A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

HAMIS BANKI TELEFONHÍVÁS: Biztosan csaló, aki telefonjára egy program letöltésére kéri!

Teljes megtakarításokat, esetenként egy élet munkájának gyümölcsét tulajdonítják el a magukat banki biztonsági munkatársnak kiadó telefonos csalók. Ennek a módszernek a lényege: a sértettet egy magát banki ügyintézőnek kiadó személy hívja fel, és arról tájékoztatja, hogy a bankszámláján gyanús tranzakciót észleltek.


Az elkövetők figyelnek a részletekre: a háttérből egy bank ügyfélterének az élete hallatszik be ügyfélhívásokkal, a csalók figyelmeztetik a hívott felet, hogy „minőségbiztosítási okokból a beszélgetést rögzítik” és egyeztetik adataikat. A pénze elvesztésével megijesztett sértettekben rendszerint csak utólag tudatosul, hogy az adataikat, jelszavaikat ők maguk közölték a hívóval. Miután a sértett közli, hogy a gyanús utalást nem ő kezdeményezte, a segítőkész ügyintéző egy program letöltését javasolja. Az AnyDesk, RustDesk, Teamviewer nevű programokban az a közös, hogy mindhárom alkalmazás úgynevezett távoli asztal hozzáférést biztosít a sértett online eszközéhez.

Az ügyfél által letöltött alkalmazás és a megszerzett jelszavak, azonosító kódok segítségével a bűnözők aztán hozzáférnek az áldozat netbank fiókjához és kiürítik a számláját.


Mindenki találkozott már adathalász SMS-ekkel, online reklámokkal, e-mailekkel. „A kínai csomagja a postán várja, vámot/ügyintézési díjat kell rá fizetni, 390 forintot, kattintson a linkre.” „Az első ötszáz jelentkező 2 euróért vehet egy Nike sportcipőt.” „A Netflix előfizetése elmaradást mutat, fizesse be most, vagy törlik a fiókját.” És így tovább.

Számtalan módon megpróbálhatják kicsalni személyes és banki adatainkat. A linkek adathalász oldalakra visznek, amelyek megtévesztésig hasonlítanak az igazira.

A csaló oldalon az ember megadja az adatait, mert amúgy is vár csomagot, nem néz utána, tényleg elmaradt-e az előfizetéssel, csak megadja a kért banki és személyes információkat, amelyek egy részét a telefonja már amúgy is automatikusan felajánl. Az összeg jelentéktelen, az ügyintézés még egy percet sem vesz igénybe, nem gondolkozik rajta sokat a mai elfoglalt ember. A tranzakció sikeres volt, írja ki az oldal. Ha ilyenkor ellenőrzi a számláját, nem lát végrehajtott tranzakciót, mert nem is ez volt a lényeg, az adatait csalták ki éppen. Végül napokkal, hetekkel később megcsörren a telefon, a magát a bankja biztonsági szakemberének kiadó bűnöző tudja az adatait, ezzel pedig a leggyanakvóbb ügyfél kételyeit is eloszlatja. Majd egy gyanús tranzakció miatt egy program letöltésére kéri...

Arra is van példa, hogy az áldozatot banki jelszava megváltoztatására, illetve az SMS-ben kapott kódok megadására kérik. A színjáték egyetlen célja azonban a számla kiürítése. Mire az ügyfél ráébred, hogy becsapták és értesíti a bankját, majd a rendőrséget, a bűnözők többnyire már külföldi pénzkiadó automatákból felvették a kicsalt összeget.

MIT TEGYEN, HOGY NE VÁLJON ILYEN CSALÁS ÁLDOZATÁVÁ?

  • Soha ne adja meg online banki jelszavát vagy az egyszer használható, második hitelesítési kódot! A bankok, banki ügyintézők sosem kérik el ezeket az információkat!
  • Amennyiben rosszat sejtünk, kérdezzünk rá az „ügyintézőnél” egy korábbi tranzakcióra, hiszen ha tényleg a bank munkatársával beszélünk, akkor látnia kell az adatsorban és tudnia kell rá válaszolni!
  • A legkisebb kétség esetén is a hívást szakítsák meg, és a bankkártyájuk hátoldalán található hivatalos telefonszám felhívásával ellenőrizzék a tájékoztatás valóságtartalmát!
  • Minél sürgetőbb a hívó, annál gyanúsabb! Lassítson és gondolja át alaposan, hogy mit is kérnek valójában!
  • Ne adja meg bankkártya vagy online banki adatait és ne küldjön másolatot okmányairól!
  • A csalók az interneten könnyen megszerezhetik az alapvető információkat Önről, vagy a vállalatról, amelynek dolgozik, például a közösségimédia-profilok felhasználásával. Nem bízhat meg a hívóban csak azért, mert ő ismeri ezeket az adatokat.
  • Ne töltsön le semmilyen programot a telefonos ügyintéző javaslatára!
  • Legyen a számítógépen és telefonon aktív, az üzeneteket, letöltéseket és a webhelyeket is ellenőrző program!

Forrás: Veszprémi Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési kiadványa - 2023. 6. szám