A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A „Gumikacsa invázió” - online információk és álhírek címmel tartottak előadást a Városi Könyvtárban


Az országos Internet Fiesta programjához idén is csatlakozott a zirci Városi Könyvtár. A 2019. március 26-i előadás az internetbiztonságra és az álhírek felismerésére fókuszált.


A balatonalmádi Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár két munkatársa volt az előadó. A tudatos online jelenlétről Szóllás Péter könyvtáros beszélt. Kiemelte,

mi vagyunk felelősek eszközeink, szoftvereink, adataink biztonságáért. Ma már az okostelefonunkon egész életünk - és másoké is - nyomon követhető.

A telefonunkra vigyázni kell, a belépéshez feloldó-kódos védelmet kell használni. Egy-egy alkalmazáson keresztül a telefon teljes tárhelyéhez hozzá lehet férni (pl. levelezés, banki adatok). Tanácsolta, hogy a felugró engedélyeket mindig olvassuk el, vizsgáljuk felül, mert a minimum-feltétel engedélyezése is elegendő a használathoz. Javasolta a szoftverek folyamatos frissítését, mert ezek során a biztonsági rések is gyakran javításra kerülnek. Az internethasználatnál is fontos a szerzői és a személyiségi jogok betartása. Felhívta a figyelmet, a könyvtár szerepére: nem csak könyvekért, hanem digitális információkért is érdemes betérni.


Az előadás célközönsége a középiskolás korosztály volt, a III. Béla Gimnázium 62 diákja vett részt a programon

(Fotó: Városi Könyvtár)


Dankó Friderika könyvtáros az álhírekről beszélt. Kvízjátékon keresztül mutatta be, hogy milyen könnyen becsaphatóak vagyunk az online térben. Hasznos oldalakat mutatott be, ilyenek például a következők:

https://alhirvadasz.hu/

http://www.whichfaceisreal.com/index.php


Az előadás témája aktuális volt, a prezentáció szemléltette az előadók üzeneteit, akik végig fenntartották a tizenévesek figyelmét.


Benczikné Tóth Magdolna