A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Hatodszor lett a „judokák városa” Zirc


Több mint kétszáz judós érkezett az ország különböző helyeiről városunkba, hogy egy „Hajtós-edzőtáborral” itt készüljön fel a versenyszezonra.


Mi a titka annak, hogy évről évre jócskán kétszáz fölé emelkedik a Zircre érkező judósok száma, és már idejekorán betelik a létszám?

Vincze Martinnal, a zirci judós család harmadik generációs képviselőjével kerestük rá a választ, aki a fővárosban él, egy multinacionális cégnél dolgozik, de amikor teheti, hazajön, hogy részt vegyen az edzőtáborban: – Van jó néhány egyesület, akikkel már évek óta együtt táboroztunk, és amikor megvolt a lehetőség, hogy Zirc adjon otthont az edzőtábornak, jöttek az ismerősök, és visszatérő vendégek lettek. Hajtós Bertalan szakmai vezetésével zajlik a munka, akit mindenki tisztel, az edzők jól érzik magukat, hiszen amikor véget ér a tábor, már mondják is, hogy jövőre ugyanitt találkozunk.


Vincze Ferenc és Vincze Lajos klubvezetők, edzők, judo-mesterek mindent elkövetnek azért, hogy a lehető legjobb körülmények között fogadják az „ismerősöket”. Nem egyszerű elszállásolni ennyi vendéget, ezért idén 230 főnél meghúzták a határt. Négy szálláshelyen pihenik ki a napi fáradalmakat a judósok, akiket gyakorta látni az utcán, általuk kék és fehér színekbe öltözik ilyenkor egy kicsit a város, a közlekedők is érdeklődve nézik a küzdősportos vendégeket.Hajtós Bertalan olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok judós, a magyar judo utánpótlás szakmai igazgatójának irányításával zajlik a munka, akinek a neve garancia a minőségre. A nyár legforróbb napján nyílt meg a tábor, így először is arról kérdezzük a szakembert, hogy hogyan küzdöttek meg a judósok a hőséggel: – A versenyzők már hozzá vannak szokva ehhez. Két héttel ezelőtt Salgótarjánban voltunk, ott is ugyanilyen meleg volt a sportcsarnokban, úgyhogy szerintem nem okozott ez akkora problémát nekik. Az edzés végén már éreztem azért, hogy egy kicsit lanyhábbak lettek a küzdelmek, de végigcsinálták.


Másnapra már elviselhetőbb lett az időjárás, és várhatóan nem tér vissza a kánikula a küzdőtérre, de a táborvezető előrejelzése szerint ettől még nagyon kemény nap vár csütörtökön a judósokra, ahogy a keddi nap sem a sziesztázásról szólt. Szerda délelőtt folytatódik a kemény edzésmunka, majd ennek a napnak délutánjára kapnak egy kis szabadidőt. A napi program reggel hat órakor ébresztővel, majd mintegy háromnegyedórás futással kezdődik. Az edzések korcsoportbontásban zajlanak, napi két-két foglalkozással.


Hajtós Bertalan elmondja, az edzőtábor egy általános felkészítés a versenyszezonra, a szeptemberben induló magyar bajnokságokra. Vannak, akik a junior Európa-bajnokságra és az ifjúsági világbajnokságra készülnek fel Zircen, közöttük Farkas Bence, az RHDSE judósa, aki a varsói Európa-bajnokságon második helyezést ért el. Ő fogja képviselni hazánkat a közelgő kontinensviadalon, míg Tóth Benedeknek a világbajnokságon szurkolhatunk majd.

Barátok és edzőpartnerek – Hajtós Bertalan és a Vincze-fivérek kiváló kapcsolatot ápolnak egymással, szakmai együttműködésük eredményeként évről évre több mint kétszáz judós érkezik a zirci edzőtáborba


Juhász Attila, a mezőtúri Ászok Judo Club vezetője harmadik alkalommal érkezett tanítványaival a táborba, mint mondja, nagyon jó kapcsolatot ápolnak a Vincze Judo Clubbal, szeretnek idejárni, dicséri a szervezést, a közösséget, nem utolsósorban a friss bakonyi levegőt. A jobb képességű fiataljaikat hozták el az ország másik feléből felkészülni. Több magyar bajnok és válogatott sportolót adtak a hazai judónak, és úgy látják, hogy az edzőtábor által még jobban tudnak fejlődni, hozzáteszi, az időpont is tökéletesen megfelel a számukra.


A fővárosi KSI olyan sportolókat nevelt ki, mint például Joó Abigél többszörös Európa-bajnok, Világ Kupa-győztes, olimpiai ötödik helyezett judós vagy Tóth Krisztián Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes judós, akik az új zirci dojo átadó-ünnepségét is megtisztelték. A kiváló szakmai műhelynek számító egyesület már ötödik alkalommal vesz részt a zirci táborban. Szakedzője, Szombat Attila huszonhét tanítvánnyal érkezett városunkba. Számukra is jól szolgálja a felkészülést a tábor, hiszen hamarosan kezdődnek a versenyek. Visszatérő vendégei Zircnek, alkalomadtán a nevezetességeinket is megtekintik, ízlik a zirci sör, hangulatosnak találják városunkat, a fővárosi nyüzsgés után igazi felüdülést jelent. Amikor sok sikert kívánunk nekik, a köszönetnyilvánításhoz annyit fűz hozzá:

„Jövőre ugyanitt!”


Kelemen Gábor