A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Játékosan emlékeztek a névadójukra


Reguly-napot tartott a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola abból az alkalomból, hogy idén ünnepeljük a névadó születésének 200. évfordulóját. Sportos, játékos és ismeretterjesztő feladatok vártak a diákságra.


A muzeális intézményekkel együttműködve valósította meg programját az általános iskola, a diákoknak több helyszínen, forgószínpadszerűen különböző feladatokat kellett megoldaniuk, amelyek kapcsolódtak a névadó életművéhez, munkásságához. Sport, kézműves foglalkozás, interaktív nyelvi játék egyaránt szerepelt a napi események között, s egy terepasztal is bemutatásra került, melyen Reguly robotként járta újra végig kutatóútjának egyes állomásait.


Nem esett még le az első hó, az iskola udvarán mégis síversenyt rendeztek, a „B” épület tornatermében pedig párban kellett közlekedniük a diákoknak két „óriásmamuszban”: mindezek arra utaltak, hogy milyen nehéz utat is teljesített Reguly Antal. A Kvízlet nevű interaktív programmal finnugor szavak magyar megfelelőjét találhatták ki a gyerekek, a technikateremben hanti-manysi motívumok készültek, melyeket majd ablakdíszként használ az iskola a továbbiakban. A „szomszéd”, az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma is bekapcsolódott a programba, ők a témához illeszkedő totóval várták az érkező osztályokat.A digitális tábla is köszöntötte az emlékévet, Hegyi Mariann tanárnő nyelvi feladatokat adott a diákoknakA kosárlabdapályán Reguly-emlékmérkőzésre került sor,

az Alkotmány utcai sportpályán pedig két másik labdasportnak, a kézilabdának és a futballnak hódolhattak a diákcsapatok.


A névrokon intézmény is teljes mellszélességgel a program mellé állt, több helyszínen, különböző foglalkozásokkal várta a gyerekeket a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház.

Már a kapualjban nagy volt a nyüzsgés, itt egy finn népi játékot, a mölkky-t próbálhattak ki a vállalkozó kedvűek. Az alkotóház mézeskalácsos műhelyében tésztát gyúrtak és dagasztottak a házias leányzók, amikor bekukkantottunk, egy másik helyiségben szitázásra került sor. Térképészeti ismeretekkel is gazdagodtak a diákok, és hanti foglalkozást is tartott a múzeum.


Marton Károly szakmai tanácsai mentén készítik a gyerekek a mézeskalácsot a felújított műhelyben


A múzeum egyik földszinti helyiségében került felállításra a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola 7.c osztálya által készített terepasztal, melyen LEGO-ból megépítették Reguly Antal útjának különböző állomásait, és jelen volt maga az utazó is: születése után kétszáz évvel robottá változva tette meg újra a kilométereket. Földesi Katalin, az általános iskola számítástechnika-informatika szakos tanára érdeklődésünkre elmondta, a terepasztal a Reguly200 emlékév alkalmából készült. Kicsi volt a területük ahhoz, hogy a térképen ábrázolt tényleges utat mutassák be, de a gyerekek fantáziájának köszönhetően talán felismerhető az a terület, ahol a híres kutató járt. A terepasztal a 7.c osztály munkájának gyümölcse, a LEGO-robot pedig a nyolcadikosok közreműködésével készült. Az eszközöket pályázati úton sikerült beszerezniük. A diákok a robotikához internetes segítséget is igénybe vettek, és a saját kockáikat is felhasználták ahhoz, hogy „életre keltsék” névadójukat. Nem volt egyszerű úgy beprogramozni a robotot, hogy ne térjen le a hepehupás, kanyargós útról, de végül sikeresen teljesült a modernkori küldetés.Földesi Katalin tanárnő mutatja a Reguly-robotot, melynek fejét Berkes Mihály tervezte, elkészítésében Erdélyi Zalán működött közre. Az alsó képen a 7.c osztály által megépített terepasztal, melyen útnak indul a robotKelemen Gábor