A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Görgey Kupa a Fair Play jegyében


Negyedik alkalommal rendezte meg az MTTSZ Területi Klub Zirc a Görgey Artúr Országos Lövész Emlékverseny területi selejtezőjét.


1849. május 21-én a magyar honvédsereg hősies csata után visszafoglalta a Budai várat. Ennek emlékére 1992. május 21-e óta ez a nap a Honvédelem Napja hazánkban. A hős esemény tiszteletére hirdeti meg immár negyedik éve a Magyar Technikai és Tömegsportklubok Országos Szabadidősport Szövetsége és a Magyar Sportlövők Szövetsége a Görgey Kupát. Az országos döntő időpontja mindig májusra esik, az időben első területi selejtezőnek pedig városunk adott otthont február 24-én.


Két korcsoportban és két kategóriában mintegy ötvenen álltak céltábla elé az Alkotmány utcai légpuskás lőtéren. Varjas József, a versenyt rendező MTTSZ Területi Klub Zirc elnöke elmondta, a hat, már félprofinak mondható sportlövőjüket visszaléptették a versenytől, számukra csak egy házi versenyt rendeztek. Közöttük volt Mihályfi Vendel, aki mindhárom alkalommal megnyerte a Görgey Kupa országos döntőjét. A fiatalok közül öten dobogós helyen végeztek a tavalyi döntőben.


A sportszerű döntés következtében nagyobb esély kínálkozott más kluboknak a továbbjutásra abban a korcsoportban és kategóriában, melyben évről évre a zirciek viszik a prímet. A verseny jól sikerült, megyénk nagyvárosai, községei mellett Székesfehérvárról is érkeztek versenyzők a Bakony fővárosába. Az első három helyezett oklevél- és éremdíjazásban részesült, és továbbjutott a május 12-én, Ácson megrendezésre kerülő országos döntőre. A díjakat Ottó Péter polgármester adta át.


A pápai lövészklub rendszeres résztvevője a Görgey Kupának, a képen a helyezett versenyzőik

(Fotó: Nagy Zoltán)


Az egyes korcsoportokban és kategóriákban az alábbi helyezések születtek a versenyen.


Rúgós légfegyver húszlövéses szám, általános iskolás fiúk: 1. Veres Máté (Borsos Miklós Ált. Isk., Ajka), 2. Varga Ákos, 3. Kovács Kolos (mindketten Vámbéry Ármin Ált. Isk., Csetény). Lányok: 1. Tili Nóra (Bródy Imre Gimnázium és AMI, Ajka), 2. Rakovics Andrea (Vámbéry, Csetény). Középiskolás fiúk: 1. Major Zalán (Bródy, Ajka), 2. Takács Balázs (Ajkai SZKI), 3. Mentes Barnabás (PSzC Reguly Antal Szakképző Iskola, Zirc). Lányok: 1. Németh Kinga (Bródy, Ajka), 2. Majsai Mirjam, 3. Rákos Sára (mindketten VSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium, Ajka).Vegyes légfegyver húszlövéses szám, általános iskolás fiúk: 1. Németh Roland (Tarczy L. Ált. Isk., Pápa), 2. Pintér Bence (Vargha Gy. Ref. Ált. Isk., Nemesgörzsöny), 3. Bittmann Zoltán (Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Ált. Isk.). (Ebben a kategóriában a zirciek szép számmal képviseltették magukat, hat résztvevőt is adott a házigazda lövészklub.) Lányok: 1. Németh Nikolett, 2. Nagy Beatrix, 3. Lingl Nóra (mindhárman Reguly, Zirc). Középiskolás fiúk: 1. Bóday Dominik (VSZC, Ajka), 2. Kiss Martin (Pápai Református Gimnázium), 3. Pongrácz János (Padányi Katolikus Gimnázium, Veszprém, a zirci lövészklub felkészítésében.) Lányok: 1. Szájli Tímea (Bródy, Ajka), 2. Köncz Rebeka (VSZC Ipari Szakközépiskola, Veszprém, a zirci lövészklub felkészítésében), 3. Németh Kata (Fekete István és Vörösmarty M. Ált. Isk., Gimnázium és Szakközépiskola, Ajka).


Az MTTSZ Területi Klub Zirc a Görgey Kupa területi selejtezőjének eredményes lebonyolítását követően már az Általános- és Középiskolások Országos Bajnokságának Megyei Döntőjére készül, melynek szintén Zirc ad otthont március 10-én. Ezen verseny országos döntőjének rendezési jogát is megpályázta a zirci lövészklub, és reméljük, hogy eredményes elbírálásában részesülnek majd.


Kelemen Gábor