A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Hogyan alakul a járványhelyzet Zircen?


A november 11-én meghozott kormányzati intézkedésekkel összhangban Viziné dr. Horváth Judit jegyző összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat városunkra is vonatkoztatva. Közöljük az önkormányzatunkhoz eljutott járványügyi információkat és megkérdeztük dr. Buda Imre háziorvost, valamint a Szent Bernát Idősek Otthona igazgatóját.


Az önkormányzathoz eljutott információk alapján augusztus 1. napjától október 30. napjáig összesen 18 fő igazoltan pozitív személyről van tudomás Zircen, ebből 11 fő zárlatát már feloldották. Ezen időszakban járványügyi megfigyelés alatt összesen 88 fő állt, 5 személy külföldről történő hazaérkezés miatt, 83 fő pedig kontaktszeméllyé nyilvánítás okán. Az adatok azokra vonatkoznak, akiknél „házi karantént” rendeltek el, a kórházi ápolásra szoruló személyekről nincs információ. A Zirci Közös Önkormányzati Hivatal két munkatársánál is igazolta a PCR-teszt a COVID-19 fertőzést. Ők már az első tünetek észlelésekor otthon maradtak, nemcsak a teszteredmény után, megelőzve, illetve minimalizálva ezzel az esetleges továbbfertőzést.


Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy jogszabály-változás miatt október végétől a települési önkormányzatok már nem kapnak tájékoztatást a járványügyi adatokról, ezért nem rendelkezünk és már nem is fogunk rendelkezni a fentinél frissebb információkkal.


Zirc város jegyzője, Viziné dr. Horváth Judit tájékoztatója a november 11-én életbelépett szigorító intézkedésekkel összhangban IDE KATTINTVA érhető el.


Dr. Buda Imre háziorvos érdeklődésünkre elmondta, Zircen is ugrásszerűen megnőtt a légúti fertőzöttek, és ezzel együtt a pozitív esetek száma. Statisztikai adatok szerint a koronavírusos megbetegedések jelentős része enyhe tünetekkel lezajlik, otthon átvészelik a betegek, nagyon kevesen kerülnek csak kórházba. Hozzátette, a légúti tüneteket mutató betegek a háziorvosi rendelőkbe továbbra sem jöhetnek be, őket telefonos konzultáció útján látják el tanácsokkal, illetve segítik őket abban, hogy mitévők legyenek. A többi beteget természetesen behívják, ha szükségesnek látják az orvosi vizsgálatot, de őket is csak korlátozott számban. A gyógyszerfelírás, leletek megbeszélése továbbra is telefonon történik. – Mindez nagyon sok telefonos betegforgalmat generál, így sajnos nem tudunk azonnal minden telefont felvenni. Közben betegellátásnak is kell történnie, ezért türelmet kérünk, illetve arra kérjük a pácienseket, hogy próbálkozzanak többször a rendelési időben vezetékesen vagy mobilon.

Amíg a beteg otthon kezelhető, azt javasolja, hogy maradjon is otthon. De amennyiben az állapotának, közérzetének romlását észleli kínzó köhögéssel és fulladással együtt, akkor a mentőket kell hívni, és fokozottan igaz ez a krónikus betegségben szenvedők esetében.

A háziorvosok munkája egy eljárásrenden alapul, ez alapján határozzák meg, mikor kötelező a mintavétel

Dr. Buda Imre fontosnak tartja az óvintézkedések betartását, így a kézfertőtlenítést, a nagy tömegek kerülését, a védőmaszk előírások szerinti viselését. Hangsúlyozza, hogy a munkájuk alapvetően eljárásrenden alapul, ahol megvannak a kritériumok, mikor kötelező a mintavétel. Ha valakitől a munkahelyén kérik a negatív tesztet, ők ezt nem tudják megkérni, mert nincs rá szakmai és járványügyi indokoltság, úgyhogy ilyen esetben nem mindig tudnak segíteni.

A koronavírus-járvány második hulláma mellett az influenzajárványra is fel kell készülni. – Szakmai szempontból nem igazán lehet elkülöníteni egy influenzafertőzést a COVID-fertőzéstől. Az általános tünetek, így a magas láz, levertség, száraz köhögés, ízületi fájdalmak lényegesen nem különböznek a kettő között. Ami egy kicsit speciálisabb a koronavírus-fertőzésnél, az a szaglás- és az ízérzés elvesztése, ugyanakkor hasi tünetekkel, hányással, hasmenéssel is jelentkezhet COVID-fertőzés, tehát igen széles a tünetek palettája – sorolja a háziorvos.


Hozzáteszi, hogy az influenza elleni védőoltás az adott influenzavírus törzsével szemben hatásos csak. A korábbi évekhez hasonlóan jelenleg is elsősorban a krónikus betegségben szenvedők és az idős korosztály számára ajánlott, de lehetővé tették mindenki számára az ingyenes oltást. – Harminc százalékkal több oltóanyagot rendeltem, de sajnos ez is kevésnek bizonyult. Vannak, akik még nem kapták meg az oltást, tőlük ezúton is türelmet kérek. Mihelyst lesz felszabadult készlet és megkapjuk, értesítjük a védőoltást igénylőket.

Beszél arról is, hogy az immunrendszer védekezőképességét az egész lényünk, így a testi-lelki adottságaink egyaránt befolyásolják.

A rendszeres testmozgás, a megfelelő táplálkozás nagymértékben javítja az immunrendszer hatékonyságát, és ehhez hozzájárul a belső lelki biztonság, béke is. – Legyen ott a szervezetünkben, testünkben, lelkünkben, mert egy szorongó, feszült lélek nem biztos, hogy ugyanolyan jól ellen tud állni egy vírusfertőzésnek, mint egy kiegyensúlyozott ember. Bár itt van a vírus közöttünk, nem szabad, hogy a félelem eluralkodjon rajtunk, mert annak talán sokkal több kára lesz hosszabb távon, mint magának a vírusnak – zárta gondolatait a háziorvos.


Dr. Vermes Tamás, a Zirci Erzsébet Kórház – Rendelőintézet főigazgatója október 26-án adott ki közleményt, mely szerint a Krónikus Belgyógyászati Osztályon COVID-pozitív és gyanús eseteket észleltek. A krónikus osztály lezárása, izolálása megtörtént, a hozzátartozóknak az osztályra csomagot beadni és onnan elvinni határozatlan ideig nem lehetséges. Ennél több hivatalos információt nem sikerült megtudnunk a kórház háza tájáról.


Az idősotthonok is a veszélyeztetettebb intézmények közé tartoznak, ugyanakkor szerencsére a Zirci Ciszterci Apátság fenntartásában működő Szent Bernát Idősek Otthonában a koronavírus-járvány kezdete óta ezidáig nem volt koronavírusos megbetegedés sem ellátott, sem dolgozó körében

– ezt Takács Réka igazgató közölte a részünkre. – Az intézmény folytatja a munkát, betartva az előírásokat, bízva abban, hogy sikeresen tudjuk venni az akadályokat, és továbbra is mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez a jövőben is így legyen. Rendelkezünk a szükséges védőfelszerelésekkel, fertőtlenítőszerekkel, ugyanakkor a kormányzattól és adományozóktól is kaptunk különböző védőfelszereléseket – tette hozzá.

Önkormányzatunk továbbra is kéri az állampolgárokat a felelősségteljes magatartásra, az előírt óvintézkedések maradéktalan betartására a járvány elleni védekezésben, a betegséggel küzdőknek pedig mihamarabbi gyógyulást kívánunk!


Kelemen Gábor