A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

„Ha lenne még egy fiam, őt szeretném menyemnek!”

Kimagasló szakmai munkájának elismeréseként „Zirc Szociális Ellátásáért” kitüntetést adományozott az önkormányzat Hummel Beáta, a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ munkatársa részére.


A kitüntetés átadására a Szociális Munka Napjának zirci ünnepségén került sor a Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontjának Gobelin-termében.

Az elismerésben részesülő személyt Varga Zita, az Emberi Kapcsolatok Bizottság elnöke méltatta, majd Hellebrandt Ferenc alpolgármesterrel átadta a díjat.

Hummel Beáta a „Zirc Szociális Ellátásáért” önkormányzati elismeréssel az ünnepséget követően (Fotó: Boross László)

Elhangzott, hogy a minden tekintetben Zirc városához kötődő Hummel Beáta 2003-ban szerzett diplomát a Széchenyi István Egyetem Egészségügyi és Szociális Intézet általános szociális munkás szakán kiváló minősítéssel. Már a főiskolai évek alatt részt vett egy Zirc 60 év feletti lakosaira vonatkozó felmérésben, amelynek eredményeit a későbbiek során is felhasználták adományosztások, koncepció készítések alkalmával.


Még ebben az évben megkezdte a munkát a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ jogelődjének számító Családsegítő-Gondozó és Gyermekjóléti Szolgálatnál családsegítés szakfeladattal. Azóta is – immár húsz éve – az intézmény dolgozója. 2005-ben beiskolázták Támogató szolgálat vezető képzésre, melyet szintén kiválóan megfelelt minősítéssel végzett el és hamarosan már tudta is kamatoztatni ebbéli tudását Zircen. Szervezte a járás szolgáltatást igénybe vevő településein a fogyatékkal élő személyek otthoni gondozását, szállítását az esélyegyenlőség szem előtt tartásával.


Hangsúlyozták azt is, hogy

nemcsak a szorosabban vett feladatkörében lehet rá számítani:

besegített az időközben megalakuló Vakok és Gyengénlátók Klubjának foglalkozásaiba, programjaik szervezésébe, 2015-ben részt vett a város szociális térképének elkészítésében és a Segítő Kezek Zirc Alapítványnak is aktív tagja.


2016 óta vezeti az Idősek Klubját. Az idősek nappali ellátása, a szociális étkeztetés és a házi segítségnyújtás szakfeladatokért felel azóta is. Nagyon jól bánik az idősekkel, felügyeli a klubnak helyet adó épületet és annak berendezéseit. Az idős ellátás szakmai egységének a vezetője, így az itt dolgozók irányítása is az ő feladata.

Az elmúlt időszak kihívásai – legyen szó a járványhelyzetről vagy az energiaválságról – arra is rávilágítottak, hogy nagyon jól alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez.

Hummel Beáta vasutasnak öltözve az Idősek Klubja farsangi rendezvényén 2020 februárjában (Fotó: Önkormányzati Archívum)

„Zajlik az élet az Idősek Klubjában, ez egy olyan hely, ahol egyszerűen nem lehet unatkozni” – hallhattuk a méltatásban –, és hozzáfűzték, Hummel Beáta szívvel-lélekkel azon dolgozik, hogy a hozzá tartozó idősek, szépkorúan hasznosan töltsék az időt, jól érezzék magukat.

Saját hobbijából nőtte ki magát a Horgoló Klub, főzőklubot is életre hívtak, heti rendszerességgel különböző programokra várják a klubtagokat, és kirándulásokat is szerveznek évente az ő irányításával.


„Aranyos, kedves, mosolygós, lelkes, türelmes, kreatív, lelkiismeretes, akinek mindig van ideje ránk és gyorsan átlátja az aktuális helyzetet” – idézték az ellátottak és az intézményi dolgozók róla alkotott gondolatait, sőt egyikük azt is megjegyezte:

„ha lenne még egy fiam, őt szeretném menyemnek”.

Összeállította: Kelemen Gábor