A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A jövő azoké, akik látják a lehetőségeket


Átadásra került a Bakony Elektronika Kft. új üzemcsarnoka, és a cég támogatásáról szóló okirat: Magyarország Kormánya 74 millió forint vissza nem térítendő támogatással segíti a zirci vállalat piac- és kapacitásbővítő fejlesztését.


Az átadó-ünnepségen Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és –szabályozásért felelős államtitkára elmondta, a támogatást az Irinyi Terv keretében olyan cégeknek adják, amelyek újdonságokat dolgoznak ki, fejlesztenek, az innováció magas szinten megjelenik náluk, és példaértékű szerepet töltenek be a magyar gazdasági életben. Hozzátette, a Bakony Elektronika Kft. mindenképpen egy ilyen cég, és ezek a tulajdonságok a versenyképesség zálogai.


A 2016-ban kidolgozott Irinyi Terv célja, hogy az ország iparát még jobban megerősítse, a nemzeti jövedelemhez való hozzájárulását növelje, az innovációt, fejlődést elősegítse. A GDP 4,5 százalékkal növekedett tavaly, az ide évre pedig 4,3 százalékos növekedést céloztak meg. Ahhoz, hogy ezt a növekedést elérje a kormány, stabil, erős gazdaságra van szükség. A gazdasági növekedés mellett a munkanélküliség 3,8 százalékos csökkenést mutat.


Lepsényi István a magyar gazdaság folyamatos fejlődéséről beszélt, melyhez a zirci cég is hozzájárul

A Bakony Elektronika Kft-t több szempontból is mintavállalkozásnak nevezte az államtitkár.

Egyik oldalról, mint kis- és középvállalkozás (kkv) nagyon fontos, példaértékű szerepet tölt be Magyarországon. A kkv-k adják a nemzeti össztermék kicsivel több, mint ötven százalékát, és a foglalkoztatottság 77 százalékát. A kormányzat célja, hogy ezek a vállalkozások erősödjenek, növekedjenek, legyen korszerű technológiájuk és bizonyos idő után lépjenek át a nagyvállalati kategóriába. Kiemelte azt is, hogy családi vállalkozásról van szó, a családi vállalkozások pedig a magyar kormány természetes stratégiai partnerei. „Egy családi vállalkozás mindig hosszú távú stratégiában gondolkodik, világos jövőképe van, a Bakony Elektronika Kft. pedig generációról generációra fejlődik, ezért a 74 millió forintos támogatás jó helyre került.”


Lepsényi István államtitkár átadja a támogatói okiratot Hédl Sándor ügyvezető részére


Ezt követően a kedvezményezett cég ügyvezetője, Hédl Sándor köszöntötte a megjelent vendégeket, majd ismertette a Bakony Elektronika Kft. eddig eltelt időszakának legfontosabb eseményeit és az elért eredményeket. A cég társas vállalkozásként indult 1990-ben, igazi családi vállalkozássá mintegy tíz évvel később, a kétezres évek elején alakult át, mégpedig úgy, hogy a „trónkövetelők”, Hédl Attila és Hédl Péter tanulmányaik befejezését követően felelősségteljes ígéretet tettek a családi vállalkozás folytatására.


Mint azt elmondta, alapvetően villamosipari termékek gyártására vállalkoztak egy olyan időszakban, amikor a digitális technika rohamos fejlődése szinte követhetetlen. Ezen kívül egyéb ipari tevékenységet is folytatnak, NC-CNC gépeket programoznak, PC alapú távfelügyeleti rendszereket működtetnek és autóipari beszállítói a Valeo Auto-Electrik Magyarország Kft-nek. Sokáig úgy béreltek helyeket Zircen tevékenységük végzésére, de a fejlődés, a megfelelés igénye és a létszám folyamatos emelkedésének következtében szükségessé vált számukra egy bővíthető ipartelep megvásárlása. Pályázati támogatással sikerült egy pusztulásra ítélt romos épületből újat varázsolniuk 2014-ben, és a saját üzemcsarnokkal a dolgozói létszám folyamatosan növekedik. Kiváló multipartnerekre találtak Veszprémben, akik folyamatos munkával látják el a céget és bérmunkát is kapnak tőlük. Folyamatos fejlesztések eredményeképpen színvonalas, új termékekkel vannak jelen mind a hazai, mind a nemzetközi piacokon.


Az ügyvezető a további céljaikról is beszélt. Mint elmondta, szeretnék bemutatni, működés közben láthatóvá tenni mások számára is a gyártott, szolgáltatással együtt telepített berendezéseiket.

