek között az „Együtt a Könyvtárért” Alapítvány által felajánlott könyveket, valamint több kisebb-nagyobb, hasznos ajándékot kaptak a múzeum és annak baráti köre ajándékaként. Az újoncként résztvevő csapatokat felkészítő pedagógusok külön ajándékcsomagot is kaptak, amely segítheti iskolájuk diákjait a későbbiekben a Bakony még jobb megismerésében. Minden versenyző hazavihette a múzeum saját készítésű ajándékát, egy az idei év fajának választott növényt vagy állatot ábrázoló hűtőmágnest. A fődíj idén is a Pepe Cukrászda által felajánlott torta volt.


A vetélkedő szervezői ezúton is köszönetüket fejezik ki a versengő csapatoknak a nem kevés befektetett munkáért, tanáraiknak pedig a sikeres felkészítésért és a segítő támogatásért.

A verseny végeredménye:

1. Veszprémvarsányi Fekete István Általános Iskola és A.M.I. „Légyölő Galócák” csapata: Takács Lujza, Holdinger Ádám, Hardi János, Megyesi Piroska, Balogh Benedek

2. Litéri Református Általános Iskola „Litéri Természetjárók” csapata: Kovács Anna, Károlyi Zsófia, Békési Bianka, Justin Zalán, Kucserka Csongor

3. Endresz György Általános Iskola, Felcsút „Törpe Cickányok” csapata: Ocsenás Olívia, Ancsin Vivien, Györgyi Dóra, Nyúl Leona, Tóth Zsombor

4. Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola „Regulysokk” csapata: Gregosits Bence, Dülk Botond, Radányi Levente, Buda Tekla, Jakab Norbert

5. Horváth István Általános Iskola, Pétfürdő „Péti Rémek” csapata: Csapó Emma, Kiskó Boglárka, Patocskai Noel, Kedves Dorina, Bránya Benedek


Kelemen Gábor