A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Jóízű humorral oldani a szociális görcsöket


„Békaperspektíva” címmel stand up műfajú szórakoztató műsorra került sor a Városházán Sulyok Péter és Feiszt Viktor humoristák közreműködésével.


A játékos, vidám és komikus, de mégis érzékenyítő előadás a „Köszönjük, Magyarország!” programsorozat keretében valósult meg, az előadókat és a vendégeket Nagyné Fáró Katalin intézményvezető köszöntötte a szervező Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ részéről.


– Ki az, aki a munkaidejében van itt? Bátran tegye fel a kezét, úgysem látom

– így indította a műsort Sulyok Péter, utalva arra, hogy jobbára a szociális szféra képviseltette magát az előadáson, hiszen elsősorban számukra szervezte az intézmény az programot, mint egyfajta köszönetnyilvánításként a járványhelyzet nehéz időszaka alatt tanúsított helytállásukért.


A látássérült tréfamester járt már egyszer Zircen előadást tartani, három évvel ezelőtt, a Szociális Munka Napját dobta fel a komikus történeteivel, és most újra rácsodálkozhattunk, hogy egy fiatalember, aki előtt fizikailag elsötétült a világ, hogyan gyújtja meg a fényt saját és mások szemében, szerez örömteli pillanatokat, elűzve a mindennapok gondjait, bajait.


Ezúttal párban érkeztek, társa azonban nemcsak vakvezetőként működött közre, hanem ő maga is humorista: Feiszt Viktorral együtt viszik véghez azt a projektet, melynek célja egyfajta „szociális görcsoldás”, vagyis a társadalmi periférián élők problémáinak átélhetőségére, a kölcsönös megértés elősegítésére koncentráló párbeszéd kezdeményezése.

Sulyok Péter és Feiszt Viktor egy órán keresztül nevettette a szociális szféra munkatársaira épülő közönséget


Az ajkai származású Sulyok Péter megváltozott munkaképességű, emellett masszíroz, és ha az ismerősi körben szükség van egy kis fizikai munkára, rá lehet számítani, hiszen vallja, hogy nem látni kell a súlyokat, hanem felemelni azokat. A mindennapi élete, aktivitása bőven szolgáltat számára témát, az utcáról, tömegközlekedésből is sok történetet hozott a színpadra.


Az előadópáros a közönséget is bevonta játékos műsorába, bár kezdetben majdnem csak úgy alakult, hogy általuk kijelölt önkéntesek érkeztek statisztának.

Végül aztán akadt egy hölgyjelentkező, aki vállalta, hogy szemei elől eltakarva a világot megtalálja „Kati nénit” a teremben, majd végigszlalomozik a székekből spontán kialakított akadálypályán, s még vizet is tölt a humoristák poharába. Ezzel azonban még nem telt be a pohár, a második felvonásban a hallgatóságból két férfiember is előlépett, nem szállt inukba a bátorságuk, szemfedővel és fehér bottal a nagyterem két különböző pontján helyezkedtek el, mégis rátaláltak egymásra.

Itt még messze voltak egymástól a fehér botok, de aztán találkoztak, és kivívták az önkéntesek az elismerést


Kelemen Gábor