A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Győztesek, akik nem ismerik a határokat


A közelmúltban folytatódott a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium és a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola kapcsolatán alapuló Barátság Kupa versenysorozat. Ötödik alkalommal látogatott el iskolánk delegációja Erdélybe, hogy a sport által tovább erősítse a határokat nem ismerő barátságot.


„Most már hazamegyünk, és a fiatalok között is vannak olyanok, akik barátokhoz járnak vissza”– mondja Burján István, a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola igazgatója, a kapcsolat megalapozója, aki ezúttal is Detre Miklóssal együtt vitte el a gyerekeket a hosszú útra. Az igazgató következő szavait már a hálának rendeli alá, köszönetét fejezi ki a Reguly Iskoláért Alapítványnak, Zirc Városi Önkormányzatnak és minden szülőnek, aki hozzájárult ahhoz, hogy az idei évben is eljuthattak Székelyföldre.


A kapcsolat erdélyi melegágyában, a Székely Mikó Kollégiumban kaptak szállást és ellátást, a szerencsés megérkezést követően szabad programmal hangolódtak a kupára. A Reguly iskola címvédőként érkezett Sepsiszentgyörgyre, a versenysorozat legutóbbi zirci állomásán ugyanis első ízben emelhették magasba a győztesnek járó trófeát, miután a döntőben 1:0-ra legyőzték a Székely Mikó Kollégiumot. A májusi döntő párosítása ismétlődött meg az első mérkőzésen, s a házigazdák bizonyultak jobbnak, 3:1 arányban múlták felül Zircet. A soron következő találkozókat viszont megnyerték a Reguly-sok, így az előkelő második helyen zárták a tornát.


A Reguly általános iskola csapata a díjakkal. Balról: Burján István igazgató, edző, Maser Márk, Klespitz Milán, Drahovszky Gergő, Vingl Kolos, Szücs Ármin, Földesi Benedek, Fisli Levente, Detre Miklós kísérő

Burján István elismerően szól a győztes Székely Mikó Kollégium csapatáról és tanítványairól is. Először játszottak ebben a felállásban, és a szívüket-lelküket kitették egymásért – mondja.

Klespitz Milán többször is járt már Erdélyben iskolai program keretében, de a Barátság Kupán először vett részt. Teljes mértékben elégedett volt a vendégfogadással. A második helyet illetően egy kicsit csalódott, hiszen címvédési reményekkel érkeztek Székelyföldre. Az viszont vigasztalta a csapatot, hogy az elvesztett nyitómeccs után mindenkit sikerült legyőzni.


Fisli Levente a győztes csapatot erősítette a legutóbbi Barátság Kupán, Zircen, az erdélyi tornán viszont első alkalommal lépett pályára. Kiemeli, hogy a versengés mellett nagyon sok kulturális programban volt részük, megtekintették Sepsiszentgyörgy nevezetességeit. Jártak egy templomerődben is, ahol „Pista bácsiból” idegenvezető lett, az iskolaigazgató egyórás tartalmas előadást tartott a gyerekeknek a különleges látnivalóról. Leventének a kinti program kötetlensége is nagyon tetszett, a beszélgetések, a közös pizzázás, a szabadidős sportolás.


Sok élménnyel gazdagodva tértek haza, s viszontvárják Zircen a Székely Mikó Kollégiumot.

A két oktatási intézmény közös képen is megmutatta barátságát. Balról Kovács Tünde tanárnő, a Székely Mikó Kollégium csapatának felkészítője, jobbról Burján István, a zirci csapat edzője (Fotó: Detre Miklós)


Kelemen Gábor