A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Járványhelyzet, illegális migráció, hulladéklerakás


A zirci Városházán tartotta ülését a Zirci Járási Közbiztonsági Egyeztető Fórum. Olyan témák kerültek napirendre, mint a koronavírus-világjárvány, az illegális migráció és az illegális hulladéklerakás. Az aktuális bűnügyi adatokat is értékelte a rendőrség.


Szűcs Erika rendőr alezredes, a Veszprémi Rendőrkapitányság hivatalvezetője köszöntötte a megjelent vendégeket, külön köszöntötte Pogány Péter rendőr ezredest, rendőrségi főtanácsost, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettesét, dr. Herczegh-Szabó Zsuzsannát, a Zirci Járási Hivatal hivatalvezető-helyettesét, Rausz István rendőr ezredest, rendőrségi főtanácsost, a Veszprémi Rendőrkapitányság vezetőjét, a Zirci Járási Közbiztonsági Egyeztető Fórum társelnökét és házigazdaként Ottó Péter polgármestert.


Az első napirenden Dobosi Ádám rendőr százados, a Bűnügyi Osztály élet- és ifjúságvédelmi alosztályvezetője arról adott tájékoztatást, hogy

milyen feladatok hárulnak a Veszprémi Rendőrkapitányságra a koronavírus-világjárvány következményeinek elhárítása érdekében.

Dobosi Ádám tart előadást a koronavírus-világjárvány kapcsán a rendőrségre háruló feladatokról


Jelen pillanatban adminisztratív feladatokat látnak el, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Járási Hivatalától érkezett határozatokat rögzítik azokról a személyekről, akiknél igazolt koronavírus-fertőzés miatt hatósági házi karantént rendeltek el, illetve akik kontaktszemélyként járványügyi megfigyelés alá kerültek. A karantén betartásának ellenőrzése is a rendőrség feladata, mindez már mobil applikáció segítségével is történhet. Gyakorlati feladatok is hárulnak a rendőrségi állományra, így például oltópontokon a parkolás elősegítésében és az aktuális járványügyi szabályok betartatásában is segítséget nyújtanak.


Babicz Mihály rendőr alezredes, közrendvédelmi osztályvezető előadásában arra mutatott rá, hogy az illegális migráció rendészeti kezelése hogyan valósul meg az illetékességi területükön. Mint azt megtudhattuk,

a tavalyi év azonos időszakában három embercsempészt és húsz illegális migránst fogtak el, az idei évben viszont jelentős növekedés tapasztalható ezen a téren.

Az illegális migráció a Veszprémi Rendőrkapitányság illetékességi területét is elérte – Babicz Mihály előadása


Az embercsempészek útvonalát illetően domináns szerepe van a főutaknak, s többnyire a nappali órákban szállítják az illegális bevándorlókat. Előfordult, hogy harmincöten lapultak meg egy furgonban, erről egy videofelvételt is bemutatott az előadó. Beszélt arról is, hogy az egyre nagyobb migrációs nyomás miatt ismét szolgálatot teljesít a rendőrség a határon.


Bűncselekménynek is számíthat az illegális hulladéklerakás

– derült ki Tahin László rendőr alezredes, a Vizsgálati Osztály vagyon- és gazdaságvédelmi alosztályvezetőjének előadásából. A hulladékgazdálkodási törvény módosításával megalakult a hulladékgazdálkodási hatóság, amely intézkedhet, bírságolhat és figyelmeztetést szabhat ki. Vannak azonban olyan esetek, amikor olyan súlyos a normasértés, hogy büntetőeljárást kell indítani, és akár három évig terjedő szabadságvesztés is ítélhető az illegális lerakásért.

Tahin László felhívta a figyelmet, hogy jelentős mennyiség esetén bűncselekmény az illegális hulladéklerakás


A hulladék minőségétől függetlenül a jelentős mennyiségű, tíz köbméter feletti hulladék lerakása alapból bűncselekménynek számít. Feljelentésre, bejelentésre is indítható nyomozás, az idei évben már nyolc esetben indult büntetőeljárás. Hozzátette azt is, hogy nagyban segíti a munkájukat, ha az illegális hulladéklerakásról kamerafelvétel készül. A megelőzést illetően

a hatóságok együttműködését és a gyermekek szemléletformálását hangsúlyozta az előadó.


Rausz István ezredes, kapitányságvezető az aktuális bűnügyi adatok értékelésében kiemelte, hogy

egyre nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb az illetékességi területük közbiztonsága, a statisztikai adatok alapján pedig országos szinten is kimagaslónak nevezhető.

Hozzátette: az elmúlt öt-tíz évre datálható vissza, hogy jelentősen csökkentek a közterületi bűncselekmények. A 2020-as év volt az, amikor a legjobb eredményt tudta felmutatni a Veszprémi Rendőrkapitányság a felderítések kapcsán, és ez a tendencia idén is folytatódik.

Rausz István kapitányságvezető értékeli az aktuális bűnügyi adatokat. Az asztalnál balról Pogány Péter, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese és Ottó Péter polgármester


Köszönetét fejezte ki az együttműködésért az önkormányzatoknak, a polgárőröknek, a társszerveknek, és mindenkinek, aki segítette az eddigi munkájukat. Hangsúlyozta, hogy eredményeket csak ezzel a szervezett összefogással lehet elérni.

A fórum keretében lehetőség nyílt arra is, hogy a résztvevők a hozzászólásaikkal tovább építsék ezt az együttműködést.


Kelemen Gábor