A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Gyerekek vetélkedtek a természetért

Tizenkilencedik alkalommal került megrendezésre az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának a múzeum baráti körével és az „Együtt a könyvtárért” Alapítvánnyal közösen szervezett természetismereti vetélkedője. A már hagyományos vetélkedő ezúttal az EKF minipályázat támogatásával, a „Gyerekek a természetért” főcímmel valósult meg.


A megmérettetésre ebben az évben öt környékbeli település általános iskolájából öt csapat érkezett.


A megjelenteket dr. Kutasi Csaba, a múzeum igazgatója köszöntötte, majd Balláné Szőke Edit múzeumpedagógus ismertette a feladatokat. Az első fordulón az elméleti tudást és felkészültséget kérték számon a jelentkezőktől, melyhez bőséges irodalomjegyzéket, sőt ingyenes tárlatvezetést is kaptak a csapatok.

A 4 oldalas feladatlap és a természetismereti totó hosszan igénybe vette a diákok koncentrációját, ezt lazította a fakockás puzzle, mely idén kapcsolódott az „Ausztrália – az elszigetelt kontinens” című időszaki kiállításhoz. Végül a már hagyományos, az év fajainak ismeretét számon kérő párosító feladat következett.


A második fordulóban kis kutatókká váltak a diákok:

botanikusként vizsgálták a terméseket, geológusként csoportosították az ősmaradványokat, zoológusként madártollakat és rovarokat figyeltek meg és rendszereztek a megadott szempontok szerint. Ezzel bepillantást nyerhettek a muzeológusok munkájába.

A vetélkedőt a Veszprémvarsányi Fekete István Általános Iskola és AMI „Ötsejtűek” csapata nyerte meg szoros versenyben,

második lett a Litéri Református Általános Iskola „Litéri Felfedezők” csapata. Ugyancsak dobogós helyezést ért el a Gyulaffy László Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola „Gyulaffy Bolondgombák” csapata. Jól teljesített a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola „Bakonyi Farkasok” és a Borzavár-Porvai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola „Hibiszkuszok” csapata is, csupán néhány pont kellett volna a jobb helyezéshez.

Az első helyezett csapat a fődíjjal, az oklevéllel és az ajándékokkal

Az első helyezettnek járó fődíjat, egy csokoládétortát a zirci Pepe Cukrászda adományozta a versenyzőknek, de minden csoport kapott oklevelet és ajándékcsomagot is.

A díjakat Kasper Ágota nyugalmazott múzeumigazgató, a Bakonyi Természettudományi Múzeum Baráti Körének elnöke adta át a csapatkapitányoknak.

Szöveg és fotók: MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma