A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Házat építeni sok kicsi téglából, összefogással

Két évvel ezelőtt került sor a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola „A” és „B” épületét érintő energetikai korszerűsítés átadására. Az ábécé sorrendet folytatva, egy példaértékű összefogással a „C” épület is megújult.


Az esemény kapcsán közös sajtótájékoztatót tartott az intézmény vezetője dr. Kovács Zoltánnal, térségünk országgyűlési képviselőjével, jelen voltak a beruházás megvalósításában közreműködők is.


Burján István, a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola igazgatója hangsúlyozta,

intézményük a támogatóik segítségével egy újabb lépést tett a megszépülés és energetikai megújulás irányába.

Burján István igazgató köszöntője, háttérben a megújult épület. A képen balról Szauer István, a Veszprémi Tankerületi Központ igazgatója, Ottó Péter polgármester, dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője és Hédl Evelin, a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke

Elsőként nyílászárócsere történt a „C” épületen, melyre 1 927 000 forintos támogatást nyert el az iskola a Bethlen Gábor Alapkezelő pályázatán, annak lebonyolításában pedig a fenntartó Veszprémi Tankerületi Központ volt a segítségükre. Gyors munkával és kiváló minőségben végezte el a kivitelezést Horváth János helyi vállalkozó, miközben az oktatás zavartalanul működhetett.


Az intézmény vezetője hozzátette, ezzel még nem elégedtek meg, tervbe vették az épület burkolását is, melyhez a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat akkori elnöke, Hédl József sietett a segítségükre, mintegy két millió forintos pályázati támogatást elnyerve az épület felújítására.


Az energiaárak emelkedésének következtében azonban szükség volt a pályázati forrás kiegészítésére, mely egy példaértékű összefogás révén valósult meg: Zirc Városi Önkormányzat, a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat és a PREFA Hungária Kft. is hozzájárult az intézmény által kitűzött cél megvalósításához. A homlokzati felújítás szintén egy helyi vállalkozó, Szalay Attila és csapata munkáját dicséri, akik a burkolás mellett belső festési munkálatokat is végeztek.


Nemcsak külső jegyeiben szépült meg az épület, hanem a szigeteléssel jelentős energia-megtakarítást is elérnek, nem utolsósorban a gyerekek és a pedagógusok is jól érzik magukat a komfortosabb körülmények között

– emelte ki Burján István, aki végül köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki támogatta a beruházás megvalósítását.


– Ha január van és hideg, akkor biztos, hogy a Regulyban valamit átadunk – indította beszédét dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője, utalva arra, hogy két évvel ezelőtt került sor az általános iskola energetikai korszerűsítésen áteső „A” és „B” épületének átadására. Mindez melegséggel tölti el a szívünket, még ha fázunk is egy kicsit – fűzte hozzá.

Dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője örömét fejezte ki, hogy a gyerekek, pedagógusok, szülők érdekében egy újabb fejlesztés ment végbe Zircen

A beruházás összköltsége kapcsán kifejtette,

a mintegy négy millió forint egy iskola esetében nem tűnik soknak, de ha mindig leteszünk egy téglát, akkor egyszer csak kész lesz a ház. Örömét fejezte ki, hogy az iskolának egy újabb épülete újulhatott meg, amely különösen fontos, hiszen a sajátos nevelési igényű gyerekek oktatásának, fejlesztésének ad otthont.


Köszönet mondott a támogatóknak, és külön méltatta a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat szerepét, amely mindig egy-egy nemes cél érdekében segíti a helyi közösség építését, legyen szó társadalmi szervezetekről vagy egy épületállomány megújításáról.


Kelemen Gábor