A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Induljon egészséges reggelivel a nap!


Az étkezés fontosságára irányítja rá a figyelmet a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde Egészségnapja, melyet minden évben eltérő tematika mentén szerveznek meg.


– A koronavírus-járvány sok köznevelési intézményt kényszerített szünetre és a gyermekeken a visszatérés után gyakran tapasztalhattuk a mozgásszegény életmód és a táplálkozás egyensúlyának felbomlása következtében kialakuló súlyfelesleget, illetve a szociális kapcsolataik átrendeződését. Mindemellett előfordul, hogy a gyerekek a hibás életmód következtében étkezés nélkül indulnak el az óvodába – mondta el érdeklődésünkre Kovács Mónika intézményvezető. Hozzátette, hogy

felismerésük szerint az egészségtudatosság szoros kapcsolatban áll a környezet megóvásával és a természet szeretetével, és mindezek fejlesztése gyermekkorban kitüntetett figyelmet képvisel.


A délutáni rendezvény során a smoothie, magyarosan gyümölcsturmix készítésére tanította a nevelési intézmény a gyermekeket és a felnőtteket egyaránt. A gyümölcsalapú italok kóstolásával és receptjeik megosztásával arra ösztönözték a szülőket, hogy reggeli indulás előtt ezt a könnyen elkészíthető italt is felajánlják gyermekeiknek, amely szívószállal fogyasztva nagy népszerűségre tarthat számot. Az aszalt gyümölcsök készítésének fortélyait is elsajátíthatták a résztvevők. Az intézményvezető hangsúlyozza,

az aszalók és a turmixokkal készülő különlegességek hosszútávon szolgálják az óvodás korú gyermekek táplálkozási szokásainak formálódását, csökkentve a koncentrált cukrot tartalmazó italok fogyasztását.

Különböző aszalt gyümölcsöket és gyümölcsturmixokat kóstolhattak az Egészségnap résztvevői


További programok is várták az érdeklődőket, Antal Judit mentálhigiénés szakember előadásából kiderült, hogy manapság az életmód, a stresszkezelési technikák jelentik az egészségmegőrzés kulcsát, és ez a téma különösen fontos a járványteli időszakban. A „Lépten – Nyomon” foglalkozás azon óvodás gyermekek számára szólt, akiknél a fő cél az érdeklődés felkeltése a természeti jelenségek iránt és a körülöttünk lévő világ felfedezéséhez szükséges képességek elsajátítása.


Kovács Mónika összegzésében elmondja, a „Zirciek az Óvodás Gyermekekért” Alapítvány által megvalósuló Egészséghéten a gyermekek testi-lelki harmóniájának megteremtésére törekedtek. Ebben az évben Váradiné Tóth Mária és Kuruczné Fehér Rita programfelelősök aktivitásának köszönhetően és az intézmény dolgozóinak összefogásával tudták megrendezni a színvonalas programot, mely az önkormányzattól elnyert civil pályázati támogatásnak köszönhetően valósult meg. Nagyon sok segítséget kaptak a szülőktől is, akik gyümölcsök felajánlásával támogatták az egészséges életmód nevelésére irányuló kezdeményezésüket.


A nevelési intézmény Autómentes Napot is szervezett szeptember 22-én, azon gyermekek, akiket gyalogosan hoztak szüleik az óvodába, egy-egy müzliszeletet vehettek át a bejáratnál.

Boldogan vette át ez a testvérpár a kis finomságot az intézményi munkatársaktól


Kelemen Gábor