A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Hazánkat is képviselték a zirci kézisek Csehországban

A Zirc Kézilabda Sportegyesület három korosztályos csapata egy nemzetközi tornán vett részt a csehországi Brnoban július 6. és 12. között. Két éremmel tértek haza és nem akármilyen fogadtatásban volt részük, amikor megérkeztek a Rákóczi térre.


A délutáni rekkenő hőségben csendes a tér. Aztán egyszerre mintha egy kézimeccs kellős közepébe csöppentünk volna. Dudaszó kíséretében begördült két kisbusz a zsákutcába, „Megjöttek a magyarok” – harsogta egy hangszóró, a meglepetést előkészítő apuka, Hopotószki Balázs dobszóval kedveskedett az érkezőknek, az utasok pedig mintegy viszonzásként meglobogtatták a piros-fehér-zöld színeket.

Zúgott a „RIA-RIA-HUNGÁRIA”, meleg ölelések fogadták a felsorakozó szülők, nagyszülők részéről a hosszú útról hazatérő kézilabdás fiatalokat, akiket meg is tapsolt a szép számmal összegyűlt publikum.

A Zirc KSE korosztályos csapatai a Brnoból történő hazaérkezést követően, a Rákóczi téren

A Zirc KSE-vel még év elején készült riportunkban esett arról szó, hogy szeretnének részt venni egy nemzetközi tornán. Jakab Richárd, az egyesület egyik edzője elmondta, a felhívás hatására jelentkeztek támogatók: a Vidék Katicája Alapítvány, a Waller Furnér Kft., a Ko-Ko Fa Kft., ifj. Varga Attila, Dombi Imre, a csetényi önkormányzat, az Artemis Expertise Kft. és Molnár Zita is segítette a céljaik megvalósulását, illetve a város több pontján kihelyezett urnákban is összegyűlt egy szép összeg. A legfőbb támogatók viszont a szülők voltak, akik közül többen el is kísérték a gyerekeket Csehországba: Károlyi Anikó, Jakab Armand, Jakabné Bognár Anita, Szöllősi Valéria, Varga-Halmosi Eszter, az utolsó két napra Hollender Róbert, Kovács Krisztián és Kovács-Csillag Anikó is csatlakozott, a szakmai munkát pedig Lepczynski Bence segítette.


A nemzetközi tornát is értékelte a szakvezető, melyre a világ több tájáról érkeztek csapatok és egyesületük majdnem az összes korosztályban képviseltette magát.

Az U13-as fiúcsapat második, az U12-es fiúcsapat harmadik helyen végzett, míg az U14-es lánycsapat a negyedik helyen zárta a versengést. A lányok az U15-ös korcsoportban indultak, de az ebből adódó hátrányok ellenére is felvették a versenyt az ellenfelekkel szemben, döntetlen eredmény is született. Nagy fegyverténynek tartja az edző a tajvani csapat elődöntőben történő legyőzését, ilyen harcmodorral ugyanis ritkán lehet találkozni. A fináléban a helyi cseh csapattal szemben, három góllal maradtak alul a zirciek.

A zirci kézis fiatalok (fehér dresszben) először vettek részt nemzetközi viadalon. Forrás: Facebook / Youth Sports Festival Brno

Nem is feltétlenül az eredményeket tartja fontosnak Jakab Richárd,

hanem hogy játszottak egy jót, és kaptak egy új impulzust, hiszen a bajnokságban rendre megméretik magukat, de nemzetközi színtéren most tették próbára először a tudásukat, nem utolsósorban erőfelmérőnek is alkalmas volt a csehországi torna. Ha lesz rá lehetőség, a jövőben is szeretnének részt venni hasonló nemzetközi versenyeken vagy edzőtáborokban – fűzte hozzá.


Fáradtan érkeztek haza a fiatalok, de ennek ellenére is mindenkinek az arcára volt írva a boldogság.

Léber Zsóka, az U14-es lánycsapat tagja is nagyon jól érezte magát Brnoban, és ezért nem felejt el köszönetet mondani az edzőnek és a szülőknek, akik elkísérték őket. Kiemeli a csapatmunkát, amely mindvégig jellemezte a zircieket, és meg tudták mutatni azt is, hogyan nemzetközi színtéren is tudnak küzdeni. Csapattársa, Kovács Anna Viktória büszke arra, hogy eljutottak Csehországba és kiálltak az ellenfelekkel szemben, ahogy azt már hallhattuk, nekik idősebbekkel kellett összemérniük az erejüket.


– Óriási élmény volt ez kézilabdából és a társaság szempontjából is, hiszen szabadidős programokra is nyílt lehetőségünk – tekint vissza az elmúlt napokra Jakab Dusán, aki mindkét korosztályos fiúcsapatot erősítette a nemzetközi tornán, az eredményekről pedig a nyakában megcsillanó érmek tanúskodnak. Edzőjéhez csatlakozva kiemeli a tajvani csapat dinamizmusát, velük kétszer is játszottak, és nemcsak versenytársak voltak, hanem barátságok is szövődtek: angol és német nyelven tudtak velük kommunikálni, közös fotókat is készítettek a bakonyiak a Csendes-óceán térségéből érkező kézisekkel.

A sport nemzetek közötti barátságokat szül, közös fotók is készültek a tajvaniakkal (Forrás: Zirc KSE)Kelemen Gábor