A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Jól csak a szívével lát az ember


„A megújulás lendülete” címmel nyílt kiállítás a Reformáció Emlékbizottság által meghirdetett fotópályázat képeiből a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóházban.


Ottó Péter polgármester köszöntőjében elmondta, a kiállított képeken minden megjelenik, ami emberi létünknek és életünknek szerves részét képezi.

„A fotózás bármennyire is a pillanat művészete, ott van a mögöttünk hagyott fél évezred. A fotósoknak megvan az a rendkívüli képessége, hogy észreveszik a lényeget, a részletet, és a részletek megmutatása által tárják elénk a teljes egészet.”

Nagyon szép gondolatnak nevezte, hogy a reformáció 500 éves évfordulója kapcsán egy hosszabb időtávot átfogó alkotások elkészítésére írtak ki pályázatot, a kiállítás kurátorának és az alkotóknak pedig gratulált.

A kiállítás megnyitóján, balról: Eifert János fotóművész, a kiállítás kurátora, dr. Ruttkay-Miklián Eszter igazgató, Ottó Péter polgármester és dr. Hafenscher Károly miniszteri biztos


A kiállítást dr. Hafenscher Károly miniszteri biztos nyitotta meg. „Jól csak a szívével lát az ember” – idézte Antoine de Saint-Exupéry gondolatait, majd hozzátette: nemcsak a szemükkel, nemcsak a technikai eszközükkel és az ahhoz kapcsolódó tudással, hanem a szívükkel is látnak azok az emberek, akik ezeket a fotókat készítették. Szívük szeretetével, érzésével adják tovább nekünk ezeket a kincseket. Elmondta, Magyarország Kormánya azért hozta létre a Reformáció Emlékbizottságot, hogy az egyházakkal összefogva megmutassa a reformáció számos értékét. Hangsúlyozta, mindaz, amit örököltünk a reformációból, azaz a megújulás folyamatából, itt van közöttünk. A művészetek, az irodalom összeköthetők a reformáció megújuló és megújító eseményeivel. Egy római katolikus professzor szerint ma talán nem is magyarul beszélnénk a Kárpát-medencében, ha nem lett volna reformáció.

Ez egy jelzés arra, hogy nyelvünk gazdagsága is valahol összefügg a hit újításával.


– Az a nagyszerű egy fotókiállításban, hogy megmutatja nekünk, a kirakatot látó, sokszor felszínesen néző embereknek, hogy mi van a dolgok mögött. Talán a reformáció is egy ilyen mozgalom volt. Rámutatott sok mindenre, amit nem láttak meg az emberek, vagy amit már elfelejtettek, vagy elhomályosodott a szemük elől. Azt kívánta, hogy álljunk meg a képek előtt, sejtsük, érezzük, lássuk meg a mögöttük rejlő igazi kincseket, értékeket. Örömét fejezte ki, hogy az ország sok részébe eljutnak ezek a fotók, s hogy egy ökumenikus közösségben nyílhat meg a kiállítás Zircen.


A képekről Eifert János fotóművész, a kiállítás kurátora beszélt, a reformáció 500 éves évfordulójához kapcsolódó további zirci programokat pedig dr. Ruttkay-Miklián Eszter igazgató ismertette.


A kiállítás április 17-ig tekinthető meg a Reguly Múzeum földszinti kiállítótermében és folyosóján.


A megnyitót követően Gilicze Tamás református lelkész tartott előadást a reformációról.


Kelemen Gábor