A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Jelmezbál a jubileum jegyében


Tizedik alkalommal került megrendezésre a Zirci Farsangoló Bál a PSZC Reguly Antal Szakképző Iskolájának tornacsarnokában.


A dekoratívan feldíszített bálteremben színes lufik hirdették a kerek évszámot. Több mint háromszázan jöttek el, hogy mulassanak egy nagyot a farsangi időszakban, és együtt ünnepeljék a szervezőkkel a tizedik születésnapot. A 2011-ben indult rendezvény mit sem vesztett a varázsából, zsúfolásig telt táncparkett, ötletes jelmezek hosszú sora jellemezte a jubileum jegyében lezajlott bált.


A hangulatfelelős a zirci kötődésekkel rendelkező Rulett zenekar volt, amely nevéhez méltón többféle műfajban „pörgette meg” a vendégsereget. Az együttest hazánk egyik legfelkapottabb bulizenekaraként tartják számon, és már nem először léptek fel a Zirci Farsangoló Bálon, többek között az első városi farsangon is ők szolgáltatták a muzsikát. Repertoárjukban az elmúlt évek és a régmúlt idők nagy slágerei egyaránt felhangzottak.


A Rulett zenekar számára már nem ismeretlen a Farsangoló Bál színpadja, több alkalommal is felléptek Zircen


A jelmezesek felvonulása nagy sikert aratott, volt, aki egy kis előadással is kedveskedett a közönségnek. „Michael Jackson” például egy Magna Cum Laude-slágert énekelt, és tényleg popkirálynak érezte magát, mert kérte, hogy emelkedjenek a kezek a magasba. Horrorisztikus jelenetek is tarkították a show-t, „Los Muertos” néven a mexikói halottak napi maskarázást idéző csapat vonult fel húrokat is pengetve, Drakula gróf az erdélyi fejedelemasszony nyakába harapott, és nem kisebb félelmet keltett, amikor csárdásruhás hölgyeik kíséretében a magyar huszárok kivonták kardjukat. A tízes szám bűvöletében 2020 második hónapjának első napján az 1920-as évek hangulatát idézték a Charleston-lányok, és színre lépett egy fegyveres kokainbáró is.


Cirkusz szerencsére nem volt a bálon, de Harlekint, a bohócot szívesen láttuk, az indiánlány pedig tegezzel volt felszerelkezve, így hát nem sértődött meg azon, hogy a műsorvezető letegezi. Arról pedig, hogy párosan szép az élet, az estélyi ruhába vagy egy kicsit lazábban öltöző urak és hölgyek mellett Szépség és a Szörnyeteg, Asterix és Obelix, Super Mario és a Királynő, Popeye és Olive Oyl, valamint Piroska és a Farkas tudott volna leginkább mesélni.


Farkasszemet néztek – Csizmadia Géza ceremóniamester valamennyi jelmezessel jól megtalálta a közös hangot, párbeszédet nyitott velük, humoros szövegeivel, szóvicceivel mutatta be őket a közönségnek


Emelték az est fényét a jelmezesek, és örömmel álltak össze egy közös képre a felvonulást követően


Az est sztárvendége SZANDI művésznő volt, aki amellett, hogy fokozta az együttes által megalapozott remek hangulatot, közvetlenségével, barátságos jellemével is elismerést váltott ki. Több régi nagy slágere felcsendült és legújabb számát is elhozta a zirci közönségnek a már harmincéves aktív pályafutást maga mögött tudó, a magyar popzenei életbe tinédzserként befutó énekesnő.Nagy közönségsikert aratott Szandi, a X. Zirci Farsangoló Bál sztárvendége


Éjfél után került sor a jelmezverseny eredményhirdetésére. A dobogós helyeken különböző nemzetek képviselői végeztek a zenekar tagjaiból és a hangosítókból verbuvált zsűri értékelésében. Első helyezést ért el a mexikói „Los Muertos”, második helyen értek célba huszáros hajrával a „Magyarok”, a harmadik helyet pedig a francia mozi hőskettőse, Asterix és Obelix érdemelte ki.


A díjazottak mellett valamennyi jelmezest igyekezett valamilyen formában elismerni a szervezőség, egy-egy ajándék tombolaszelvényben részesültek, mellyel külön sorsoláson vettek részt, és a születésnapi tortából is „kanyaríthattak” egy-egy szeletet.

Félelmetesen bezsebelte az első helyezettnek járó díjat a "Los Muertos"

Még a fényképezőgépet is kardélre hányták a huszárok, nem csoda, hogy végül második helyezést értek el

Nem volt borítékolható a nyeremény, de megérdemelt – Asterix és Obelix a jutalommal


Aki maskarába bújt, azt egy-egy szelet tortával kínálták meg a szervezők a „szülinapi” bálon


A tombolasorsoláson a támogatók hosszú sorának köszönhetően értékes nyereménytárgyak találtak gazdára, a legszerencsésebbek Görögországba utazhattak vagy egy mikrohullámú sütőt vehettek át. Most még frissek a báli emlékek, de később a háztartási eszköz arra is jó lehet, hogy a sok finomság mellett felmelegítse majd a jubileumi farsang legszebb pillanatait.

A X. Zirci Farsangoló Bált a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB szervezte, együttműködésével támogatta a PSZC Reguly Antal Szakképző Iskolája és Kollégiuma, Zirc Városi Önkormányzat, a „Zirci Városüzemeltetés” Nonprofit Kft. és a Bakony Polgárőr Egyesület. A rendezvény eredményes lebonyolítását az intézmény munkatársai mellett önkéntesek segítették. A „Grátisz” Büfé ezúttal is barátságos árakkal, a Zirci Önkormányzati Szolgáltató Központ konyhája pedig finom vacsorával várta a bálozó vendégeket.


Fotók: Fekete Zsigmond és a szerző


Cikk: Kelemen Gábor