A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Gyermekfelügyeletet tartanak, rendhagyó ballagásra kerül sor a zirci általános iskolában


Június másodikától a jogszabályi előírásoknak megfelelően a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában is megszervezték a gyermekek felügyeletét. A digitális oktatás továbbra is tart, a ballagási ünnepély zártkörű, rendhagyó lesz.


– A digitális oktatás a tanév végéig érvényben marad. Június 2-től június 26-ig a tanulók felügyeletet kérhetnek. Ez az alsó tagozatban megvalósul tizennégy gyermekkel, két csoportra bontva. A felső tagozatban viszont nem kért senki felügyeletet – mondta el érdeklődésünkre Burján István igazgató. Hozzátette, az iskoláknak felzárkóztató, tanulást támogató tevékenységeket is lehet szervezniük, ezzel a lehetőséggel azonban senki nem élt a zirci általános iskolában, az osztályzatok alapján le tudnak zárni mindenkit a 2019–2020. tanévben.


A gyermekfelügyelet naponta 7.00 órától 16.00 óráig tart. Játékkal, kézműveskedéssel ütik el az időt a diákok, leckeírásra is van lehetőség. Délben egy séta következik, mert az ebédet a szakképző iskola konyháján fogyasztják el. A városi játszótereket már lehet használni, így még több szabadidő-eltöltési lehetőség adódik a gyermekek számára, ha egy kicsit kimozdulnak a felügyelő pedagógusok vezetésével az iskolából.

A napi nyolc óra során sok játékra nyílik lehetőség, itt éppen LEGO-t építenek a gyerekek

(Fotó: Dombi Tamásné)


A digitális oktatás zirci iskolákban történő megvalósulásáról már írtunk korábban. Az alsó tagozatban közösségi oldalak zárt csoportjában történik a kommunikáció, a tananyag kiadása és a lecke visszaküldése a pedagógusok és a szülők között, míg a felső tagozatban az iskola honlapján kerül kiküldésre heti egy alkalommal a tananyag és általában elektronikus levélben küldik vissza a diákok a megoldott feladatokat, de más digitális platformokat is használnak. – A diákok nyolcvan százaléka becsületesen és tisztességesen dolgozott, mi is próbáltunk odafigyelni arra, hogy megfelelő mennyiségű anyagot küldjünk a gyerekeknek. Ha a visszajelzések alapján kicsit soknak vagy nehéznek bizonyult, akkor könnyítettünk is – értékeli a lassan három hónapja érvényben lévő digitális oktatás tapasztalatait az igazgató.


Burján István arról is beszél, hogy

szűk körben és rendhagyó módon, de lesz ballagási ünnepély, mindenféle biztonsági előírásokat betartva. Június 13-án az iskola tornatermében „sávos” ballagást tartanak, ami azt jelenti, hogy minden órában egy osztályt búcsúztatnak el egy rövid műsor keretében.


A jogszabály előírja, hogy szülők nem léphetnek az iskola területére, az igazgató kéri ennek betartását. Felhívja arra is a figyelmet, hogy a városi televízió felvételt készít az eseményről, amit majd meg lehet rendelni tőlük adathordozón. Tanévzáró ünnepség nem lesz, a bizonyítványosztásra viszont sor kerül, az iskola különböző épületeiben, eltérő időpontokban, amiről majd az információs oldalaikon tájékoztatást adnak.


Mint sok minden mást, a járványhelyzet az iskola tavaszi rendezvény-naptárát is szinte teljes egészében törölte. Osztálykirándulások, sportversenyek maradtak el, nem lehetett megtartani az erdei iskolát, nem utazhattak a gyerekek Határtalanul Erdélybe – ezt majd egy későbbi időpontban be tudják pótolni – és az Erasmus program második, lettországi állomására sem. – Ezeket az élményeket semmi mással nem lehet pótolni – zárja gondolatait Burján István.


Kelemen Gábor