A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Ha hulladékról van szó, válogatós vagyok!

Interaktív, ismeretterjesztő játékos vetélkedőt szerveztek a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában „Te is válogatós vagy!” címmel. A rendezvény a Tiszta Európa Program, az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás szemléletformáló tevékenysége keretében valósult meg.


A hat állomásból álló vetélkedő célja a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése volt a gyerekek körében. A játékos, interaktív feladatok által az ismereteiket is fejleszthették az iskolások a környezettudatos gondolkodás egyik fontos tevékenységéről, amelyet nem lehet elég korán kezdeni.

Sajnálatos a környezetszennyezés, de a gyerekek kihalászták a tóból és a megfelelő konténerbe helyezték a hulladékot

A 158 települést – így Zircet is – magában foglaló hulladékkezelési társulás sikeresen pályázott a Környezeti és Energiahatékonysági Programban a hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztésére.

A környezettudatos szemlélettel a következő generációk számára is példát szeretnének mutatni, ennek jegyében különböző programokra került sor,

Molnár Mónika főszervező sorolta: zöld órákat tartottak az óvodákban, iskolákban, látogatásokat szerveztek a királyszentistváni hulladékközpontba, ahol a fiatalok megismerhették a hulladék útját. Köztéri alkotások készültek hulladékból, rajzversenyt is hirdettek. Nemcsak a legifjabb korosztályt célozták meg, felnőttek számára is tartottak előadásokat.


A „Te is válogatós vagy!” vetélkedőn elméleti és gyakorlati feladatok is vártak az iskolásokra a különböző állomásokon, melyeket láthatóan nagyon élveztek, és a legfontosabb, hogy hasznos ismeretekkel gyarapodtak.

A fából készült mini gyűjtőszigeten a megfelelő szekcióba kellett helyezniük a kis kártyákon látható hulladékok képét, szaladtak a hulladékudvarba, kézről kézre járt a stafétabotként szolgáló PET-palack, melyet egy másik helyen szállítószalagot imitálva adtak egymásnak tovább. Megtalálták a vízből kihalászott szemét rendeltetési helyét, és egész jó tippeket adtak arra nézve, hogy vajon mennyi idő alatt bomlanak le az egyes hulladékok, legyen az üveg vagy kartonpapír.

Feladatlapot is ki kellett tölteniük a gyerekeknek, itt éppen a különböző hulladékokat párosítják össze azokkal a termékekkel, amelyek az újrahasznosítás során készülhetnek belőlük

Volt bőven jelentkező annak megválaszolására, hogy mennyi idő alatt bomlik le egy PET-palack

Fából készült játék segítségével is gyakorolhatták a gyerekek a szelektív hulladékgyűjtést

Jutalomként elismerő oklevelet, egy kis frissítőt és három, a témába vágó társasjátékot kaptak az iskolások, hogy a továbbiakban is játszva fejleszthessék ismereteiket a szelektív hulladékgyűjtésről.

Molnár Mónika szervező mutatja az ajándékok egy részét, amellyel megjutalmazták a zirci iskolásokat


Kelemen Gábor