A bakony fővárosa
archívum - esemény
archívum - hírek
Hoteleket építettek a rovarok fennmaradásáért
Az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma az idei évben is csatlakozott
a Beporzók Napjához, melyet minden évben március 10-én tartanak.
– A Beporzók Napját 2018 óta ünnepeljük Magyarországon, ez a jeles nap a beporzó rovarok fontosságára és veszélyeztetettségére hívja fel a figyelmet – mondta el érdeklődésünkre dr. Kutasi Csaba, a helyi programot szervező intézmény entomológus igazgatója. Hozzátette, a különböző földrészeken végzett, hosszú távú kutatások azt bizonyítják, hogy
az elmúlt harminc év alatt a világon negyven százalékkal csökkent a rovarok száma, s ezzel együtt a beporzók száma is jelentősen alább esett. Ez a sajnálatos folyamat a biodiverzitás csökkenését is magával hozta, hiszen a Földön leírt fajok hatvan százalékát a rovarok adják.
Ennek oka elsősorban abban rejlik,
hogy egyre kevesebb természetes élőhelyet találunk a környezetünkben.
Ilyen élőhelyet próbál létrehozni az az „elvadult kockaként” emlegetett kaszálatlan terület, amelyet a múzeum is
meghagyott az udvarán a tavalyi évben megépített rovarhotel körül. Az igazgató
sorolja, hogy közvetlen környezetünkben mi mindent tehetünk a rovarok
fennmaradásáért, így például fontos, hogy ne vágjuk nagyon alacsonyra a füvet.
Hagyjunk kis helyeket a kertünkben, ahol a növények virágozni tudnak, ezáltal
élőhelyet teremtünk a beporzók számára is. Javasolja, hogy ültessünk olyan
növényeket, amelyek sok virágport termelnek, nektárt nyújtanak. A rovarok
nagyon szeretik például a nyári orgonát, a levendulát.
Dr. Kutasi Csaba mutatja, hogy milyen anyagokkal bélelték ki a hotelt, ahol szaporodhatnak a rovarok
A rovarhotelt azért hozták létre, mert egyre kevesebb a rovarok számára az olyan hely, ahol meghúzhatják magukat és szaporodhatnak.
A múzeumi „szálláshelyre” természetesen nem a szúrós természetük miatt kevésbé kedvelt társas darazsakat várják, hanem azokat a magányos hártyás szárnyú rovarokat, amelyek a hotelben elhelyezett lakócsövecskékbe rakosgatják be a petéiket. A „hotelszobák” különféle anyagokból, így például szalmából, nádból, gyékényből, tobozból, csigákból készültek, s egy lyukas téglában is helyet bérelhetnek maguknak a beporzó fajok.
A közművelődési teremben tartott
kézműves-foglalkozás keretében a programon résztevők is megépíthették maguknak
otthonra a saját rovarhotelt, hogy már kora tavasztól segítsék a szelíd
beporzók szaporodását az udvaron, erkélyben, vagy éppen az ablakpárkányon.
Emellett rovarcsáp-fejdíszeket is alkottak, az újrahasznosított pillepalackok
pedig a rovarhotel „építőanyagát” képezték, a rovarok fennmaradása mellett a
környezettudatosságra is figyelve.
Szülők gyermekeikkel közösen készítették el a rovarhotelt, segítve ezzel a veszélyeztetett fajok fennmaradását
Kelemen Gábor