A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Hit, akarat, szív, boldogság


Ünnepélyes keretek között kerültek átadásra a „Zirc Város Sportjáért” kitüntetések a Városházán.


Zirc Városi Önkormányzat négy kategóriában öt kitüntetést adott át az arra érdemeseknek. „Zirc város utánpótlás sportolója” 2017. kategóriában két díj is kiosztásra került, Mihályfi Vendel sportlövő, az MTTSZ Területi Klub Zirc tagja és Maser Márk vízilabdázó, a Balaton Vízilabda Klub korosztályos csapatának kapusa vehetett át a városvezetéstől elismerést. A tavalyi év felnőtt sportolójának Kaufmann Krisztián darts versenyzőt, a „Wings” Dart Club tagját választotta a szakmai bizottság. „Zirc Város Sportegyesülete” díjjal tüntették ki a Ritmus Tánc- és Mozgásművészeti Egyesületet, „Zirc Város Sportjáért” különdíjat adományoztak a Vincze Judo Club Zirc részére.


A város által díjazott sportolók, egyesületek vezetői, edzői és a növendékek összeálltak egy közös képre


A kitüntetésben részesülők méltatásáról kapcsolódó írásainkban olvashatnak. ITT és ITT


– Amikor hazánktól távol járunk és megkérdezik tőlünk, hogy honnan jöttünk, Magyarország nevét említve a legtöbben rávágják, hogy „Puskás!” Nem egy tudós vagy egyéb híresség nevét említik, hanem egy sportolóét – mondta ünnepi beszédében Varga Zita, a kitüntetések odaítéléséről döntő Emberi Kapcsolatok Bizottság elnöke. Hozzátette, hazánk kis ország, ennek ellenére sok sportágban a világ élmezőnyében vagyunk. Beszélt arról is, hogy a sport által életre szóló barátságok köttettek, és mai átalakuló világunkban ez az egyetlen módja, hogy fizikai teljesítőképességünk határait megismerjük, helyes irányba formálva ezáltal az önmagunkról kialakult képet. Hangsúlyozta, hogy az elismerések minden zirci sportolónak szólnak, azoknak is, akik a testmozgást nem versenyszerűen űzik.

„Kívánom nektek, hogy a sportban további sikereket érjetek el, hogy minél több embert ismerjetek meg és legyőzzétek azokat a korlátokat, amiket évekkel ezelőtt legyőzhetetlennek gondoltatok. Szóljon a sport a hitről, az akaratról, az igaz szívről és a boldogságról”

– mondta ünnepi beszédében a bizottsági elnök, végül további szép eredményeket kívánt Zirc város sportegyesületeinek.


Varga Zita bizottsági elnök ünnepi beszéde


Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Nagy György, a Magyar Judo Szövetség főtitkára, az Észak-Dunántúli Régió elnöke is, aki szintén megosztotta gondolatait a jeles alkalomból. Fontosnak nevezte, hogy minél több gyermek sportoljon, és egy ilyen kisvárosban is, mint Zirc, megtalálják a fiúk, lányok azt a sportágat, amelyet művelni tudnak.

Méltatta a zirci judo elmúlt ötven évét, kitérve az alapító, Vincze Ferenc munkásságára, és kiemelve, hogy különböző szervezeti formákban, de folyamatosan működött a szakosztály.

Örömét fejezte ki, hogy új edzőteremben folytathatja munkáját a Vincze Judo Club, amihez lehetőségeihez mérten a Magyar Judo Szövetség is hozzájárult.


Nagy György, a Magyar Judo Szövetség főtitkára is megtisztelte jelenlétével az ünnepséget


Az ünnepséget Sárossy Boróka, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola zeneiskolás diákja és felkészítő tanára, Tarcsay Beáta komolyzenei duettje nyitotta meg, miközben a zirci sportsikerekről árulkodó képek peregtek a falról. A rendezvényt az év egyesülete díjjal elismert Ritmus Tánc- és Mozgásművészeti Egyesület növendékei színesítették, felléptek a mini- és a gyermektáncosok, majd a junior versenyzői csoport bemutatója zárta a műsort.„A sport megtanít becsületesen győzni, vagy emelt fővel veszíteni. A sport tehát mindenre megtanít”

– Ernest Hemingway gondolataival köszöntötte Ottó Péter polgármester a kitüntetésben részesülő sporttársakat. Méltatta az elmúlt évi és a hosszabb időszakot átfogó sporteredményeket, egyben hangsúlyozta, a sport szerepe az életünkben nem elsősorban az, hogy mindig bajnokok legyünk, hanem hogy megtanítson minket embernek lenni, győzni, küzdeni, emelt fővel veszíteni. Mint azt elmondta, az elismerések során is lehetett látni, hogy milyen sokféle sportolási lehetőség adatik meg Zircen a fiatalok számára és mennyi sportágban érnek el országos és nemzetközi szinten is jegyzett eredményeket. Hozzátette, ezek mögött az eredmények mögött mindig ott van a „csapat”, a klubvezetők, az edzők és a szülők. Kiemelte azt is, hogy több olyan sportág létezik városunkban, amelyek tradicionális családi alapokon nyugszanak. A díjazottak mellett méltatta azokat az egyesületeket, sportcsoportokat is, amelyek szintén eredményesen működnek, fontos munkát végeznek. Az elért eredményekhez gratulált, a jövőre nézve pedig sok sikert kívánt városunk vezetője.Fotók: Boross László

Cikk: Kelemen Gábor