A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Ismerjük meg jobban az otthonunkat!


„Évszázadok kincsei Zircen” címmel nyílt kiállítás a Művelődési Ház tetőterében abból az alkalomból, hogy 35 évvel ezelőtt nyilvánították várossá Zircet.


A kiállítás-megnyitóra a Szabadságkoncert elnevezésű rendezvény keretében került sor, az érdeklődő közönséget Wolfné Litter Beáta, a szervező Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB munkatársa, a tárlat rendezője köszöntötte elsőként.


A kiállítás létrejöttéért köszönetét fejezte ki Müllerné Wenczel Ritának, akinek a gyűjteményéből már többször „csipegettek” városunk turisztikai megjelenéseinek, rendezvényeinek alkalmából, s tárgykultúrája ennek a tárlatnak is jelentős részét képezi. Továbbá Andrási Jánosné Cuhavölgyi Klárának, akinek a családjában híres emberek éltek, akikre méltán lehet büszke a város is, ezért úgy gondolta, hogy őket mindenképpen be kell mutatni a Zircen élő embereknek. Közreműködésével emléket állítottak több neves zirci személynek, régi szobát, konyhát rendeztek be, otthonossá tették, otthonná teremtették a Művelődési Ház tetőterét. A tárlat rendezésében Horváth Norbert önzetlen, fáradhatatlan és odaadó munkájára számíthatott az intézményi munkatárs.


A közönség érdeklődve nézte a kiállítást. Szemben látható Cuhavölgyi Klára, aki publikációiban is rendre értékes helytörténeti információkkal örvendezteti meg az olvasókat – bemutatja a régi zircieket a mai zircieknek

„…Otthon az, ahova hazatérsz. Ahol valaki vár este. Ahol ismered a fal kopásait, a szőnyeg foltjait, a bútorok apró nyikorgásait. Ahol úgy fekszel le az ágyba, hogy nem csak alszol, hanem pihensz. Nem csak pihensz, hanem kipihened magad. Kipihened az életet, az embereket, mindent. Ahol otthon vagy, az az otthon” – Wass Albert gondolataival nyitotta meg a kiállítást Wenczel Zsuzsanna tanárnő, a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület elnöke.


Wolfné Litter Beáta érdeklődésünkre elmondta,

a kiállítás elsődleges célja az identitástudatunk növelése, fontosnak tartja, hogy a fiatalok is alaposabban megismerjék településünk történetét, ezért a csoportos látogatások alkalmával különböző interaktív, ismeretterjesztő programok szervezése is tervben van.

A kiállításon az egyes társadalmi rétegek is megjelenítésre kerülnek, így például a Kossuth utcai parasztsor vagy a Deák Ferenc utca, ahol az 1700-as években a jelenlegi apátság építésén dolgozó mesteremberek éltek. Olyan zirci születésű szellemi nagyságokat is megismerhetünk otthonunkban, mint dr. Köves/Wetzl János, aki Reguly Antal után Zirc legnagyobb szülötte. Kovácsmester ősei az 1720-as években érkeztek Zircre, gyógykovácsok voltak. Köves János állatorvosként az 1910-es években a sertéspestis elleni szérumtermelés kidolgozója volt. Európában elsőként az általa vezetett intézetben állítottak elő nagy mennyiségben oltóanyagot a gyakorlat számára.Értékes, a hely még alaposabb megismerését szolgáló dokumentumok is kiállításra kerültek a Művelődési Ház tetőterében. Jobbról a dr. Köves Jánosnak emléket állító tárgyak láthatók


A tárlat az értékeink bemutatása mellett egyfajta figyelemfelhívás is, hogy „legyünk büszkék arra, amink van” – mondja Litter Beáta. A kiállítás idén karácsonyig várja az érdeklődőket.

Kelemen Gábor