Hangsúlyozta, a Nemzetgazdasági Minisztérium fejlesztésösztönző és iparstratégiai elképzelései nagyban segítik célkitűzéseik megvalósítását. 2017 elején a beruházás folytatása mellett döntöttek, amelyet határozottan fejlesztéssel és létszámbővítéssel együtt terveztek.

Az elnyert 74 millió forintos pályázati támogatás feltételei a kiírtak szerint teljesíthetők voltak. Három szabadalmi bejelentéssel védett termékük fejlesztését ígérték, amelyek mára el is készültek, s a helyszínen megtekinthetővé váltak.Mint azt megtudtuk, a beruházás eredményeként 66 fő alkalmazotti létszámuk van, és 7 fő napi külső foglalkoztatott, plusz 16 fő, akik a Valeo-nál tanultak be, majd állandó munkára kerültek a zirci céghez. A Bakony Elektronika Kft. egyműszakos munkarendben foglalkoztat, és nagy a jelentkezési arány a céghez. Az ügyvezető köszönetét fejezte ki a Nemzetgazdasági Minisztériumnak a pályázati támogatásért.


„A jövő azoké, akik látják a lehetőségeket, mielőtt azok nyilvánvalóvá válnak”

Ottó Péter polgármester a Bakony Elektronika Kft. hitvallásával köszöntötte a jeles alkalomból egybegyűlteket. Kiemelte, hogy 765 vállalkozás működik Zirc városában, ami igencsak magas szám az alig hétezer lakosú településen, gyakorlatilag minden kilencedik zirci polgárra jut egy vállalkozás. Ezeknek a vállalkozásoknak az összes nettó árbevétele évente nem egészen tízmilliárd forintot tesz ki. Zircen körülbelül 2400 munkahely található, ebből mintegy 500-at töltenek be a közszféra alkalmazottjai, és 1900 embernek adnak munkát a helyi vállalkozások.Az államtitkár által ismertetett célkitűzést, hogy a kis- és középvállalkozások előbb-utóbb nagyvállalkozássá nőjék ki magukat, városunk vezetője szerint a Bakony Elektronika Kft. zirci viszonylatban huszonnyolc éves fennállása alatt már elérte, főleg ha az elmúlt évek dinamikus fejlődésére gondolunk. 2010 óta a cég megnégyszerezte a munkavállalói létszámát és a nettó árbevétele is a négyszeresére növekedett, mintegy 400 millió forintos nagyságrendet tesz ki. „Mi a sikerük kulcsa? Akik ismerik a családi vállalkozás képviselőit, Sándort, Attilát és Pétert, azok nagyon jól tudják, akik viszont most találkoznak velük először, azoknak felhívom a figyelmét, hogy érdemes a szemükbe nézni, mert ott van minden. Egyértelmű tükröt ad az érzelmi-értelmi intelligenciájukról és az emberekhez való viszonyukról” – mondta Ottó Péter polgármester, hozzáfűzve, hogy a szemükben égő tűz az elmúlt évtizedek nehézségein mindig átsegítette őket, az édesapa rendkívül kreatív tulajdonságát pedig a fiúk is örökölték.

Új ötletek, szabadalmak, folyamatos innováció és megújulás, mindemellett az üzleti világban szintén fontos megbízhatóság és kiszámíthatóság jellemzi a gazdasági társaságot.

Örömét fejezte ki, hogy átadásra kerülhetett egy új csarnok, „hiszen aki építkezik, az hosszú távra tervez, és ez egyben garanciát jelent arra is, hogy a Bakony Elektronika Kft-re generációkon keresztül szép jövő vár” – zárta gondolatait a városvezető.A fenti képen jobbról Hédl Attila, a lenti képen balról Hédl Péter – felelősségteljes ígéretet tettek a családi vállalkozás folytatására, és részesei annak a sikertörténetnek, melynek alapjait édesapjuk teremtette megA köszöntőket, beszédeket követően Lepsényi István államtitkár átadta a támogatói okiratot Hédl Sándor ügyvezető részére, majd lehetőség nyílott az új csarnok, s benne a fejlesztések megtekintésére is. Az eseményen részt vett Pomázi Gyula, a Gazdaságfejlesztésért és szabályozásért Felelős Államtitkárság iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képviselete, Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) megyei elnöke, és a cég meghatározó üzleti partnerei is eljöttek, hogy együtt ünnepeljék a jövőbe mutató fejlesztést.

Kelemen Gábor