A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Hat lovas képviseli térségünket a Nemzeti Vágtán


Kettős csetényi győzelem született az államalapítás ünnepén megrendezett Bakonyi Vágtán, a Nemzeti Vágta Zirc-Tündérmajori Előfutamán. Térségünket összesen hat lovas fogja majd képviselni a fővárosban: négy nagyhuszár, két kishuszár.


A vágták eddigi története során erre eddig még nem volt példa, ezért joggal büszke a rendezvény főszervezője, Ozsváth Kálmán. Értékelésében kiemelte azt is, hogy a zirci továbbra is az egyik legbiztonságosabb és legtökéletesebben kiépített pálya a vidéki vágták „küzdőterei” közül. A nyári zápor következtében felázott talaj miatt fokozott figyelmet fordítottak a nézők biztonságára, s szerencsére balesetmentesen lezajlott a verseny.


A kishuszárok ültek először nyeregbe, az öt induló közül hárman jutottak a döntőbe, a házigazda Zirc mellett Csetény és Dunakeszi gyermeklovasa várhatta a folytatást. A nagylovasok vágtáját késleltette a hosszan tartó nyári zápor és az ennek következtében felázott talaj. Sokszor fordult a traktor, mire versenyzésre alkalmas állapotba sikerült hozni a pályát.A közönség ujjongó lelkesedésbe tört ki, amikor végre felemelkedett a borona a földről, s a huszárok elindultak, hogy felvezessék az első futam versenyzőit. „Döntőnek is beillene ez a futam” – mondta Kőmíves Péter kommentátor az erőviszonyok ismeretében, s valóban kiélezett küzdelmet hozott az első hármas vágtája, ahonnan végül Csetény jutott tovább. Bakonyszentkirály és Porva lovasa már fölényesebben nyert ellenfeleivel szemben. (A benevezett települések között kilenc ló ment át a kötelező vizsgálaton, így végül három előfutamra került sor a felnőttek között, mindhárom futamban három versenyzővel.)A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Bendes Csaba, a Vidéki Vágták igazgatója is. A színpadról nemzeti hagyományainkat felelevenítő és az ünnepi alkalomhoz illő zeneszámok szóltak, a pályát nemzeti színű szalagokkal díszítették fel. Lovas ügyességi verseny, hip-hop táncosok, huszárok felvonulása, Hamza Viktória szabadidomító látványos bemutatója színesítették a programot, és a fővárosban már többször nagy népszerűségnek örvendő bakonyi stand, a „Lókötő Csárda” is megnyitotta kapuit. A vártnál nagyobb számban megjelenő vendégeket Ozsváthné Fa Viktória, a Tündér Farm tulajdonosa szolgálta ki.Amíg a huszárok a versenypályán tették próbára tudásukat, a „Lókötő Csárda” előtt betyáros próbákat kellett kiállniuk a vállalkozó kedvűeknek. A lenti képen Hamza Viktória lovas-kutyás idomításaA Kishuszár vágta döntője hallatlan izgalmakat hozott, Vörös Tamara (Csetény) és Rigó Lotti (Zirc) fej-fej mellett haladtak, végül a csetényi kishuszár ért elsőként célba, megvédve címét. A szoros verseny okán a szervezők úgy döntöttek, hogy „szabad kártyával” a zirci kishuszárnak is lehetőséget biztosítanak a Nemzeti Vágtán történő részvételre. A nagylovasok fináléjának a dobogós helyezések eldöntése volt a tétje, az már tudvalevő volt, hogy mindhárom döntős ott lehet majd a Hősök terén. Igazi kistérségi futam volt ez, amelyet Vörös József (Csetény) nyert meg, második helyezést ért el Schvarzenbart Bálint (Porva), a harmadik helyen pedig Kövesdi István (Bakonyszentkirály) futott be. Zirc a rendező település jogán, „szabad kártyával” indíthat versenyzőt a Nemzeti Vágtán, így összesen hat lovas képviseli majd a térséget a fővárosban.


Rigó Lotti (balról) és Vörös Tamara huszáros hajrája. Megérdemelten lesznek ott mindketten a Nemzeti Vágtán


A nagylovasok versenyében is csetényi győzelem született, Vörös József vágtatott elsőként a célba


A Tündér Farm rendezésében lezajlott, jó hangulatú, több kiélezett küzdelmet is hozó, sok látogatót vonzó zirci vágta után egy hónap múlva újra nyeregbe ül a Bakony.

Fotók: Horváth Norbert és a szerző

Kelemen Gábor