A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Ismét kettős megyei elismerés a zirci tűzoltóságnak


A 2020. év Veszprém Megye Önkormányzati Tűzoltó-parancsnoksága díjat érdemelte ki a Zirci Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójától. A Veszprém Megye Önkormányzati Tűzoltója díj is Zircre került, ezt Kovács Dénes, a zirci tűzoltók rajparancsnoka érdemelte ki.


– Nagy büszkeséggel töltött el, amikor értesültem arról, hogy a 2020. évben teljesített munkánk alapján Dányi Béla tűzoltó dandártábornok, igazgató úr kiérdemesültnek tartotta a Zirci Önkormányzati Tűzoltóságot a díjra – mondta el ifj. Szelthoffer Ferenc parancsnok.

A zircieket már negyedszer választották a megye önkormányzati tűzoltóságává. A jelenlegi igazgató által 2016-ban alapított vándorserleg harmadszor került Zircre, és a korábbi igazgatótól, néhai Németh Tamás tűzoltó ezredestől is átvehették a kitüntetést. Arra is volt már példa, hogy az év önkormányzati tűzoltósága és tűzoltója díjat is megkapták egyszerre.

A kitüntetéseket a Tűzoltóság Napja alkalmából adományozták, de a fennálló járványhelyzet miatt hivatalos átadásra nem került sor, a díjakat később kapják meg a zirci tűzoltók.


Balról: Ifj. Szelthoffer Ferenc, a kitüntetett Zirci Önkormányzati Tűzoltóság parancsnoka és Kovács Dénes rajparancsnok, akit a megye tűzoltójának választottak kiemelkedő szakmai teljesítményének elismeréseként


A Zirci Önkormányzati Tűzoltóság parancsnoka az erkölcsi elismerés fontosságát hangsúlyozza, amit a szolgálatukért kaptak.

Úgy véli, a káresetek során végzett szakmai munkájuk és a laktanyában történt rendszeres ellenőrzések egyaránt megalapozták ezt a díjat. Másodsorban a stabil gazdálkodásukat említi – amelynek érdemét a köztestület elnökségének tulajdonítja –, illetve a Zirci Járás önkormányzatainak, amelyek egytől egyig hozzájárulnak a működésükhöz, fontos résztevékenységnek tartva a mentő-tűzvédelmet.


A Veszprém Megye Önkormányzati Tűzoltója díj sem először került Zircre. A 2020-as évre ezt Kovács Dénes rajparancsnok érdemelte ki, aki 2015-ben a „Zirc Város Tűzoltója” díjat is átvehette a helyi önkormányzattól azt megelőző évi teljesítményének elismeréseként.

Határozott, tiszta lelkű, a magánéletében és a tűzoltóságon is nagyon stabil és kiegyensúlyozott személyiségként jellemzi kitüntetésben részesülő beosztottját ifj. Szelthoffer Ferenc parancsnok. Hozzáteszi, a címe szerint az elmúlt évre szól a díj, de mindig egy nagyobb időszakot értékelnek az adományozók, és évente csak egy személy kaphatja meg a megyéből ezt a nívós elismerést. Bajtársa kiváló partnere a tűzoltóságnál sajátosnak mondható eszközelhelyezésben és nagy segítséget nyújtanak szakmai tanácsai a pályázatokat illetően. Kovács Dénes kiváló szakmai tudását több megyei tűzoltó szakmai versenyen önkormányzati kategóriában elért eredmény is tükrözi: 2011-ben, 2013-ban és 2015-ben beosztott tűzoltó kategóriában, 2017-ben irányító kategóriában ért el első helyezést a zirci tűzoltó.


– Nagyon jó érzés, hogy megyei szinten is elismerték a munkámat és a tűzoltóságunk is kitüntetésben részesült – mondja Kovács Dénes, aki 2007 óta tagja a zirci tűzoltóságnak. Kezdetben beosztottként szolgált, majd tovább képezte magát, és idővel szolgálatparancsnok-helyettessé, majd rajparancsnokká lépett elő. A megfelelő vezetői engedély megszerzésével gépjárművezetőként is számíthat rá a zirci tűzoltóság. A díj meglepetésként érte, úgy látja, a folyamatos szakmai munkáját ismerték el, igyekszik mindig fejlődni és szinten tartani magát.


Az elmúlt, most már lassan másfél évtizedes tűzvédelmi pályafutása során több emlékezetes eset is történt.

A tűzesetek közül egy bakonyoszlopi eseményt idéz fel, amely egy könnyűszerkezetes faházat érintett, akkoriban ilyesmit még csak az amerikai filmekben láttak, és komoly kihívást jelentett számukra, hogy ezzel a tűzterheléssel hogyan lehet megbirkózni. A sok-sok műszaki mentésből egy üzemanyag-szállító teherautó villan fel a zirci tűzoltó emlékképeiben, amelynek megsérült a tartálya, ennek következtében nagy mennyiségű gázolaj folyt ki a helyszínen, és ki kellett menekíteniük a súlyosan sérült sofőrt a fülkéből. Majd azt az esetet említi, amikor a 82-es főúton, a legveszélyesebb útszakaszok között számon tartott Imre-majori kanyarnál éjszaka fának csapódott egy külföldieket szállító kilencszemélyes kisbusz, melyből kaotikus állapotok között kellett kimenteniük a sérülteket.


Ifj. Szelthoffer Ferenc parancsnokkal az elmúlt évre is visszatekintettünk.

Elmondta, a koronavírus-járvány a tűzoltóság tevékenységét is érintette, hiszen a műszaki mentések és a tűzesetek során figyelembe kellett venniük az ott tartózkodók esetleges fertőzöttségét. A parancsnok szigorú szabályokat vezetett be, melyeket kollégái maradéktalanul betartottak, nagyon kevés volt az állományban a koronavírussal fertőzött munkavállalók száma, így a tűzoltóság működését lényegében nem befolyásolta a világjárvány. A káresetek száma nem csökkent az elmúlt évben, nagyobb arányban műszaki mentésekre került sor a zirciek részéről.


A Zirci Önkormányzati Tűzoltóság működésének fontos részét képezik a pályázatok, hiszen az eszközeik jelentős részét ezen keresztül tudják fejleszteni. Fejlődött az eszközparkjuk, így például egy folyamat részeként a bevetési védőruházatukat teljes mértékben le tudják cserélni, amelynek az egész állományra kivetítve mintegy hat millió forintos anyagi vonzata van.


Egyik legfontosabb célkitűzésük a létszám tízről tizenkét főre történő felemelése, amit gazdasági okok miatt egyelőre nem sikerült megvalósítaniuk, a parancsnok azonban hangsúlyozza, mindez nem befolyásolja a működésüket.

Továbbra is fontosnak tartja a pályázatokon történő részvételt, és hogy minél kevesebb káreset keletkezzen a területükön.


Kelemen Gábor