A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Gyermekemberek a játékbirodalomban


Megnyílt a Balaton-Bakony Kocka Klub LEGO-gyűjteményének kiállítása Zircen


Nagy volt az élet a városban, amikor megérkeztünk. Forgalmas utcák, zsúfolt repülőtér, kígyózó vonatok, punk koncert, sportesemények. A másik oldalon a történelem és a sci-fi találkozott. Kék vásznon kalózhajók közeledtek, odébb vitézek védték a várakat, birodalmi lépegetők masíroztak. Darth Vader a háttérből nézte, ahogy jönnek az emberek a fantasztikus világba.


A vonatkattogás elhalkult, és felcsendült a Tarzan rajzfilm egyik betétdala. Kuti Gergely hatodik osztályos diák örömtől csillogó arccal énekelte: „Gyermekember az égre nézz, lelked már a jóra kész”.


A kivetítőn a város életképei peregtek, s valahol éppen egy építkezés zajlott, amikor Ottó Péter polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Először is örömét fejezte ki, hogy a klub javaslatát elfogadta a képviselő-testület, és ennek eredményeként az országban egyedülálló módon egy állandó kiállítás jöhetett létre Zircen, ahol minden a LEGO-ról szól. Hozzátette: a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház tetőtere ideiglenesen ad helyet a tárlatnak, addig, amíg az épületnek más célú hasznosítása ezt lehetővé teszi, illetve amíg egy nagyobb teret tud biztosítani a város a gyűjtemény részére, ahol sokkal több figurát, életképet és játékot lehet majd megtekinteni.


Ezt követően méltatta a kiállítást megnyitó dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténészt, aki ezúttal mint szenvedélyes LEGO-gyűjtő és építő van jelen Zircen. Megtudtuk, hogy az első kiállítása Devecserben, a vörösiszap-katasztrófát követően volt, ott szeretett volna egy kis mosolyt varázsolni a gyerekek arcára a színes játékokkal, amelyeket a nagyközönség elé tárt. Azóta több kiállítása nyílt meg a klub tagjaival együtt, többek között Veszprémben, a Dubniczay-palotában, ahol egy ezres „lélekszámú”, LEGO-figurákkal belakott város tiszteletbeli polgármesterének is megválasztották.


Ily módon elmondhatjuk, hogy Dubniczay-palotából Dubniczay-házba jött a kiállítás, és polgármester adta át a szót a „polgármesternek”. – Amíg én játszom, addig gyermekember maradok. Nem óhajtok felnőni, és amíg játszom, addig jól is vagyok – ezzel a játékos gondolattal foglalta össze az építőkockák iránti kortalan szeretetet dr. Praznovszky Mihály, utalva a kiállítást bevezető dalra is.

Dr. Praznovszky Mihály nyitotta meg a kiállítást, mellette Ottó Péter polgármester

Dán eredetű, fakockákból indult, ez a formája ötven évvel ezelőtt készült, mégis összeköthető a ma készíthetővel. Készült belőle film, készült róla film, épültek LEGO-városok, használják az oktatásban, a művészetben, behálózta az informatikát, a technikát, világszerte gyártják, évente húszmilliárd kockát állítanak elő – sorolta a közönséget körülvevő színes játékok sajátosságait az előadó. „Nem tudok olyat kitalálni, ami ne lenne a LEGO-ban” – tette hozzá, s kíváncsi volt, vajon megtalálja-e a közönség a denevért és a pókot a tárlatban?


A klubbal kapcsolatban elmondta: a LEGO-gyár által hivatalosan elismert szerveződésről van szó, tíz-tizenkét aktív tagot számlálnak, és egyenként hatalmas gyűjteménnyel rendelkeznek a tagok. Zircen öt kiállító van jelen, Vágó Dávid és Bódi Zoltán egy-egy egységet hoztak, a tárlat Törzsök Gábor, Pallagi László és dr. Praznovszky Mihály gyűjteményére épül, ők hárman képesek lennének akár egyedül is betölteni a teret. Tulajdonképpen a gyűjteményük nagy része otthon maradt, egyelőre kénytelenek voltak néhány űrhajót is visszairányítani a „padlásbolygóról”.


Dr. Praznovszky Mihály beszélt arról is, hogy miért Zircet választották az állandó kiállításuk helyszínéül.

Elmondta, ismerték már a várost, és tudták, hogy jó helyre fog kerülni a gyűjtemény. Van diákélet, és nemcsak látogatóként számítanak a tanulókra, a művészeti szakközépiskolát a későbbi szépítésbe, látványtervezésbe is be szeretnék vonni, hiszen arra törekednek, hogy állandóan megújuljon a tárlat. Nem utolsósorban van turizmus – vallási, természettudományi, népismereti –, és az önkormányzat komolyan vette a klubot az első naptól kezdve.


Köszönetét fejezte ki a házigazda intézménynek az együttműködésért, végül hangsúlyozta, a kiállítás elsősorban Pallagi László érdeme, ő kezdeményezte, szervezte, szabályzatokat készített, számolt, dolgozott, és a továbbiakban teremőrként vesz részt a működtetésben. Arra biztatott mindenkit, jöjjenek játszani, a múzeum földszinti helyiségében berendeztek erre a célra egy építőszobát.


A közönség nehezen talált jelzőket arra a világra, amelyet a Balaton-Bakony Kocka Klub megálmodott a múzeum tetőterébe. Tudták, hogy a lényeg a részletekben rejlik, ezért elindultak denevérlesre, pókkeresésre, gondosan kikerülve a gerenda alatt parkoló versenyautókat. A gyerekek máris birtokba vették a játékszobát, ahol nemcsak utasai lehettek a vonatnak, hanem ők irányíthatták a mozdonyokat. A puha szőnyegen pedig lerakhatták együtt az első zirci kockaházak alapjait…Kelemen Gábor