A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Igazi, őszinte mosolyt a smiley helyett!

Az öröm, a boldogság gyertyája is meggyúlt városunk adventi koszorúján. Betlehemes játék, családi előadás, szeretetasztal várta a Zirciek Adventjére érkezőket, mézeskalácsos alkotásokból kiállítás nyílt a Reguly Antal Múzeumban. Ünnepi gondolatokat Pápicsné Jakab Johanna Júlia evangélikus lelkész mondott.


Az esős időjárás miatt az adventi gondolatok zárt helyen, a Látogatóközpontban hangzottak el, itt köszöntötte az egybegyűlteket Bérczi L. Bernát zirci apát és Nagy Andrea, a Ciszterci Látogatóközpont vezetője. Az érkezőket az Erdélyi Baráti Kör Egyesület szeretetasztala várta, akik tálcán is kínálták kedvességüket a terembe betérőknek.

Csillagokat is szórtak szét a szívükből, így az emberek a kis kézimunkák ragyogásával készülődtek az ünnepi pillanatokra.

Az Erdélyi Baráti Kör Egyesület vendégségét élvezhették a program résztvevői

A harmadik adventi gyertya által hirdetett öröm és boldogság mindenkinek az arcára volt írva, amikor egy kedves gyermekhang szólalt meg: Ujvári Emma vezette fel a „Karácsonyi mese” című előadást, majd édesanyja, Ujvári Ivett mesélt tovább nekünk a szeretet ünnepéhez közeledvén, az édesapa, Ujvári Lehel pedig hegedűszót hívott elő a téli este csendjéből.


Az Ujvári család egy zenével kísért karácsonyi mesével örvendeztette meg a hallgatóságot


A lélekmelengető családi előadást követően Pápicsné Jakab Johanna Júlia evangélikus lelkész osztotta meg ünnepi gondolatait, egy újabb állomással közelebb kerülvén karácsonyhoz.


„Örüljetek!” – Pál apostol felhívását tolmácsolta, amelyet nagyon fontosnak tart, hiszen mint mondta, olyan kevésszer örülünk igazán. Az örömünket beárnyékolja az, hogy a valódi emberi mosoly helyét átvették azok a kis smiley-k, emotikonok, amiket elküldünk mosollyal vagy anélkül, szélesebb vagy éppen kevésbé széles mosollyal. Hangsúlyozta, ez a digitális és apró jelzés nem tudja pótolni az igazi, gyermeteg, őszinte mosolyt az életünkben.

Pápicsné Jakab Johanna Júlia evangélikus lelkész ünnepi gondolatai

„Az örömünk útjában állnak a földi élet kihívásai. Mikor már formálódna az arcunkon az igazi, őszinte, szinte gyermeteg íve a mosolynak, egyből eszünkbe jut a következő feladat, az el nem végzett teendők. A szépen rajzolódó mosolyunk íve ezek hatására egyből egészen más irányt vesz. Ezért olyan ritkán tudunk igazán, szívből örömre fakadni. A feladatok és terhek alatt roskadó emberi élet hajlamos arra, hogy lefelé tekintsen. De lefelé tekintve nem lehet örülni, nem látjuk meg az igazi örömünk forrását. Azt a fényességet, amire ádventben várunk, ami karácsony ünnepén felragyog számunkra. Ha nem láthatjuk az örömünk okát, akkor nem is érezzük át és nem is tudjuk megélni igazán, nem tud igazán az életünk részévé válni”.


A napkeleti bölcseket hozta fel példának, akik nagyon hosszú utat tettek meg, hogy meglássák a názáreti Betlehemben megszületett Megváltót. Fáradtak voltak, megviseltek, koszosak és porosak, de az élet forrásához megérkezvén mégis igazi, gyermeki öröm hatotta át őket. Hozzátette, ez az öröm szólna nekünk a túlterhelt életünkben, és egyfajta módon megállásra is késztet:

„Örüljetek! Hiszen ha megállunk és átgondoljuk a helyzetünket, akkor tudunk igazán változtatni, egy másik nézőpontot keresni. A folyamatos lefelé tekintésből fel tudjuk emelni a tekintetünket arra a gyönyörűen ragyogó csillagra, ami jelzi számunkra, hogy a világ megváltója értünk jött el. A tőle kapott öröm nem egy kattintással átküldött mosolygós emotikon smiley, hanem egy jól átgondolt terv része, ami a megváltásunkért, a mi örök életünk lehetőségéért lett elküldve értünk”.

Összeértek a csillagok…

A lelkész asszony végül azt hangsúlyozta, hogy

az Úristentől kapott örömünk ajándék lehet mindenkinek, ezért adjuk át azt embertársainknak, mert erre van szüksége a túlterhelt világunknak.

Majd a közösséggel együtt az adventi koszorúhoz vonult és meggyújtotta az öröm, a boldogság gyertyáját.


Advent harmadik szombatján szinte egész nap programok várták az érdeklődőket. A Zirci Piac ébredt legkorábban, és nemcsak termelői portékákat, hanem karácsonyi huncutságokat is kínált. Az időjárási körülmények miatt módosított útvonalon indultak a játékos túrára vágyók a betlehemi csillag nyomába, majd Écsi Gyöngyi témához kapcsolódó interaktív mesejátékát lehetett megtekinteni a Békefi Antal Városi Könyvtárban.


A Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban megnyílt a VI. Zirci Mézesakalácsfalu, melyről bővebben egy másik írásunkban számolunk be.

A közösen megalkotott édes Meseország bejárását követően a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület kedveskedett a közönségnek betlehemes játékával a múzeum mögötti piactéren.

Jelenet a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület Jézus születését megidéző előadásából

A gyertyagyújtást követően a harangok az esti szentmisére hívták az ünneplő embereket.


A harmadik adventi hétvége zirci programjai a Ciszterci Látogatóközpont, a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB, a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház, az Erdélyi Baráti Kör Egyesület, a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület, a Zirci Plébánia Karitász Csoportja, a Veszprém Megyei Vöröskereszt és a 452 sz. Szent Bernát Cserkészcsapat közös szervezésében valósultak meg.


Kelemen Gábor