A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Jótékonyság, közös kiállítás, születésnapok

Az elmúlt héten nyolctagú küldöttség vendégeskedett Zircen német testvérvárosunkból, Pohlheimből. Ezúttal nemcsak az évente szokásos vöröskeresztes adományt hozták magukkal, hanem az Admont, Pohlheim és Zirc városok közös vándorkiállításának képanyagát is. Kettős születésnap is a programjuk részét képezte.


Andreas Ruck, Pohlheim két évvel ezelőtt megválasztott polgármestere vezette a küldöttséget, melynek további tagjai a német város vöröskeresztes szervezetének tagjai voltak: Jürgen Görig, Agnes Praessar, Robert Praessar, Dieter Jung, Elisabeth Kissel, Manfred Kissel, Heinz-Jürgen Schmidt. A vendégek csütörtökön érkeztek, este közös vacsorára került sor a fogadó település képviseletével.

Megérkezik a pohlheimi adomány Zircre – az első dobozokat a testvérvárosok polgármesterei (Andreas Ruck és Ottó Péter) tolták be a Művelődési Házba

A tőlük megszokott nagylelkűséggel és szeretettel importálták a huszonnyolcadik adományt városunkba, hogy a helyi szociális szervezetek közreműködésével segítsenek a rászoruló zirci lakosokon.

Közel két tonna mennyiségű csomagot hoztak magukkal, mely tartalmazott felnőtt- és gyermekruhákat, cipőket, ágyneműt, játékokat, egyéb használt tárgyakat és gyógyászati eszközöket.

Már huszonnyolcadik alkalommal siettek a pohlheimiek a rászoruló zirci családok megsegítésére

A vöröskeresztes adomány átadására és kipakolására péntek délelőtt került sor a Művelődési Háznál.

Csapatmunka eredményeként egy-kettőre kiürültek a csomagoktól a német vöröskeresztes furgonok:

kivette a részét mindebből a pohlheimi delegáció, Ottó Péter polgármester, a tolmácsként is közreműködő Barcsai Beatrix, az általános iskola német szaktanítója, Takács Józsefné, a vöröskereszt nyugalmazott területi vezetője, Magyar Lászlóné, a szervezet jelenlegi vezetője, Nagyné Fáró Katalin, a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ intézményvezetője, Wolf Sarolta, a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB munkatársa, dr. Buda Imre háziorvos, valamint Koós Kata vezetésével a Zirci Önkormányzati Szolgáltató Központ munkatársai. A csomagok kiosztását is ez utóbbi intézmény, annak Család- és Gyermekjóléti Központja koordinálja, melyről az önkormányzat oldalán közzétett felhívásban is lehet olvasni.

Az adományozók és az adományt fogadók közös csoportképe a csapatmunkát követően

A gyógyászati eszközöket a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézetbe szállították,

az adományt Valler Ilona ápolási igazgató és Kuzman Ágnes, a Járóbeteg-szakellátási Osztály osztályvezető főnővére fogadta.

Megérkezik a vöröskeresztes furgon a gyógyászati eszközökkel a járóbeteg-szakrendelőhöz

A kórházból újra az Alkotmány utcába vezetett a vendégek útja, kísérőik közreműködésével megtekintették városunk új tanuszodáját.

A gyermekmedencét veszik vizsgálat alá a vendégek – a „Sehr gut!” kifejezést sokszor ismételgették

A pohlheimi vendégek ezúttal nemcsak adományt, hanem képeket is szállítottak városunkba: Admont, Pohlheim és Zirc települések között a művészet által erősödött az együttműködés, a vándorkiállítás tavaly októberben nyílt meg Admontban, majd áprilisban továbbvándorolt Pohlheimbe, hogy aztán az utolsó állomásra, Zircre is megérkezzenek az alkotások.

A nemzetközi tárlaton városunkból a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, valamint a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai vesznek részt. Az állófogadással egybekötött ünnepélyes kiállítás-megnyitóra és a díjak átadására a gimnázium műtermében került sor, erről bővebben majd kapcsolódó írásunkban olvashatnak.

A közös képkiállítást Pohlheim város polgármestere, Andreas Ruck nyitotta meg, a rendezvényt megtisztelte jelenlétével dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője is

Pénteken este a Békefi Antal Városi Könyvtár közművelődési klubtermében egy kettős évforduló megünneplésére is sor került, melyre szintén meghívást kaptak a pohlheimi vendégek. Kilencvenedik születésnapja alkalmából köszöntötte az önkormányzat és a Zirci Városi Vegyeskórus Bozzay Józsefné pedagógust, aki férjével, Bozzay József néhai karvezetővel együtt a pohlheimi testvérvárosi kapcsolat megalapozásából is kivette a részét, hiszen az a kórustalálkozókból nőtte ki magát. A városi vegyeskar fennállásának 45. évfordulóját is megünnepelték ez alkalomból.


Az est során, városunk polgármestere által egy memoárt idézve elhangzott, hogy

1980. július 13-án járt először Magyarországon az akkor még NSZK-beli Pohlheim-Grüningeni „Eintracht” kórus, majd nem sokkal később, augusztus 21-én az akkor Zirci Szövetkezeti Munkáskórus néven szereplő énekes-csoport is ellátogatott későbbi német testvérvárosunk Grüningen nevű városrészébe.


A kettős születésnapról részletesebb tudósítást majd egy másik írásunkban olvashatnak.

Bozzay Józsefnét köszönti a pohlheimi delegáció egyik tagja, Heinz-Jürgen Schmidt, aki tagja volt az akkor NSZK-beli Pohlheim város első Zircre látogató delegációjának 1980 nyarán


Szombaton szabadidős program szerepelt a pohlheimi küldöttség naptárában, Bakonybélbe kirándultak.

Este, a vacsorát követően a legközelebbi találkozás reményében vettek egymástól búcsút a testvérvárosok, a német vendégek vasárnap kora reggel utaztak haza.


Kelemen Gábor