A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Élő kapcsolatokban az emberi élet minősége

Ottó Péter polgármester az élő emberi kapcsolatok, a generációk találkozásának fontosságáról beszélt Idősek Nap-i köszöntőjében. „Oda vagyok magáért” – műsoruk címéhez hűen szórakoztatták a szépkorú publikumot az előadóművészek, bevonva abba az ünnepelteket is.


Zirc város Idősek Nap-i ünnepségére immár hagyományosan a Pápai SZC Reguly Antal Szakképző Iskola és Kollégium ebédlőjében került sor, ahol szinte nem maradt szék üresen ezen a szombat délutánon.


A vendégeket elsőként Csaba Lilla, a szervező Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB munkatársa köszöntötte, emlékeztetve arra, hogy 1991-ben nyilvánította az ENSZ október 1-jét az Idősek Világnapjává.

„Ez a nap az idős emberekről, az ő tiszteletükről szól, amely magában foglalja elfogadásukat, támogatásukat, szeretetüket és annak kifejezését, hogy társadalmunknak hasznos tagjai és mindannyiunknak nagy szükségünk van rájuk, az élettapasztalatukra, higgadt bölcsességükre”

– mondta a műsor vezetője.

Csaba Lilla köszöntötte elsőként a vendégeket és vezette az ünnepi műsort

Ottó Péter polgármester ünnepi köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy

a generációk közötti élő kapcsolatnak a mindennapjainkban is meghatározónak kell lennie, fontosnak tartja, hogy találkozzunk és beszélgessünk a szülőkkel, nagyszülőkkel, hiszen magukban hordozzák hosszú évtizedek tapasztalatait, amelyekkel mi csak gyarapodhatunk és az élet esetleges buktatóit is elkerülhetjük.


Beszélt arról is, hogy a katolikus egyházban a nagyszülők és az idősek világnapját 2021 óta minden évben július negyedik vasárnapján tartják, mely időpont az idei évben nagyon közel esett a Lisszabonban megrendezett Ifjúsági Világtalálkozó időpontjához. Idézett Ferenc pápa ehhez kapcsolódó gondolataiból, aki azt hangsúlyozta, hogy Isten szeretetterve magában foglalja a múltat, a jelent és a jövőt, átöleli és összekapcsolja a nemzedékeket.

„Egy idős ember barátsága segít a fiatalnak abban, hogy ne korlátozza életét a jelenre, és ne felejtse el, hogy nem minden a saját képességein múlik. Az idősebbek számára viszont egy fiatal jelenléte reményt ad arra, hogy nem volt hiábavaló, nem vész el mindaz, amit megéltek, és álmaik valóra válnak.”

A szentatya azt üzente a találkozóra készülő ifjaknak, hogy látogassák meg nagyszüleiket, látogassanak meg egy magányos idős embert, hiszen az ő imája védelmezi őket és a szívükben magukkal viszik a találkozás áldását. A szépkorúakat pedig arra kérte, hogy kísérjék imáikkal az ifjúsági világnapra induló fiatalokat.


Városunk vezetője hozzáfűzte, ez a generációk közötti kapcsolat, összeölelkezés minden körülmények között meghatározta az emberi létnek a milyenségét és minőségét. Azt kívánta az ünnepelteknek, hogy az év minden napja legyen az idősek napja, annak érdekében, hogy kiegyensúlyozott, egészséges, emberi kapcsolatokon alapuló életet tudjunk közösen megélni.

Ottó Péter polgármester köszönti városunk szépkorú polgárait

Egy jól ismert magyar szinkronhang élőben szólalt meg a teremben:

Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes Művész és a már a tavalyi ünnepségen is remek hangulatot teremtő Udvarhelyi Boglárka énekművész közel egyórás műsora mindenfajta érzelmet kiváltott a közönségből: hol könnyeket csaltak a szemekbe, hol mosolyra fakasztották a szépkorúakat, akik közül többen az előadók invitálására „színpadra is léptek”, tánctudásukkal, énekhangjukkal megmutatták, hogy „nem csak a húszéveseké a világ”. A szórakoztató produkció nagy sikert aratott a közönség körében, nem különben hosszas taps kísérte Polgár Emilné előadását, aki a megbocsátásról szavalt a kortársainak.

Kautzky Armand színművész még le is térdelt egy fekete hajú hölgyekről szóló zeneszámban

Udvarhelyi Boglárka a zirci nyugdíjas klub vezetőjét is táncba vitte

Vers, amely mindenkinek szól: Polgár Emilné ismeretlen szerző nyomán egy nagyon fontos emberi tulajdonságról szavalt

A generációk találkozása is megvalósult ezen a szép októberi délutánon: a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde Kankalin csoportja Balta Viktória és Takács Tünde óvodapedagógusok felkészítésében

egy minden lelket megérintő műsorral készült a nénik, bácsik köszöntésére, bátran kiállva a nagyszámú közönség elé.

Megfogyva bár, de annál nagyobb lelkesedéssel: az óvodások előadása méltó zárása volt az Idősek Nap-i műsornak

A hangulatért a továbbiakban Kubicsek Rudi felelt, aki már az első megszólaltatott örökzöldekkel a szintetizátor közelségébe csalta a vendégeket.

Így, zenei aláfestéssel még a vacsora tálalása is gyorsabban ment az önkénteseknek, akinek pedig kedve tartotta, elfoglalhatta ezután a táncparkettet.

Kubicsek Rudi zirci zenész már a vacsora előtt megalapozta a jó hangulatot

A szervezők végül köszönetet mondtak mindazoknak, akik segítették a rendezvény megvalósulását.

Kelemen Gábor