A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A híd, amely összeköt


Születésének 229. évfordulója alkalmából gróf Széchenyi Istvánra történő megemlékezést tartott a Zirci Országzászló Alapítvány és az Országos Széchenyi Kör zirci csoportja. Ezt követően történelmi sétára invitálták a résztvevőket.


Egervölgyi Dezső, az ünnepség szónoka felidézte, hogy betegsége miatt egy évvel ezelőtt csak gondolatban, áprilisban – gróf Széchenyi István halálának évfordulóján – pedig a veszélyhelyzet miatt csak írásban emlékezhetett meg, ilyenre 1995 óta nem volt példa. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy

lehet virtuálisan, szellemünkkel és lelkünkkel is emlékezni, mert az emlékezés szívből jön, a szeretet egy formája.

Örömét fejezte ki, hogy a járvány fellobbanása ellenére megtarthatták az emlékező ünnepséget, lehetőség nyílt a koszorúzásra.


Elmondta, hogy Széchenyire emlékezvén 2020-ban elsőként a Lánchíd juthat eszünkbe.

– Vannak építmények, melyek szimbolikus jelentőséggel bírnak. Szolgálnak bennünket és nemcsak fizikai, hanem érzelmi kapcsolatok is fűznek hozzá. 171 éve szorosan hozzátartozik Buda és Pest városához, melyeket összeköt és a magyar nemzet tulajdona

– mondta Egervölgyi Dezső, sajnálatosnak nevezve, hogy a híd megmaradásával, jövőjével kell foglalkoznia az emlékezőnek. Nemcsak a „Hídemberről”, hanem nemzetünk többi nagyjáról is szót ejtett, példaként állítva elénk áldozatkészségüket.


Gróf Széchenyi István szobránál koszorúkat helyeztek el az emlékezők, majd a Március 15. térről a Szent István téren keresztül történelmi séta vezetett az Arborétumba. Bittmann Károly, a Zirci Országzászló Alapítvány titkára felidézte a történelmi nagyjaink tiszteletére rendezett ünnepségeket, a résztvevők pedig nemzeti színű szalagot kötöttek az emlékkövek mellett növekedő fákra. Az elsőt csaknem harminc évvel ezelőtt ültették Széchenyi emlékére.

Bérczi L. Bernát apát és Ottó Péter polgármester közös főhajtása gróf Széchenyi István szobra előtt

Vecsey Katalin református lelkész szalagot köt a 400 éve született Zrínyi Miklós költő és hadvezér emlékfájára


Kelemen Gábor