A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Gyorsabb ellátás, jobb körülmények


Új, korszerű eszközökkel felszerelt esetkocsit vehetett át a Zirci Mentőállomás.


Az átadó-ünnepségen elsőként dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár köszöntötte a jelenlévőket. Mint azt elmondta, az elmúlt nyolc év során több mint kétszáz mentőautót cseréltek ki, több mint kilencven mentőállomást újítottak fel, harmincegy új mentőállomást adtak át, és az új mentőruhák is meg fognak érkezni nemsokára a bajtársakhoz.

„Mindez azt példázza, hogy a kormányzat számára rendkívül fontos az a pont, ahol a lakosság találkozik a sürgősségi ellátás során az egészségellátó rendszerrel.”

Beszélt arról is, hogy a folyamat nem zárult le, idén újabb huszonöt mentőállomás tervezése folyik, amelyet szeretnének minél hamarabb felújítva átadni.


Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár örömét fejezte ki, hogy Zircen is új mentőautót állíthattak szolgálatba. A hivatalos átadón, balról: Ottó Péter polgármester, dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója és dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője


Dr. Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár, térségünk országgyűlési képviselője a hely baleseti gócpontjaira hívta fel a figyelmet, hangsúlyozva, hogy a mentőszolgálatnak az általános eseteken túl a közlekedési balesetek és azok sérültjeinek ellátásában, a veszély elhárításában rendkívül fontos szerepe van. Örömét fejezte ki, hogy egy új, korszerű eszközökkel felszerelt járművet adhattak át Zircnek és térségének, hiszen itt évente több mint százezer kilométert mennek a mentőautók. Külön szólt arról, hogy a zirci mentős kollektíva felhívásának és a támogatóknak köszönhetően bekerült az esetkocsiba egy mellkas-komprimáló gép is, amely nagyban segíti, könnyíti a mentősök munkáját.


A mentőszolgálat fejlesztését az egészségügy rendkívül fontos ágazatának nevezte, amelyben haladunk a nyugat-európai színvonal felé. Az egészségügy bérfejlesztését illetően is jelentős lépéseket tett a kormányzat az elmúlt esztendőkben, és a ruházat tekintetében is előrelépés történik.

Minden fontos eszköz elhelyezésre került az új esetkocsikban, aminek következtében a sérülések ellátása sokkal gyorsabban és jobb körülmények között történhet meg – mondta térségünk országgyűlési képviselője. Ehhez a szép hivatáshoz, az emberek mentéséhez jó munkát, sok sikert kívánt a mentősöknek, ugyanakkor azt is kívánta, hogy minél kevesebb alkalommal kelljen vonulniuk.


Dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója kiemelte, ez már a harmadik új esetkocsi, amelyet egy nap alatt átadhattak a Balaton környékén.

Zircre is egy több mint ötven millió forint értékű, felszerelt mentőegység érkezett, ezzel is erősítve a lakosság biztonságát és bizalmát.

Kitért arra is, hogy a tavalyi évben 193 eset-rohamkocsit vásárolhattak kormányzati forrásból, és már elindult az idei 117 autónak a tendere is, folytatják a 21. század mentőszolgálatának az építését. 2017-ben 1,3 milliárd forintot kaptak eszközbeszerzésre, idén további 1,9 milliárd forintból vásárolhatnak új mentéstechnikai eszközöket. A bajtársak hamarosan megkapják a modern, korszerű munkaruhát is.Büszke a mentősök teljesítményére Veszprém megyében, hiszen a tavalyi évben másfél millió kilométert tettek meg és majdnem negyvenezer esetet láttak el, amihez a Zirci Mentőállomás is hozzájárult. Egy jubileumra is felhívta a figyelmet a főigazgató, idén ünnepli az Országos Mentőszolgálat a 70. évfordulóját, és a zirci mentés is ezzel egyidős.


Ottó Péter polgármester Zirc város és a térség lakosainak nevében köszönetét fejezte ki azoknak, akik bármilyen formában közreműködtek a fejlesztések megvalósulásában.

Mindezek a térség betegellátásának a színvonalát tovább emelik, az itt élőknek és az átutazóknak a biztonságát javítják - tette hozzá városunk vezetője.


A köszöntőket követően az ünnepség résztvevői megtekinthették belülről is az új mentőautót, s megismerhették az alapítványi támogatásból beszerzett újraélesztő gépet is.Kelemen Gábor