A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A gyerekek segítségével megtaláltuk a Mikulást!


Első alkalommal hirdette meg Mikulás Túráját az Erdélyi Baráti Kör Egyesület a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB intézménnyel, valamint a Veszprém Megyei Vöröskereszttel karöltve. A zirci civil szervezet önkéntesei a „Pintér5” túraútvonal felújításával is készültek az eseményre. Az állomásokon „manók” várták a családokat játékos feladatokkal, a célban pedig a Mikulás fogadta a túrázókat: ráadásul nem is egy, hanem mindjárt kettő.


A gyerekek, szülők, nagyszülők vidám játéka, a lelkesen segítő partnerek, jószívű támogatók közreműködése, és persze a túraszervező manók ügyessége is kellett ahhoz, hogy december 4-én a Pintér-hegyi parkerdőben megrendezett túránkra vállalkozó családokkal együtt megtaláljuk a Mikulást, mindjárt kettőt is.

Szombaton kora reggel, dacolva a mínuszokkal, tizenkét piros sapkás manó sürgött-forgott a Művelődési Háznál: túrajeleket, dekorációkat, eszközöket, sok-sok szaloncukrot pakoltunk zsákokba, és elindultunk az erdő irányába. Két manónk a MűvHáznál maradt, hogy ünnepi díszbe öltöztessék a bejáratot, ahonnan túra-információkkal és szaloncukorral ellátva rajtoltak el később a családok.


Az erdőben járó manóink közül hárman útjelző Mikulás nyilakat és figurákat helyeztek el a fákon, magaslesen, és tűzrakással gondoskodtak a tisztásokon maradó manókról. A túra végén is ők szedték vissza a túrajeleket, miközben egyikük végig fotózta a túra eseményeit, így ők duplán teljesítették az öt kilométeres távot. Másik négy manónk két erdei állomáshelyen szorgoskodott: mikulásos dekorációkkal rendezték be a helyszíneket, kosarakat töltöttek meg szaloncukorral, dobozokat rejtettek el a közeli bokrok tövében.

A "manók" csapata, a főszervező Erdélyi Baráti Kör Egyesület eredményes túrát bonyolított le a partnerei segítségével


Harmadik manócsapatunk a Pintér-hegyi pihenőhelyen sürgött-forgott: ügyes kezük nyomán mikulásváró helyszínné alakult a faház, égősorok gyúltak, a fenyőágakkal díszített asztalokra terítők borultak, és finom szendvicseket is készítettek a gyerekek, családok, és a várva várt Mikulás számára. de délelőtt még három manónk érkezett: ketten nagy fazekakban hozták az otthon megfőzött forró teát, egy manónk pedig zenére hangolta a hegedűjét és a gitárját.

A jó hangulatról Ujvári László Lehel gondoskodott


Kilenctől tíz óráig folyamatosan érkeztek a túrára jelentkezők a Művelődési Házhoz.

Harmincegy kisgyerek (köztük egy három és fél hónapos babakocsiban), és az őket kísérő huszonhat felnőtt nevezett a Mikulás-túrára, az egyik családdal egy kutya is végig járta az útvonalat. A családok Zircről, Olaszfaluból, Dudarról, Bakonynánáról és Bakonygyirótról érkeztek az Erdélyi Baráti Kör Egyesület, a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB intézmény, valamint a Veszprém Megyei Vöröskereszt partnerségben megrendezett túrájára, melyen egy térképes útvonalleírás segítségével járták végig az öt kilométeres körtúra izgalmas feladatokkal tarkított útvonalát.

Sok gyermek teljesítette hozzátartozói kíséretében az öt kilométeres távot


A családok a két erdei állomáson – egy tisztáson és a Fiatalító forrásnál – játékos feladatokat kaptak manóinktól: elrejtett dolgokat kellett megkeresni, képeket összerakni, hiányzó betűket pótolva szavakat kitalálni, mikulásos dalokat, verseket énekelni és elmondani. A gyerekek és a szülők azonnal bekapcsolódtak a játékokba, és élvezték, akár kincset kellett keresni, akár találós kérdésekre válaszolni. Több kisgyerek mondott el számunkra ismeretlen verseket.

Közös élmény volt mindenkinek, hogy a családok mosolyogva fogadták az ügyességükért kapott édességeket.

A Pintér-hegyi végállomásra megérkezett mindkét Mikulásunk, akik izgatottan várták, hogy az időközben célba érő túrázók boldogan megtalálják őket: az átlag 1,5-2 óra alatt célba érő családokat egy zirci Mikulás, és a programunkhoz csatlakozó Veszprém Megyei és Zirci Területi Vöröskereszt Mikulása fogadta. A Vöröskereszt önkéntesei újabb zsáknyi ajándékkal, és vagy tíz manóval, krampusszal érkeztek.


Mindkét Mikulás megajándékozta a gyerekeket, miután sikerült őket megtalálniuk


Kora délutánig nagy volt a nyüzsgés a faházban és a játszótéren is,

Ujvári László Lehel élőzenével kísért karácsonyi dalai tették igazán hangulatossá a nagyon hideg, napsütéses napunkat. Az biztos, hogy ezen a szombaton mindenki nagyon jó volt, és ezt a Mikulás csengője is igazolta: akárki megrázta, gyereknek, felnőttnek is hangosan csilingelt. A remek hangulatú nap végén mindenki közös élményekkel és a Mikulásokkal készített családi fotókkal, valamint a támogatóknak köszönhető sok-sok ajándékkal tért haza: a szaloncukor, a mikulások, mandarin, narancs, dió, mogyoró mellett kapós volt a finom múzeumi mézeskalács, és mindenki örömmel válogatott a Zirci Karitásztól kapott színes kötött zoknik között is. A terített asztaloknál forró teát, és támogatóink jóvoltából szalámis és zsíros kenyeret kínáltunk, a választékot manóink otthonról hozott lekvárjai, hagymája gazdagította. Nem lepődtünk meg, amikor néhány csak arra sétáló család is betért hozzánk, és hogy egy másik, a Bakonyi Mikulás túra résztvevői közül is odajöttek páran hozzánk egy kis finomságért és a Mikulással közös fotózásra.


A nap legvégén az utolsó manók is visszaértek az erdőből, zsákjaikban a leszedett túrajelekkel, dekorációkkal (és az útvonalon összegyűjtött minimális szeméttel), a célállomást is rendben hagytuk magunk után, és mindent visszaszállítottuk a megfelelő helyekre. Értékeltük a tapasztalatokat is: tanulságokban is gazdag, óriási szervező-lebonyolító munka van mögöttünk, és bár a rákészülésünk mértéke alapján akár jóval több résztvevőnek is örömet szerezhettünk volna, összességében elégedettek vagyunk az első Mikulás túránk fogadtatásával.

A szülők és főként a gyerekek mosolygós köszönetnyilvánításainak friss élményével a szívünkben már körvonalazódik bennünk egy húsvéti nyuszis túra megrendezésének terve is.

Az Erdélyi Baráti Kör Egyesület köszöni partnerei értékes együttműködését és a támogatásokat: Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület / Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB / DANCSIJIM Kft. Nagyesztergár / Magyar Vöröskereszt Veszprém Megyei és Zirci Szervezete / Marton Károly / Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház / Vezir Hús Kft. / Wolf Pékség Bakonyoszlop / ZIRC-COOP Zrt. ABC Áruháza / Zirci Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász Csoport / Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ.

Mindenkinek szeretetteljes, békés karácsonyt, és közös eredményekben gazdag újévet kívánunk!


Tudósított: Encz Ilona

Fotók: Kaszás Béla