A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Hogyan alakul a járványhelyzet Zircen?


Sajnos városunkban is megjelent a koronavírus-járvány, ezért még fontosabbá vált a kellő elővigyázatosság, a felelős gondolkodás, a járványügyi szabályok betartása.


Elmondható, hogy Zirc városát a világjárvány első hullámában elkerülték a koronavírus okozta megbetegedések. A nyár folyamán megyénk teljes területén nyugvópontra helyezkedett a járvány, június közepétől július közepéig nem azonosították a vírust megyei lakosnál, a fertőzöttek száma augusztustól kezdett emelkedni.


A hivatalunkhoz szeptember 24-ig eljutott információk szerint augusztus elejétől összesen 57 személy állt vagy áll járványügyi megfigyelés alatt Zircen – közülük 47-en kontaktszeméllyé nyilvánítás miatt, tízen pedig külföldről való hazatérés okán. Igazoltan COVID-19 pozitivitás miatt eddig hét személynél rendeltek el járványügyi zárlatot. Elővigyázatosságból a Békefi Antal Városi Könyvtár épülete a szeptember 4. és 15. közötti időszakban zárva tartott. Járványügyi megfigyelés oka miatt a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde intézményében egy óvodai csoportnál rendelt el az Oktatási Hivatal rendkívüli szünetet a szeptember 22-25. közötti időszakra vonatkozóan.

A hivatal kijelölt munkatársai a Városháza épületébe történő belépéskor testhőmérsékletet mérnek

(Képünk illusztráció)


A hivatal vezetője a Városházán szeptember 7-től elrendelte a megfelelő óvintézkedéseket a vírushelyzet fokozódásával összefüggésben. Más intézményekhez hasonlóan az épületbe történő belépéskor mind a hivatali dolgozók, mind az ügyfelek számára kötelező jelleggel testhőmérséklet-mérés történik és szintén előírás az orrot és szájat eltakaró arcmaszk használata, illetve a legalább másfél méteres távolság betartása. A vírus terjedésének megelőzését szolgálják továbbá az érintés nélküli adagolókba több pontra kihelyezett kézfertőtlenítők.


– Az eddigi tapasztalatok alapján az látható, hogy a fertőzés időben való felismerésével, megakadályozható hosszabb és szerteágazó fertőzési láncolatok kialakulása, megállítható, illetve jelentősen lassítható a vírus további terjedése. Ehhez kell az elővigyázatosság, az előírások maradéktalan betartása, s ha ezek ellenére valaki tüneteket észlel magán, az eddigi fertőzöttekhez hasonló felelős gondolkodásra van szükség. Aki COVID-19-re utaló tüneteket tapasztal magán, gondoljon másokra is, s védelmük érdekében ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és haladéktalanul konzultáljon háziorvosával telefonon a további teendőkkel kapcsolatban – hívja fel a figyelmet Ottó Péter polgármester. Hozzátette,

csak körültekintően, egymásra odafigyelve és vigyázva, közösen tehetünk azért, hogy kisvárosunk minél kevesebb megbetegedéssel kerüljön ki a járvány újabb hullámából.


Kelemen Gábor