A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A gyerekek jövőjéért mindannyian felelősek vagyunk

Ünnepélyes keretek között átadásra került városunk új Tanuszodája, mely a próbaüzemmel meg is kezdte működését. Hosszú folyamat zárult le, a Városházán évekkel ezelőtt bemutatott makett immár egy impozáns épület képében jelent meg a bakonyi kisváros és térségének szolgálatában.


„A sport a kiválóság élénk példáival szolgálja a társadalmat. Valójában soha nem játszol ellenféllel. Önmagaddal játszol, a saját legmagasabb elvárásaiddal, és amikor eléred a határaidat, az az igazi öröm.”

– Arthur Ashe korán elhunyt amerikai teniszcsillag bölcs gondolataival köszöntötte a meghívást szép számban elfogadó vendégeket Szakács Ildikó műsorvezető a Himnuszt követően.

Szakács Ildikó vezette az ünnepi műsort

Nemzetünk hírnevét öregbítő kiváló sportolók, állami vezetők együtt ünnepelték az új létesítmény átadásának pillanatait a városi önkormányzattal, térségünk polgármestereivel, intézményvezetőkkel, civil szervezetek képviselőivel, a beruházás megvalósításában közreműködőkkel, élénk médiaérdeklődés mellett.

Nemzeti Himnuszunk eléneklésével vette kezdetét az új Zirci Tanuszoda átadóünnepsége

Ottó Péter polgármester ünnepi köszöntőjében először is az előzményeket ismertette: Magyarország Kormánya 2014-ben hívta életre az első Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programot azzal a céllal, hogy a felnövekvő generációk számára biztosítsa a 21. század színvonalának megfelelő köznevelési fejlesztési területeket. Hangsúlyozta, Zirc Városi Önkormányzatnak a kezdetektől fogva az volt a célja, hogy bekerüljön a programba. 2017-ben hirdették meg a második ütemet, amelynek keretében újabb huszonöt tanuszoda létesítésére nyílt lehetőség az országban.


Kiemelte dr. Kovács Zoltánt, térségünk országgyűlési képviselőjét, akinek az önkormányzat elképzelését mindvégig támogató segítségével siker koronázta a kezdeményezést. Köszönetét fejezte ki Magyarország Kormányának az állami beruházás megvalósításáért, s hogy a Tanuszoda szintén állami fenntartásával biztosítják az iskolai nevelés egyik új és fontos színterét, Zirc és térsége lakói számára az úszás most már helyben is elérhető, korszerű létesítményét.


A városvezető fontosnak nevezett minden olyan kezdeményezést, amely már kisgyermekkorban igyekszik megteremteni az úszástudás elsajátításának lehetőségét, elősegítve ezáltal, hogy a fiatalok egészséges életmódot folytató felnőttként erősítsék Magyarország társadalmát. Azt kívánta, hogy az új Zirci Tanuszoda nagyon hosszú időn keresztül szolgálja a kitűzött célokat, végül köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki a beruházás megvalósításában közreműködött, a munkáját adta hozzá.

Ottó Péter polgármester köszöntője a városunk életében jelentős esemény alkalmából

Dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője beszédében azt hangsúlyozta, hogy a sportnak a mindennapi életünk részéve kell válnia, hiszen az egészségünket leginkább ezáltal lehet karbantartani, megőrizni. „Nemzeti ügy” a sport, különösen 2010 óta, és ennek élő példája a mindennapi testnevelés bevezetése, sportlétesítmények építése, fejlesztése. Hozzátette, a tanuszoda az egészségmegőrzés és az általános intelligencia szempontjából is nagyon fontos létesítmény, ezért a térség polgármestereit is arra biztatta, hogy használják ki a lehetőséget.


Pápa városát hozta fel jó példaként, ahol a házi úszóversenyeken általában 60-65 gyermek indult, a kötelező úszásoktatás bevezetését követően mintegy három-négy évvel később azonban már több mint 300 fiatal állt rajthoz.


Kitért arra is, hogy Zirc elmúlt tíz évének legnagyobb fejlesztése valósult meg, melynek bekerülési költsége meghaladta az egymilliárd forintot. Térségünk országgyűlési képviselője méltatta a kivitelező határidőre elvégzett pontos munkáját és örömét fejezte ki, hogy ilyen nagy létszámmal megjelentek a vendégek az ünnepélyes átadón.

Dr. Kovács Zoltánnak, térségünk országgyűlési képviselőjének nagy szerepe volt abban, hogy új Tanuszodát kapott Zirc, melyhez az önkormányzatnak csak a helyszínt kellett biztosítania

„A gyerekek jövőjéért mindannyian felelősek vagyunk” – ezt dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár hangsúlyozta ünnepi beszédében. Hozzátette, a Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt. üzemeltetésében álló létesítmény hiánypótló feladatot lát el, hiszen esélyt teremt a térségben élő gyermekek mindennapi sportolására, ezáltal is elősegítve számukra az egészségesebb életkörülményeket. A Zirci Tanuszoda elsődleges célja, hogy biztosítsa az iskolások számára a testnevelésórákon történő úszásoktatás feltételeit és az óvodások úszásoktatására is alkalmas.


