A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Iparművészet és szociális érzékenység


Kiemelkedően hasznos munkája, a város értékeinek növelése érdekében kifejtett tevékenységéért Zirc Város Elismerő Oklevelét vehette át az önkormányzattól Kapros Kósa Edit divattervező, gobelinművész, az „Ők is emberek Alapítvány” elnöke. A kitüntetés átadására Zirc város polgármesterének Újévi Fogadásán került sor.


Kapros Kósa Edit a Kolozsvári Képző- és Iparművészeti Főiskolán textiltervezői diplomát szerzett, divattervezőként majd gobelinművészként települt át Magyarországra, Zircre 1987-ben, és azóta is itt él családjával. Városunk ismert személyisége, aki szövőtanfolyamokat tartott, meg lehetett csodálni a kiállításait, és tanított a III. Béla Gimnáziumban is.

Kapros Kósa Edit a „Zirc Város Elismerő Oklevele” kitüntetéssel a Városházán


Úgy érezte, kellene egy szervezet, amely összefogja azon elszigetelődött családokat, akik sérült gyermekeket nevelnek. Tizenöt évvel ezelőtt hozta létre a még ma is sikeresen működő ”Ők is Emberek Alapítványt”. Kirándulásokat, összejöveteleket szervezett, és a rászorulókat nem csak anyagilag támogatta, hanem bármikor szeretettel elbeszélgetett velük, és segített nehézségeikre jó megoldást találni. Bár az alapítvány vezetését már átadta egy fiatalabb szülőtársnak, segítségére, szeretetére most is számíthatnak a vigaszra, támaszra szorulók.


„Büszkék vagyunk Kapros Kósa Edit művészetére, örülünk, hogy városunk lakójaként alkotva érte el művészi élete sikereit, és köszönjük, hogy közben karitatív, lelkiismeretes tevékenységével oly sok család életét tette szebbé”

– hangzott el a méltatásában.


Zirc Város Elismerő Oklevelét Ottó Péter polgármester és Varga Zita, a kitüntetés odaítéléséről döntő Emberi Kapcsolatok Bizottság elnöke adta át Kapros Kósa Edit részére.


Szerk.: Kelemen Gábor