A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Jó reggelt, Zirc, itt van Vietnám!


Boross László fotográfiáiból nyílt kiállítás a Városházán „A varázslatos Vietnam” címmel, az „Egzotikus világok” sorozat részeként.


A kiállítás-megnyitón a vendégeket Ottó Péter polgármester köszöntötte. Emlékeztetett, hogy a korábbi időszakban Mexikónak a fotóit csodálhattuk meg a Városháza emeleti folyosóján, amelyet most felváltottak az új képek, egy szintén egzotikus, tőlünk meglehetősen távol fekvő országnak a fotóival. Hozzátette, Vietnámról általában két dolog szokott eszünkbe jutni, a vietnámi balzsam és a klasszikus háborús filmek, amelyek az amerikai hősök dzsungelben vívott harcait mutatják be testközelből. Ugyanakkor, ha egy térkép kerül elénk, és azon kell gondolkodnunk, hogy merrefelé is van Vietnám, akkor elkezdünk bogarászni az ujjunkkal Ázsiában, és megtaláljuk a délkeleti részén, az Indokínai-félsziget keleti partján, a nagy Kína alatt ezt a picinek tűnő országot, amely nem is annyira pici, hiszen alapterülete majdnem akkora, mint Németországé, lakossága pedig közel százmillió, mintegy tízszerese Magyarországénak.


Ottó Péter polgármester köszöntője, balról Boross László, aki egy újabb egzotikus világot hozott el Zircre

Városunk vezetője köszönetét fejezte ki a művésznek, hogy a fotográfiái által ezt a tőlünk nyolcezer kilométerre lévő országot egy kicsit közelebb tudjuk hozni a zirciekhez. Gratulált a kiállításhoz, és mindenkinek a figyelmébe ajánlotta az alkotásokat, nemcsak a téma miatt, hanem a téma feldolgozásának sokszínűsége okán is, hiszen mint azt kiemelte, nagyszerű portrékat, tájképeket, jellegzetes épületekről készült fotókat láthatunk a tárlaton.

Formája miatt „sárkányországnak” is hívják Vietnámot. Különleges tárgyak is bemutatásra kerültek


Boross László felidézte az előzményeket, amelyek egészen a hatvanas évek végéig, a vietnámi háború kicsúcsosodásáig nyúlnak vissza. Ekkor kezdte a műszaki egyetemet, és szocialista ország révén Vietnám északi részéről tanulók érkeztek hazánkba. A két kultúra találkozása nem igazán volt szerencsés, kezdetben nehezen viselték el egymást, de aztán az évek múlásával kezdett simulni minden. A hagyománnyá váló évfolyam-bulikra is eljöttek a Magyarországon maradt vietnámi osztálytársak, akik aztán meginvitálták magyar társaikat hazájukba 2007-ben. Velük együtt járták végig északtól délig a formája miatt „sárkányországnak” is nevezett Vietnámot.

Ebből a csodálatos utazásból készültek a fotók, amelyek most debütálnak a nagyközönség előtt, és a mozi világából bennünk maradt háborús képekkel ellentétben egy teljesen más arcát mutatják a távol-keleti országnak.


A közönség gyönyörködött a fotókban, amelyek a folyosó teljes hosszában elnyúlnak. Érdemes megnézni!


A kiállítás-megnyitót vetítettképes előadás követte, amely még több oldaláról mutatta be az ázsiai országot. A kisasztalt a hosszú útról hazahozott ereklyék díszítették, a termet jellegzetes távol-keleti zene járta át, a plafonon zöld kiscsillagok cikáztak. A vászonról mesébe illő tájak, pagodák, szobrok, szent állatok, zsúfolt utcaképek tárultak elénk – még egy vízi-bábszínházba is betekinthettünk –, tiszta tekintetek, békét sugárzó emberi arcok néztek ránk a távolból. Boross László a sok információ közlése mellett humoros történetekkel szőtte át az előadást, és olyan helyekre is elvitt minket a pillanatot megörökítő masinájával, ahol tán a madár se jár.

Kelemen Gábor