A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Hivatás, csupa nagybetűvel


A szociális területen dolgozó szakembereket köszöntötte Zirc városa


– Ezt a hivatást, amit önök végeznek, csupa nagybetűvel hivatásként kell értelmezni, mert semmi más nem lehet, ami ezen a pályán tartja önöket, mint az a belülről érkező indíttatás, amely ennek a szakmának, hivatásnak a fontosságát jelenti.


Ottó Péter polgármester mondta ezt pohárköszöntőjében a Szociális Munka Napjának zirci ünnepségen, a Városházán. Hangsúlyozta, a szociális területen dolgozók támaszt, segítő kezet adnak az arra rászoruló embertársainknak, mindezért köszönetét fejezte ki városunk vezetője, s kívánt erőt, egészséget, kellő elhivatottságot, türelmet a szakma képviselőinek.A Zirci Önkormányzati Szolgáltató Központ, a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ és a Szent Bernát Idősek Otthona közös szervezésében megvalósuló rendezvényt Varga Anna, a Szent Bernát Idősek Otthona lakójának versmondása nyitotta meg.Ezt követően Koós Kata, a Zirci Önkormányzati Szolgáltató Központ vezetője köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta, a szociális munka egyidős az emberiséggel, hiszen minden közösség gondoskodik a tagjairól. Az alkalmazott társadalomtudományok közé sorolható professzionális tevékenység, mely elősegíti a társadalmi fejlődést, az egyének, csoportok, közösségek működésének javítását, helyreállítását, problémáinak megoldását. A szociális munkások a változások előmozdítói a társadalom és az egyén, a család és a szűkebb közösség életében.Beszélt arról is, hogy hazánkban közel az emberek egyharmada küzd szociális problémával, amit e szakterület dolgozói orvosolnak. Őket 1997 óta minden év november 12. napján ünnepeljük, a Magyarországon 2017. január 1-jén életbe lépett törvény szerint ez a nap munkaszüneti nap.

„Szociális munkásnak lenni jóval több, mint munka. Bepillanthatunk a családok életébe, egyéni problémákkal szembesülhetünk. Tevékenységünk közben olyan tapasztalatokat szerzünk, mely a konkrét, azonnali, olykor nélkülözhetetlen segítségen túl konfliktuskezelést, válságmegoldást kínál a mindennapi életben való boldoguláshoz.”

A köszöntő gondolatokat követően a humoré volt a főszerep, előbb egy kétszemélyes bohózatot láthattunk „Adóbevallás” címmel, amely a nevettetésen túl arra is rávilágított, hogy milyen fontos a közszolgálati munkában a jó kommunikáció és a türelem. Az ügyintéző szerepében Müllerné Wenczel Ritát láthattuk, az ügyfelet Koósné Stohl Ilona játszotta.A rendkívüli ügyfélfogadást követően szakmai kitüntetés átadására került sor, Nagyné Fáró Katalin, a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ intézményvezetője „Zirc Szociális Ellátásáért” elismerő oklevelet vehetett át a várostól. A kitüntetést Ottó Péter polgármester és Varga Zita, az Emberi Kapcsolatok Bizottság elnöke adta át. Az elismerésben részesülő személy méltatásáról kapcsolódó írásunkban olvashatnak.Az ünnepi műsor további részében egy látássérült humorista, Sulyok Péter, a Stand Up Brigád előadója szórakoztatta a közönséget. Rácsodálkozhattunk, hogy egy fiatalember, aki előtt fizikailag elsötétült a világ, hogyan gyújtja meg a fényt saját és mások szemében, szerez örömteli, felejthetetlen pillanatokat a történeteivel, elűzve a mindennapok gondjait, bajait.Az ünnepség állófogadással zárult a Zirci Önkormányzati Szolgáltató Központ munkatársainak vendéglátó közreműködésével.


Ottó Péter polgármester köszönti a szociális területen dolgozókat és Sulyok Péter humoristát

Kelemen Gábor