Harmonikaszóval kísért példás életút


Zirc városáért végzett kiemelkedő munkásságának elismeréseként a „Zirc Város Elismerő Oklevele” kitüntetést vehette át az önkormányzattól Ivanovics Imre. Az oklevél átadására Zirc város polgármesterének Újévi Fogadásán került sor.


Meglepetten vette át az elismerést, hiszen mint mondta, egyáltalán nem számított rá. A közönség számára pedig talán az volt egy kicsit meglepetés, vagy legalábbis rendkívüli, hogy a hallgatóság között láthattuk őt, ezúttal kivételesen nem a hangulatért felel.


Ivanovics Imre 1948. június 23-án született Nagyesztergáron. Ott járt általános iskolába is, majd a Lovassy László Gimnáziumban folytatta tanulmányait. Diplomáját a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolán szerezte meg Budapesten, és technika szakos tanári végzettséggel is rendelkezik. 1972-ben nősült, három fiúgyermekükkel Bakonyszentkirályon telepedtek le. Pályafutását Sikátoron tanítóként kezdte, majd több településen foglalkozott a gyermekekkel gyógypedagógusként. Tanított a bakonyszentkirályi általános iskolában is. Jelenleg aktív nyugdíjas.


Ivanovics Imre a „Zirc Város Elismerő Oklevele” kitüntetéssel a Városházán

„Élete egyik legnagyobb szerelme a tangóharmonika. Mindenhova szívesen hívják, ahol harmonikaszót szeretnének hallani. Mindig is fontosnak tartotta a hagyományok ápolását, megőrzését, átörökítését. Hisz a zene erejében és ezt fel is használja a fiatal nemzedékkel folytatott kommunikációban, zeneszeretetre való nevelésében. Vallja, hogy a zene egy olyan eszköz, amely ledönti a generációk köré húzott falakat. A magyar népi kultúra, a magyar nóták kiemelt helyet foglalnak el munkásságában”

– hangzott el Ivanovics Imre méltatásában.


Nemzeti Regatta vitorlásfesztivál, 2017.


Siófok, Szolnok, Budapest… - sokfelé elvitte szeretett hangszerét az országban, és remek hangulatot teremtett. Nem kellett a szomszédba menni a jó muzsikaszóért, a szomszédokat viszont közelebb csalta a bakonyi standhoz a harmonikajáték


Szolnoki Gulyásfesztivál, 2010.


Nemzeti Vágta – Budapest, 2018.


Nemcsak zenél, hanem énekel is. Rendszeresen fellép a Bakonyoszlopi Asszonykórussal és 2000 óta oszlopos tagja a Zirci Városi Vegyeskórusnak. Írják róla, hogy régóta élen jár a közösségi gondolkodásban, a közösségi életérzés számára rendkívüli értékkel bír.Van, amikor énekesként, van, amikor kísérőként… - a Zirci Városi Vegyeskórus tagjaként a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület húszéves jubileumi ünnepségén 2016-ban és az Olaszfalui Szentháromság Kórussal tavaly, a 300 éve betelepített sváb ősökre történő megemlékezésenA zenélés mellett kézügyessége is figyelemreméltó, nagyon sok fából készült intarziát készít, kiválóan rajzol. A bakonyszentkirályi, bakonyoszlopi és cseszneki Közérdekű Közösségi Kalendáriumban is jelentek meg rajzai. Több amatőr kiállításon is bemutatkozott alkotásaival.


Évek óta – így 2018-ban is – aktívan és fáradhatatlanul közreműködött, önzetlen és lelkes szerepet vállalt Zirc város rendezvényein. A Bakonyi Betyárnapok lovas felvonulásának állandó tangóharmonikás kísérője. A Nemzeti Regatta, a Bakonyi Vágta, a Nemzeti Vágta zirci megjelenéseinek is az egyik főszereplője, hangulatfelelőse.


„Zenéje más településeket is elragadtatta, tangóharmonikától lüktetett a tóparti sétány” – olvashatjuk a Nemzeti Regattáról szóló tudósításban. A standszépségversenyben rendre első, második helyeken végzett Zirc a fenti rendezvényeken, a kiemelkedő eredményhez Ivanovics Imre is aktívan hozzájárult.


„Más településeket is elragadtatott a Regattán”

Elhangzott róla továbbá, hogy

„mindenkinek előszeretettel segít, amiben tud. Mindig mindenben lehet rá számítani. Víg kedélyű, mosolygós, jó humorral megáldott ember, akinek szívesen élvezik az emberek a társaságát. Zirc város irányába kifejtett aktivitása példaértékű az itt élők számára is. A hagyományok átörökítéséért folyamatosan tevékenykedő, szavakban és tettekben egyaránt megmutatkozó, a kulturális értékek megőrzése mellett felelősséget vállaló egyénisége az egész Bakonynak. Messze az elvártakon felül teljesít és mindezt nagyon szerényen, önzetlenül, ingyen, önszántából teszi városunkért is. Zirc közösségi élete terén kiemelkedően hasznos munkát végez, növeli a város értékeit, öregbíti jó hírnevét.”

Ottó Péter polgármester gratulál Ivanovics Imrének. Jobbról Varga Zita, az Emberi Kapcsolatok Bizottság elnöke az átadásra kerülő „Zirc Város Elismerő Oklevelét” tartja kezében (Fotó: Boross László)

A cikkben szereplő fotók nagy része archív.


Összeállította: Kelemen Gábor