A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Gyalogolni jó – Fordítsa lépéseit a zirci iskolák javára!

Javában zajlik a Millió lépés az iskoládért program, melyhez Zirc Városi Önkormányzat ezúttal is csatlakozott. A felhívás hatására megalakult a Zirci Nyugdíjas Gyaloglóklub. A Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde is részt vett egy mozgásnépszerűsítő programban a Világ Gyalogló Nap alkalmából. Körképünkben különböző generációk beszélnek arról, miért is fontos a gyaloglás.


Szeptember 25-től december 10-ig tart az Aktív Magyarországért Millió lépés az iskoládért mozgásnépszerűsítő programja, melynek lényege, hogy egy mobilapplikáció letöltésével a lépéseinket felajánlhatjuk valamelyik iskola javára.

Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete ismételten felismerte a program egészséges életmódra és közösségépítésre gyakorolt hatását, és a tavaszi akció sikere után úgy döntött, hogy ezúttal is 300 000 forintos sportszertámogatást biztosít azon helyi oktatási intézmények részére, amelyek legalább ötször teljesítik az Országos Kékkör távját.

Tavasszal mindhárom zirci iskola teljesítette a kihívást és átvehette elismerő oklevelét, mely az önkormányzat 300 000 forintos sportszertámogatásáról is tanúskodott. Ottó Péter polgármester az intézményvezetőkkel (Fotó: archív)

A versenyben részt vehetnek a diákok, pedagógusok, szülők, és bárki, aki mozogva szeretné támogatni egykori iskoláját, vagy a számára valamilyen oknál fogva legkedvesebb intézményt. A Millió lépés applikáció letöltését követően a bal felső sarokban egy világoskék, négyzet alakú ikonból kiválaszthatjuk azt az intézményt, amelynek szeretnénk gyűjteni a lépéseinket. Nem kell feltétlenül nagy távokat megtenni ehhez, hiszen akár egy városi sétát vagy egy otthoni fűnyírást is „elszámolhatunk” az általunk preferált iskola javára.

Az önkormányzati támogatás mellett további motivációt jelenthet, hogy díjként ezúttal is 100 oktatási intézmény nyerhet sporteszközök vásárlására 1-1 millió forintot. A sorsolásban azok vehetnek részt, akik az összegyűjtött kilométerekkel legalább ötször körbeértek a Kékkörön.

A Millió lépés applikáció letöltésével gyűjthetjük a kilométereket az általunk választott zirci iskola számára

Az őszi fordulóban a szervezők az idősebb korosztályt is megszólították,

arra ösztönözve az önkormányzatokat, hogy kezdeményezzék a településükön gyaloglóklubok megalakítását és annak az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózathoz való csatlakozását. A klubhálózatot a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, világbajnok tájfutó Monspart Sarolta hívta életre. A gyaloglóklubok aktivitását is díjazzák a Millió lépés programban, azon résztvevő klubok között, amelyek legalább egyszer teljesítik az Országos Kékkörnek megfelelő távot, ötszáz darab Nordick Walking botot sorsolnak ki.

A szépkorúak aktivitására is számíthatunk a programban – Müllerné Wenczel Rita, az újonnan alakult Zirci Nyugdíjas Gyaloglóklub vezetője és állandó útitársa, Szalay Attiláné Marika túraútfestés közben, a napokban (Fotó: Encz Ilona)

Zirc városában szerencsére jelen van a nyugdíjas gyalogló aktivitás, már csak egy klub formát kellett önteni ennek. A vezetést és az ezzel járó adminisztrációs feladatokat Müllerné Wenczel Rita vállalta el, aki nagyon fontos tartja, hogy

az ifjúságot ezáltal is mozgásra ösztönözzék, szeretnék, ha mindezt rendszeresen tennék a fiatalok, akár az életük szerves részévé is válna. Kiemelte, hogy a nemes célt az önkormányzat is felismerte azzal, hogy támogatja a kihívásokat teljesítő oktatási intézményeket.


