A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Hársfacsemetéket ölelnek körbe a diákok tervei


Ünnepélyes keretek között nyílt meg a „Modern Művészet Zircen” című szabadtéri kiállítás. Az „A Vizuális- és Környezetkultúra Fejlesztéséért Alapítvány” által kezdeményezett projekt során a helyi művészeti szakközépiskola diákjainak köztéri alkotásokra készített tervei mutatkoznak be egy újonnan létrehozott hársfasoron.


Dr. Márkus Gábor, az „A Vizuális- és Környezetkultúra Fejlesztéséért Alapítvány” alapítója köszöntötte az egybegyűlteket. Hangsúlyozta az összefogás szerepét, ami létrejött a kiállítás kapcsán. Alapítványuk mellé állt a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint az önkormányzat is, amelytől minden segítséget megkaptak. A faültetéshez az erdészettől, a várostól is jöttek segíteni, magánemberek fogadtak örökbe fákat.


Elmondta,

a „Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa” programhoz kapcsolódóan találták ki a kiállítást, amely még nem a végcél, hanem azt mutatja be, hogy a diákok tanáraik segítségével az elmúlt fél év során milyen ötleteket tudtak megfogalmazni annak érdekében, hogy a tervezett alkotások 2023-ra megvalósuljanak.

Végül köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki közreműködött a kiállítás létrejöttében és elfogadta a meghívást.

A kiállítás-megnyitón balról jobbra: Viziné dr. Horváth Judit jegyző, Varga Zita önkormányzati képviselő, az Emberi Kapcsolatok Bizottság elnöke, dr. Márkus Gábor, az „A Vizuális- és Környezetkultúra Fejlesztéséért Alapítvány” alapítója, dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője és Balázsné Györek Zsuzsanna, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója


A kiállítást dr. Kovács Zoltán, Zirc térségének országgyűlési képviselője nyitotta meg. Beszélt az ország fásítási programjáról, melynek során közel ezer önkormányzat, tízezer lélekszám alatti település mintegy huszonnégyezer fát ültet el a tavalyi, illetve az idei esztendőben. Környezetvédelmi szerepe is van a Zircen elültetett fáknak, nem utolsósorban árnyékot nyújtanak majd a kerékpárúton közlekedőknek. Méltatta az örökbefogadók szerepét, akik öntözik, ápolják, vigyáznak rá, és felügyelik is a „gyámságuk” alá vett növényeket. Fontosnak tartja azt is, hogy a művészeti szakközépiskola kitárulkozik a nagyvilág előtt, a kiváló helyszínválasztás miatt még a gépjárművel közlekedők is láthatják az alkotásokat. Kiemelte, hogy

színes, vidám, játékos ötleteket vetettek papírra a diákok, oldják a világunkat körülvevő vas és beton szürkeségét.

Szavainak zárásaként köszönetet mondott dr. Márkus Gábornak, az Alapítvány alapítójának, akinek a lelkesedését már többször megtapasztalhatta.

Dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője nyitotta meg a kiállítást, majd Balázsné Györek Zsuzsanna iskolaigazgató beszélt a művészetoktatás fontosságáról és a rendhagyó szabadtéri tárlatról


Balázsné Györek Zsuzsanna, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatójától megtudhattuk, a projekt megvalósításában közel százharminc diák és az összes képzőművésztanár részt vett.

Hangsúlyozta a művészetoktatás fontosságát, mint mondta, főleg a mai rohanó világunkban a művészetek által tudunk megérinteni gyerekeket, lelkeket, az alkotótevékenységük pedig majd ki fog hatni a családi életükre is.


Az oktatási intézmény vezetője korunk egyik legnagyobb kihívásának nevezte a fenntarthatóságot és a környezettudatosságot, és hozzátette, erre a problémára iskolájuk is igyekszik reagálni, így például alkotóik a munkájuk során a lehetőségeikhez mérten környezetbarát anyagokat használtak, és a terveiket is ilyen meggondolás alapján készítették.


"Azt látom-e, ami van, vagy az van, amit látok?" – idézte a kiállítás mottóját, majd hozzáfűzte: iskolájuknak az a feladata, hogy a képzőművészetis diákjaiknak széles látókört adjon, terelgesse a fiatal nemzedéket az újdonságok és a kihívások felé. Szeretnék a várost esztétikusabbá tenni, a látogatókat meghökkenteni. A tárlat kapcsán kiemelte, hogy az illúzió kibontása, logikájának megismerése által a valóság észleléséhez kerülünk közelebb, jobban megismerjük önmagunkat és a világot, és e kettő viszonyát. Az alkotások között vannak szabadtéri szobrok, utcabútorok, de ajándéktárgyak és arculatok tervei is. Ami közös bennük, hogy karakteres keretbe foglalják a várost, és általuk hamisítatlan zirci szellemiséggel töltődik fel a látogató.

A kiállítás címe hűen tükrözi, hogy diákjaik és tanáraik szeretnének a városba újító, modern, színes világot hozni, mely környezetben a fiatalok is jól érzik magukat, nem sértve a hagyományokat, hiszen – mint azt hangsúlyozta – e kettő jól megfér egymás mellett.

A belterületi kerékpárút mentén a napokban elültetett 44 hársfa kalodája hordozza a bélás diákok terveit


Kelemen Gábor