A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Idegen nyelven tanulták a szakmájukat


Dél-Tirolban töltötték háromhetes mobilitási gyakorlatukat a zirci PSZC Reguly Antal Szakképző Iskolájának szakács tanulói az Erasmus+ program keretében.A szakképző iskola tanulói közül Gönczöl Klaudia, Mészáros Mária, Nick Vivien, Palásti Helén, Horváth Roland és Mészáros Áron a háromhetes gyakorlat első hetét a brixeni „Emma Hellenstainer” szakképző iskolában töltötték, a többi munkanapon pedig egy étteremben és két szállodában dolgoztak, mindenhol párokban – számolt be Horváth Csaba kísérőtanár.


Hozzátette,

a kiválóan felszerelt és magas színvonalú oktatást végző iskolában nem kis kihívást jelentett tanulóik számára az egy hét, elsősorban az idegen nyelvi környezet miatt.

A fegyelmezett, szervezett munkavégzés, a segítőkészség, a higiéniai előírások betartása mind hozzájárultak ahhoz, hogy hasznosnak tartsák a diákok az itt végzett munkát a következő hetekre nézve. A szállodákban és az étteremben az olasz munkarendnek megfelelően délelőtt és este dolgoztak, s bár párokban foglalkoztatták őket, külön feladatokat kaptak egyénenként.


A zirci diákok az idegen nyelvi környezet ellenére megtalálták a közös hangot az éttermi dolgozókkal


A hétvégeken a pihenés mellett jártak Bolzanoban, Meranban, a 2050 méter magas Plose sícentrumban. Továbbá végigsétáltak Európa egyik legerősebb erődrendszerében, Franzensfeste/Fortezza településen, s természetesen alaposan megismerték Brixent is.


A munka mellett szabad programra is volt lehetőség, aktív pihenéssel töltötték az időt a fiatalok (Fotó: Horváth Csaba)


– A napvégi megbeszélések mellett az utolsó este közösen értékeltük a három hetet. Egyöntetű véleménye volt tanulóinknak, hogy a kezdeti nehézségek ellenére nagyon sokat tanultak, fejlődtek szakmailag ez alatt az idő alatt, önállóbbak lettek, és szívesen dolgoznának később ott, ahol a gyakorlatot töltötték.


Bátrabbak lettek a nyelvhasználatban, önállósodtak, kitartóbbakká váltak

– összegezte a szakmai gyakorlat eredményeit a diákok kísérőtanára.


kg