Rita meséli, hogy mindig is imádta a természetet járni, de a túrázás iránti szerelem akkor kezdődött, amikor tagja lett az Erdélyi Baráti Kör Egyesületnek. Szinte bebarangolták egész Erdélyt, és nemcsak járták a nagy hegyeket, hanem jelölték is az utat: mintegy 220 kilométer hosszú turistautat festettek a hosszú évek során. Persze az anyaországban is nagyon sok kilométert róttak le, meghódították a Bakonyt, a Balaton-felvidéket, végigjárták hazánk ismertebb túraútvonalait, az Országos Kék Túra jelenleg is a célpontok közé tartozik.


Az újonnan alakult Zirci Nyugdíjas Gyaloglóklub vezetője heti két alkalommal – kedden és pénteken – rendszeresen túrázik a társaival, sőt az utat is rendre ő szervezi meg. Szívesen látnak további csatlakozókat, akik a napi 15-20 kilométer közötti táv teljesítését fel tudják vállalni. Vannak olyan utak, amelyeket már sokszor bejártak, de mindig felfedeznek új helyeket, és a táj is mindig más szépségét adja a különböző évszakokban. Karban is tartják az általuk kijelölt túraútvonalakat, akkor is a festési munkálatok kellős közepében értük őt utol, amikor egyeztettünk a helyi gyaloglóklub megalakításával kapcsolatban.


Müllerné Wenczel Rita számára kikapcsolódást, hasznos időtöltést jelent a túrázás, hangsúlyozza továbbá a mozgás egészségünk megőrzésére gyakorolt pozitív hatását. Letöltötte az applikációt, a lépéseit ő is gyűjtögeti az egyik zirci iskola számára.


A legifjabb generáció is példát mutatott gyaloglásból: a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde csatlakozott a Magyar Szabadidősport Szövetség koordinálásában megvalósuló Világ Gyalogló Naphoz.

Ilyen hosszú volt a sor… Az apró talpak a hódok nyomába indultak a Világ Gyalogló Naphoz csatlakozva (Fotó: Óvoda)

-A Világ Gyalogló Nap koncepciója illeszkedik óvodánk törekvéseihez, hiszen a célunk, hogy olyan gyermekeket neveljünk, akik tisztelik, védik a természetet, ismerik szűkebb és tágabb lakhelyüket, a nevezetességeket, mindemellett fontosnak tartják az egészséges életmódot, melyhez természetesen a mozgás is hozzátartozik – írják beszámolójukban Kovácsné Palkovics Márta és Róthweil Judit óvodapedagógusok.


Fentiek szellemében minden évben más helyszínt választottak a túrájuknak, jártak már az Arborétumban, a Pintér-hegyen, a Mayer-tónál, idén pedig a Cuha-patak mentén barangolva a hód rágta fákat vették szemügyre. Együtt készülődtek az oviban a különleges napra, az óvodapedagógusok beszélgettek a gyerekekkel a mozgás, gyaloglás fontosságáról, és megismerkedtek a kis barátukkal, „Hód Hédivel”, aki a lakhelyére invitálta a gyereksereget ezen a verőfényes őszi délelőttön.


A tisztáson megpihenve egészséges ételeket, zöldséget, gyümölcsöt, ízesített vizet, gyümölcsteát fogyasztottak, és a falatozás közben még egy izgalmas kalandban is volt részük, hiszen a réten egy csodaszép szarvascsalád futott át, több percig közvetlen figyelhették az állatokat, gyönyörű mozgásukat.

Bizony megszomjaztunk! – a zirci óvodások kitartóan teljesítették a távot, és még kalandban is volt részük (Fotó: Óvoda)

-A lelkes gyermekcsoport csillogó szemét látva újból megtapasztalhattuk, hogy a jóleső gyaloglás azon túl, hogy feltöltődést nyújtott, közösséggé kovácsolta a több mint kétszáz óvodást. Felemelő érzés volt hallani a gyermekeket, akik egymásnak mondták, hogy ezt a fát anyának és apának is megmutatják. Öröm ez számunkra, hiszen így a szülők és nagyszülők körében is népszerűsíteni tudjuk a gyaloglást. Ez a szemléletformálás is e jeles nap üzenete

– értékelték a programot az óvodapedagógusok, akik ezúton is arra biztatnak mindenkit, hogy

bátran vegyük fel a túracipőt, hiszen közvetlen lakókörnyezetünkben is számtalan csodát fedezhetünk fel.

Kelemen Gábor