A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Hangyaboly lepte el a sporttelepet


Jó napot, jó szurkolást kedves nézőink, szeretettel köszöntjük önöket az első Hangyaboly Sportnapon, Zircen!

Mintegy 300 óvodás foglalta el egyszerre az Alkotmány utcai sporttelepet, amely így úgy nézett ki, mint egy hangyaboly. Innen ered a rendezvény neve. A Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde és Zirc Városi Önkormányzat közös szervezésében megvalósuló rendezvény célja az volt, hogy a gyermekeket játékos eszközökkel közelebb hozza a sport, a mozgás szeretetéhez, és tovább erősödjön a kapcsolat a térség óvodái között.

A házigazdák mellett nyolc helyről érkeztek csapatok a sportnapra: Csetény, Porva, Dudar, Bakonyszentkirály, Nagyesztergár, Olaszfalu fogadta el a szervezők meghívását. Borzavár és Lókút tagintézmények közös csapatot indítottak, és a bázisintézmény is két-két csoport egyesített erőivel képviseltette magát.


A csapatok különféle fantázianeveket választottak maguknak, vagy éppen az intézmény nevéből alakították ki a csapatnevet: Tündéri Manókert (Borzavár-Lókút), Szélkerekek (Körzeti Egységes Óvoda- Bölcsőde Csetény), Nefelejcs (Porvai Nefelejcs Német Nemzetiségi Óvoda), Kiskópé (Kiskópé Óvoda Dudar), Csupa Csikó (Kerekerdő Óvoda Bakonyszentkirály), Tódi (Fészek Német Nemzetiségi Óvoda, Nagyesztergár), Kisvakond (Kuntich Etelka Napköziotthonos Óvoda, Olaszfalu). A Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde csapatai: Gepárdok (Galagonya-Kamilla csoport), Mákvirágok (Boglárka-Hétszínvirág csoport), Párducok (Napraforgó-Hóvirág csoport), Kenguruk (Harangvirág-Bóbita csoport), Tetőtéri Kismanók (Kankalin-Tőzike csoport).


A program Dobosné Csukárdi Krisztina, Radics Valterné óvodapedagógusok és Igmándyné Hebling Gabriella intézményvezető főszervezésében zajlott le. A házigazda intézmény vezetője köszöntötte a résztvevőket, és ismertette a sportvetélkedő lebonyolítási rendjét, a fontosabb technikai információkat. Külön köszöntötte Németh Lászlót, aki korábban már több játékot is adományozott a zirci óvoda részére, és erre az alkalomra újabb ajándékkal lepte meg a gyerekeket.

Az óvodapedagógusok ötletes akadálypályát alakítottak ki a sportpályán. Ugyanitt kislabdával konzerves dobozba célozhattak a gyerekek, az Ovi-Foci pályán pedig különböző játékos feladatok vártak rájuk. Sorverseny, „röplabdameccs” fűszerezte a vetélkedőt. Kísérőprogramként fociztak, futottak, gurultak a fűben, élvezték a napfényt, a szabadságot.


Volt olyan csapat, amely egységes viseletben jelent meg. Olaszfalu például fehér pólóban és kék kendőben érkezett, a dudariak pedig méhecskékhez hasonlítottak a sok „hangya” között sárga trikójukkal. Talán a legtüneményesebb az a kisfiú volt, aki cumival a szájában, játék-nyuszival a kezében szelte át az akadályokat. Egyik adta az erőt, a másik kabalaként szolgált.


A programnak az is célja volt, hogy a Zirc Városi Önkormányzat és az Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány által pályázati úton létrehozott Ovi-Foci Pályát a térség óvodái is kipróbálhassák. A sporttelep dombjára épített mini aréna gyermekricsajtól volt hangos, olyannyira, hogy a járókelőket is megállította, és nézőivé váltak az eseménynek… A pálya körül szurkolótáborok alakultak, és hallatlan biztatásban részesítették labdázó társaikat. „Hajrá Kismanók, hajrá Kismanók!” – hallatszott az egyik kapu mögül. „Gepárdok, Gepárdok!” – szólt a biztatás a másik oldalról.


A sportolást követően jöhetett a jól megérdemelt frissítő, a házigazda intézmény citromos vízzel, vajas kenyérrel és zöldséggel várta a gyerekeket és kísérőiket az intézmény előtti kis konyhakertben.


A szervezők minden csapatot emléklappal jutalmaztak és valamennyi résztvevő gyermek átvehetett egy emlékkártyát, illetve a Zirc-Coop Zrt. felajánlásának köszönhetően egy-egy müzli szeletet.


A játékos feladatokat ügyesen teljesítették a gyerekek, de a legfontosabb, hogy jól érezték magukat, boldogságot írt az arcukra ez a sportos délelőtt. A délutáni alvással pedig alighanem, senkinek nem volt gondja…

Kelemen Gábor