Beszélt arról is, hogy a napokban országszerte összesen nyolc hasonló vizes intézmény nyitja meg kapuit a sportolni vágyók előtt, ami – különösen az elmúlt időszak, az energiaválság kihívásait figyelembe véve – rendkívül nagy eredmény.


Azt kívánta, hogy gyerekek és felnőttek egyaránt leljék örömüket az új létesítmény kiváló szolgáltatásaiban és minél többünknek váljon élete részévé a rendszeres testmozgás. „Az új magyar sportirányítás számára kiemelten fontos, hogy sportnemzetből sportolónemzetté váljunk”

– hangsúlyozta az államtitkár.

Dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár is megtisztelte jelenlétével és beszédével a rendezvényt

Nyul Zoltán, a viszonylag új tárcának számító Építési és Közlekedési Minisztérium magasépítési beruházások támogatásáért felelős helyettes államtitkára a köszönet nyelvén szólt azokhoz, akik hozzájárultak a projekt megvalósításához.


Az új létesítményt illetően kiemelte a környezethez való illeszkedés és a fenntarthatóság szempontjait.

Felhívta a figyelmet két kevésbé látható elemre: az uszodatér alatt elhelyezkedő közel kétszáz négyzetméteres gépészeti helyiségre, amely a mindennapi működtetést nagyban megkönnyíti. A másik a hőszivattyús és napelemes rendszer, amely az épület energetikáját egyaránt segíti, és ennek az energiaválságos időszakban különös jelentősége van.

Nyul Zoltán, az ÉKM helyettes államtitkára műszaki szemmel szólt az új Zirci Tanuszodáról

Bérczi L. Bernát zirci apát az Úristen áldását kérte azokra, akik munkájukkal szolgálták ezt a nemes célt, akik üzemeltetni fogják a létesítményt és akik sportolni fognak benne.

Majd a szentelt vízzel a négy égtáj felé megáldotta városunk új, impozáns, a bakonyi tájba is illeszkedő épületét.

Szentelt víz a medencében – Bérczi L. Bernát zirci apát áldotta meg városunk új sportlétesítményét

Ezt követően a nemzeti színű szalag ünnepélyes átvágására került sor két vízilabdás gyerkőc közreműködésével.

Jelképesen is átadták rendeltetésének a létesítményt, balról: Kovács Norbert, az NSÜ vezérigazgató-helyettese, Ottó Péter polgármester, Wladár Sándor olimpiai bajnok úszó, a Magyar Úszószövetség elnöke, dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője, dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Nyul Zoltán, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára

Az ünnep fényét emelte a Zircen testnevelőként dolgozó G. Noé Judit és Bohon Gabriella zenei műsora.

„Várj, míg felkel majd a nap” – elsőként Demjén Ferenc örökzöldje járta át az uszodateret, majd Máté Péter „Hazám” című dala is felcsendült az előadópáros részéről.

Testnevelők előadóként: Bohon Gabriella (ének, gitár) és G. Noé Judit (ének) emlékezetesebbé tették az ünnepi megnyitót

A beszédeket és az ünnepi műsort követően

a városunkban 2015 óta működő balatonfűzfői székhelyű Balaton Vízilabda Klub ifjúsági vízilabdásai és az Európa-bajnok, olimpikon magyar úszó, Kis Gergő Úszóiskolájának növendékei birtokba vették az új medencéket.

A nagymedencét a Balaton Vízilabda Klub fiataljai avatták fel Kerekes Csongor elnök irányításával

Az Európa-bajnok, olimpikon úszó, Kis Gergő vezetésével a legifjabb generáció is birtokba vette az új Zirci Tanuszodát

Az új Zirci Tanuszoda használati rendje

Az ünnepélyes átadót követő napon elindult az uszoda terheléses próbaüzeme, mely előreláthatólag egy hónapig tart. A létesítmény ezen időszakában tervezetten hétfőtől csütörtökig 8.00-16.30 óráig, pénteken pedig 8.00-14.00 óráig várja a sportolni, kikapcsolódni vágyókat. Hétvégenként a létesítmény egyelőre zárva tart. A nyitvatartási időn belül a lakossági felhasználás a közoktatásbeli úszásoktatás függvényében, az uszoda szabad pályáin történhet. A belépőjegy a próbaüzem alatt a lakosság számára kedvezményesen megváltható: felnőtteknek 600,- Ft/fő/alkalom, diákoknak és nyugdíjasoknak (igazolvány bemutatásával) 500,-Ft/fő/alkalom, 3-6 éves gyermekek részére pedig 200,- Ft/fő/alkalom áron, melynek megváltásával a vendégek saját felelősségre, a próbaüzemi szabályozásoknak megfelelően használhatják az uszodát. Az öltözőszekrények karórával használhatók, melynek kauciója 2.500,- Ft/alkalom, ezen összeg a karóra visszaadásakor természetesen visszatérítésre kerül. Az uszodában jelenleg kizárólag készpénzes vásárlásra van lehetőség, a bankkártyás fizetési lehetőség kiépítése folyamatban van. A próbaüzem lezárását követően a Zirci Tanuszoda hétfőtől péntekig, 8.00 órától 20.00 óráig tart majd nyitva, de iskolaidőben a lakosság részére 16.00 órától 20.00 óráig lesz látogatható.


Kelemen Gábor